Väga rahvarohked olid liikumisrühmade pidu, mis seekord oli Eurovisiooniteemaline ning hästi läbi mõeldud; hariduselu 325. aastapäeva tähistamine, kus esmakordselt oli oma osa ka kutsekoolil ning Karinu ajalooõhtu oli samuti üritus, kuhu tuli juurde tuua lisatoole. Oluline sündmus oli ka Vabadussõjas langenute mälestustahvli avamine kirikus.

Siinkohal tänan kõiki kihelkonnapäevade konisjoni liikmeid ning teisi asjaosalisi, kes ürituse läbiviimisel abiks olid!

Juunis alustasime kaht investeeringuprojekti, millest üks on juba lõpetatud. Biopuhasti juurdeehitus peaks valmima aasta lõpuks, aga võimla põrand on juba lõpetatud ning ootab aktiivset kasutamist, ja ka nädalavahetustel.

Selle aasta jooksul, kui ei teki mingeid ettenägematuid takistusi, alustame ka lasteaia juurdeehitusega, mis peaks olema lahendus enam kui kümnele ootejärjekorras olevale lapsele. Ehitushange on korraldatud ja ehk varsti on ka kopp maasse minemas.

Hea meel on tõdeda, et mitu külaseltside projekti on toetust saanud ja osa juba ka ellu viidud. Karinu külamajas ootavad kasutajaid uus köögisisustus ja uued lauad-toolid. Peagi peaks renoveerimine algama ka Seliküla-Jalgsema külamajas.

Ettevõtluses on ka tunda elavnemise märke. Suve hakul käis maad kuulamas potentsiaalne investor ning lisaks on vallamajja jõudnud paar projekteerimistingimuste taotlust, mis samuti peaksid tähendama uusi töökohti.

Hiljuti maakonnalehes avaldatud artiklis Grossi poe avamise kohta oli kohalik ettevõtja nördinud, et lubame uuel ettevõttel valda tegutsema tulla. Uute tugevate ettevõtjate ning kaupluste abil suudame siia meelitada inimesi ka mujalt valdadest ja kui seda õigesti ära kasutada, siis peaks sellest võitma nii kohalik elanik kui ka siinne ettevõtja. Loodetavasti tekib juurde ka niššikauplusi, kellel siiani ei olnud kasulik Järva-Jaanis toimetada, kuid nüüd juba oleks mõistlik.

Viimasel ajal on üha rohkem räägitud kodanikuühiskonnast ja vabatahtlikust tegevusest. Hea meel on, et inimesed on valmis panustama ühiskonna heaks, mida tõestab ka vabatahtliku rannavalve toimimine. Et kodanikuühiskonda veelgi paremini käima saada ning väärtustada käsitööd ja ökoloogilist mõtlemist, oleme läbi rääkinud ühe korrastamist vajava hoone omanikuga, et luua oma kogukonnakeskus. Projekt on algusjärgus, aga kui tõesti tegemiseks läheb, siis loodan, et kaasalööjaid ei pea väga taga ajama. Õnneks on Paide kogukonnakeskus ka meile toeks.

Sel suvel sai üle pika aja näha Järva-Jaani kohal lendamas lennumasinaid. Teatavasti on Järva-Jaanis olnud kunagi lennuväli ning nüüd on jälle. Kuigi mitte suurtele masinatele, vaid mudellennukitele. Võimla juurde valminud lennuraja ja tulevase jalgpalli-väljaku aitasid luua Paistevälja OÜ, Metstaguse Agro OÜ ja OÜ Järva-Jaani Teenus. Suured tänud neile!

Sellesuvine tippüritus oli kindlasti „Ehitatud Eestis 2010”, mis tõi üle Eesti kohale ligi 100 isetehtud masinat ja veel mitusada inimest. Sellised üritused on väga hea reklaam meie vallale ja loodetavasti on neid ikka veel ja veel tulemas. Aitäh ja jõudu tegijatele.

Juulis käis meie valla esindus Soomes sõprusvallas Kälviäs. Õigemini on nüüd sõpruslinnaks Kokkola, sest seal toimus vahepeal haldusreform. Kultuurilise poole pealt olid meid esindamas vastavalt nende soovile Jürid-Marid ja sangpommimehed. Lisaks toimus meil ka ametlik kohtumine, kus mõlemad pooled soovisid viia suhtlemise uutele tasanditele: teha koostööd ka ettevõtluse, turismi, jahinduse, jalgpalli ja muudel aladel.

Sügis on käes ja aeg hakata vaatama ka uude aastasse. Eelarvekärpeid pole meil sel aastal vaja teha olnud, kuid kokkuhoidlikult peame siiski tegutsema ja konservatiivselt koostama ka järgmise aasta eelarve. Suveajal oli näha väikest tõusu tulumaksu laekumises, mis ei anna veel põhjust ülearuseks optimismiks, sest suvel on laekumine alati parem olnud.

Oleme kirjutanud ja kirjutamas projekte, mis peaksid valla elu edasi viima. Kuna taotlejaid on üle Eesti väga palju, siis ei pruugi kõik projektid alati õnnestuda. Jätkame tööd selles osas.

Hariduse alal suve jooksul mingeid suuri muutusi toimunud ei ole. Hea koostöö on Aravete keskkooli ning Türi kolledžiga on samuti kontakt loodud ja ideed käima pandud. Sel aastal ei läinud gümnaasiumisse ülemäära palju õpilasi, kuid heameelt teeb see, et esimesse klassi astus 24 õpilast, mis on võrreldes naaberkoolidega suurim. Õpilaskodus on kohti ka kaugemalt tulevate laste majutamiseks, kuid sel aastal tungi sinna polnud.

Võtame otsad kokku.

Igasse lehte nii pikka ülevaadet ei kirjuta. Vajaduse korral saate vallavanema tegemistest lugeda minu blogis aadressil artosaar.blogspot.com Avasin vallale ka oma Facebooki konto. Kui mõni inimene jääb IT-maailmas hätta, küsige julgelt noorematelt.

Soovin kõikidele kaunist sügist ning edukat aasta lõppu! Olge ikka aktiivsed ja ettevõtlikud, siis on endal hea ja ka teised tunnevad sellest rõõmu!