Missos korraldavad elu hullud entusiastid, kes tahavad ja suudavad teha koostööd parema tuleviku nimel. Õnneks on hullud Eestis veel olemas ning meil võimalus nad kohale tuua. Miks ja kuidas? Misso uus ja ilus koolihoone on tühjaks jäämas, vaikses alevis on korterid eluta, ilus looduskeskkond hoolitsemata, piirimajanduses töökohad loomata. Meie väikses riigis on aga lastega perekondi, kes poeksid nahast välja, et saada lapsed inimsõbralikku kooli, elada rahulikus kogukonnas ning omada seal ka sissetulekut. Algus selles osas on tehtud - kooli direktoriks sai kolme põhikooliealise lapse isa. Temaga jääb üle vaid elukohas kokku leppida. Vabanemas on valla majandusspetsialisti, kultuuri- ja noorsootööspetsialisti ning bussijuhi ametikohad. Kiire interneti saabumisega luuakse tingimused kaugtööks. Ringi vaadates on töökohti teisigi. Tööle peaksime ootama aga neid, kelle jaoks pole kõige tähtsamaks palk, vaid kõik need eelpool loetletud väärtused, mis Missomaal vedelemas. Ja kaasavaraks tuuakse siia lapsed. Vald ei saa luua töökohti saapavabriku loomisega, vald saab mõjutada töö- ja elukeskkonda. Näiteks töötada selle nimel, et kõigil piirkonnas töötavatel ametnikel ning ettevõtete töölistel on kodud Missomaal. Vald saab olla aktiivne osaleja riigipoolsete meetmete väljatöötamisel, et „hullud pered" saaksid maanduda Misso. Tsiistrenurga noored pered ootaksid näiteks maamaja soojustamisabi. Vähemalt kaks talu oleksid sel juhul kasutusel aastaringselt.

Olen kindel, et Missomaa on aastal 2025 vägagi elus. Ellujäämise tagab teistmoodi tegemine, uutmoodi asjadele lähenemine. Loodan, et Missomaa on saanud asjalike perede vääriselupaigaks, kasutusel on riigipoolsed maaleasujate toetuspaketid, maaelu proovimise talud ja muu põnev....

Hea missomaalane, vallavanema, volikogu ja riigikorra kirumine viib sohu - sellest ei saa elu paremaks. Kui sama aeg kulutada võimaluste otsimisele, enesetäiendamisele, koostöö loomisele endasugustega, siis liigume õiges suunas. Anna endale võimalus, et saaks minna paremini - räägi kaasa tuleviku kujundamisel. Mõtleme koos, mida saame parandada ise, mida koos endasugustega ning mida ootame vallalt? Poe juures kokku saades arutagem, kas vajame sularahaautomaati, saunateenust, soodsat taksoteenust või midagi muud.

Tule aja tarka juttu plaani tegemisel, mitte töötegemise ajal!

Tiit Niilo
Aastal 2025 vähemalt 25 töökohta pakkuv, 240 lehma lüpsev, 600ha maad hariv, 10 lapselast koolitav nõudlik vanaisa