Uues korralduses torkas mulle aga silma paar muudatust, mis ei tundu eriti mõistlikud. Esiteks puudutab see majandusliku toetuse saajaid. Kui eelnevatel aastatel said majanduslikku toetust üliõpilased, kel oli leibkonna liikme kohta väikseim sissetulek (pingerea alusel), siis nüüdsest on toetuse saajate kriteeriume kardinaalselt muudetud.

Alates 2011/2012. õppeaastast eelistatakse majandusliku toetuse taotlemisel järgmisi sihtrühmi:

1) orbusid või laste- või asenduskodu kasvandikke (nooremad kui 26-aastased);

2) raske või sügava puudega üliõpilasi;

3) üliõpilasi, kes on pärit nelja või enama alaealise lapsega perest;

4) üliõpilasi, kel on raske majanduslik olukord (raske majandusliku olukorraga taotlejate hulgast eelistatakse neid, kel on väikseim netosissetulek ühe pereliikme kohta kalendrikuus).

Kas puudega inimene = vaesus?

Olgu, kui üliõpilane on orb, siis ilmselgelt ta ka seda toetust vajab. Aga juba teine punkt on minu mõistuse järgi vastuoluline. Nimelt saavad toetust kõik puudega isikud, olenemata nende majanduslikust olukorrast. Ehk siis umbes nii, et kõik kes on puudega on vaesed. Mina aga nii ei arva. Puudega inimesi on nii vaeste kui rikaste hulgas ju sama suures osakaalus. Pigem isegi on rikase hulgas rohkem, kuna karjääriinimesed sünnitavad üldjuhul vanemas eas ja siis on risk saada puudega last juba kordades suurem.

Aga Tartu Ülikool nii ei arva. Kui oled puudega ja sinu vanemad on miljonärid, siis saad sa ka majanduslikku toetust, kuigi tegelikult sul seda vaja ei lähe ja nii jääb abist ilma nii mõnigi tõeline abivajaja.

Kas suurpere = vaesus?

Sama kehtib ka kolmanda punkti kohta. Toetust saavad üliõpilased, kes on pärit nelja või rohkema alaealise lapsega perest. Ehk kõik suurpered on vaesed. Ei ole ju nii. Kus on kirjas, et rikastes peredes ei või olla näiteks 7 last? Võib ju olla küll. Aga toetust saavad ka suurtest ja rikastest peredest pärit tudengid. Ja alles siis tulevad tõelised abivajajad. Ehk õpilased, kel on väikseim sissetulek pereliikme kohta.

Nii peeti ka arvestust varem, mis on oluliselt õiglasem variant kui praegune ja ma ei saa aru, miks oli vaja seda muuta?

Osalejate miinimumarv võimaldab skeemitada

Teine muudatus, mis mind häirib, puudutab osalejate miinimumarvu õppeainel. Kui miinimumarvu ei ületata, siis jääb see aine antud semestril ära ning ainele registreerunutel on võimalik valida uus õppeaine, kuigi registreeimine on selleks hetkeks juba suletud. Siin aga peitub võimalus kavalamatele õpilastele. Nimelt kui oled maha maganud mõnele enda jaoks meeldivale ainele registreerumise, ehk siis kui piirarv on juba täis, on sul nüüd võimalik sinna siiski saada. Tuleb end lihtsalt viimasel minutil registreerida ainele, kus miinimumarvu kindlasti täis ei saada. Seejärel on sul võimalik valida mõni muu meelepärane aine. Ehk kui saad õppejõuga jutule, on võimalik saada ka ainele, mille piirarv on juba tegelikult täis. Ma arvan, et enamus õppejududest saab sinu murest kenasti aru ning laseb sind sinna ainele.

Ülejäänud muudatusi ei oska ma kommenteerida, sealt ma mingeid kahtlaseid loogikavigu ei leidnud. Kuid jah, eriti häirib mind see, mis puudutab majanduslikku toetust. Miks oli vaja seda süsteemi muuta, sellest ma aru ei saa.