Asjaolu, et mõningad kinnistud asuvad pla­nee­rin­gu­ala sees, ei tähenda, et neid kinnistuid pla­nee­ri­tak­se. Nende kinnistute hõlmamine pla­nee­rin­gu­alas­se on olnud vajalik juurdepääsuteede ja olemas­o­­le­vate kitsenduste arvestamisel. Planeeritakse vaid re­formimata maad (ehk omanikuta maad) ja neid kol­­me kinnistut, mida on mainutud käesoleva artik­lis eelpool.

Praegune situatsioon Misso alevikus on selline, et ke­set alevikku on hulk maad, millel puudub omanik ning seeläbi ka kellegi isiklik huvi seda maad kor­ra­päraselt hooldada ja investeerida. Oluline on, maa­­de reformimine lõpuni viia ning leida asja­ko­ha­ne kasutus seni vabaksjäänud maa-aladele. Läbi de­tail­­planeeringu soovitakse otstarbekalt ära pla­nee­ri­da Misso alevik, et luua eeldused uute ettevõtete ja ela­nike saabumiseks Misso valda. Kusjuures detail­pla­neeringu käigus soovitakse soodustada ka Misso ale­viku praeguste elanike maakasutuse tingimusi. Ni­melt kasutakse aktiivselt siia loodud aiamaid ja ka­sutuses on ka olemasolevad kuurid ja karjalaut toot­mispiirkonna ääres. Käesolevaks hetkeks on sel­gunud, et maa, millel asuvad aiamaad on re­for­mi­mata ning sisuliselt puudub sellel omanik, mis­tõt­tu puudub maa kasutajatel ka omaniku luba ka­su­tamiseks. Sama kehtib kuuride ja karjalauda koh­ta – need asuvad omanikuta (legaalses mõistes jät­ku­valt riigi omandis oleval maal) maal ning vallale tea­da­olevalt puudub nende kasutajatel ka ehitise ehi­tus- ja omandidokumendid. Kui leidub keegi, kel­lel on viimati nimetatud dokumente, siis palub Mis­so Vallavalitsus, et võtaksite ühendust valla maa- ja ehitusspetsialistiga, et soodustada järg­ne­valt kirjeldatut. Seoses aiamaade ja ehitistega on Mis­so Vallavalitsuse eesmärk anda läbi detail­pla­nee­ringu võimalus nende säilitamiseks, mis tähen­dab, et detailplaneeringus kujundatakse aiamaade ja ehi­­tis­te aluse maa krundid selliste tingimustega, et neid oleks võimalik omandada kas nende ka­su­ta­ja­tel (läbi erastamise) või vallal, kes siis saab anda maa kasutamiseks senistele kasutajatele. Samuti on de­tail­planeeringu eesmärk maakasutuse mõist­lik­ku­se otstarbelt ära planeerida kortermajade ümber ole­vad väikesed reformimata maa-ala tükid, kuna nen­de hooldamiseks on vaja nendele maadele tekitada o­ma­nik.

Detailplaneeringu mõte seisneb selles, et pla­nee­ri­des ära aleviku tootmismaa piirkonna, muutub hõlp­samaks nende maade võõrandamine aren­da­ja­te­le ja ettevõtjatele, mille tulemusel luuakse Misso a­le­vikku uusi töökohti. Uute töökohtade loomisega an­takse vallale oluline väärtus elanikkonna suurendamiseks, millega muutub oluliseks ka elamute piirkonna uued planeeritud krundid. Sotsiaalmaa planeerimine loob eeldused elanike rekreatsiooniks. Kehtestatud detailplaneering on igal juhul aluseks edasistele arendustele ning toetusprogrammide kasutamisele.

Detailplaneeringu koostajaks on Misso valla maa- ja ehitusspetsialist. Misso aleviku detailplaneering on ühtlasi ka ülikooli lõputöö, mistõttu ei koostata se­da siinkohal tavalises „võtmes“. Kuna tegemist on lõputööga, leiab selle koostaja, et planeeringul peab olema lisaks praktilisele väärtusele ka prob­lee­mi käsitlus, esteetiline väärtus ning terviklik la­hen­­dus ja nö huvipakkuv teemakäsitlus. Koostaja vi­sioon siinkohal on analüüsida Misso valla (aleviku) senist arengut ja probleemseid aspekte, koostada detailplaneering, mis on terviklahendus ruumilises planeerimises, võttes arvesse Misso valla majanduslikke, sotsiaalseid, keskkonnakaitselisi jms vajadusi.

Misso aleviku elanikud on need, kes moodustavad sellest väikesest kohast elukeskkonna ja selle keskkonna planeerimises on oluline osa elanike arvamusel. Kõnealuse detailplaneeringu koostamise eesmärgiks, ei ole pelgalt ehituslikke tingimusi sisaldav dokumentide kogum – see detailplaneering peaks endas kajastama arengusoove nii valla juhtide kui ka valla elanike poolt.

Seetõttu soovime Teid, kui Misso aleviku elanikku, kaasata aktiivselt osalema detailplaneeringu koostamise protsessi. Teil on võimalus avaldada oma arvamust detailplaneeringu suhtes Misso Vallavalitsuses (Misso alevik, Misso vald, Võru maakond, tel 785 6142) või e-posti teel maa@misso.ee. Teie kontaktisikuks on valla maa- ja ehitusspetsialist Krislyn Kuut. Ühtlasi kutsume kõiki asjast huvitatuid osalema detailplaneeringu eskiislahenduse tutvustamisele Misso rahvamajja 06. jaanuaril 2011. a kell 16.30, kus selgitatakse planeeringuga kavandatut ning kuulatakse ka asjassepuutuvate kinnistuomanike arvamusi ja ettepanekuid. Alates 27. detsembrist 2010. a saate detailplaneeringu eskiislahendusega tutvuda Misso valla kodulehel (www.misso.ee) ja Misso Vallavalitsuses.