Mitte kedagi ei lohuta faktid, et mujal Eestis on küttepiirkondi, kus hinnatõus on veelgi karmim ja küte veelgi kallim. Isegi „odavamate" hindade puhul on Loksal alati olnud inimesi, kes on saanud linnalt kommunaalteenuste eest tasumiseks toetust ja mõned neist on Avotermile võlgu tänaseni. Uus hinnatõus tabab järjekordselt valusalt suure tööpuudusega linna elanikke ja veelgi enam saab olema peresid, kes abi vajavad.

23. novembril Loksa Kultuurikeskuses kokku tulnud loksalased leidsid, et probleemi leevendaks 10%-line hinnatõus ja raadiaatoritele paigaldatud soojamõõdukid. Sellise „nutika" idee  üks autoritest, ennast kõigi korteriühistute esindajaks nimetav  Ilmi Ternovskaja teadis lisada veel, et 1 mõõduk maksab üksnes!!! 1500 krooni.  Kurb oli see, et ümarlaual esinenud asjatundjate ja tegelike otsustajate arvamust ei peetud tähelepanu väärivaks.  Kõiketeadja ja kõiki esindav Ilmi Ternovskaja tatas, et Loksa linnas on süüdi riigis valitsevas tööpuuduses ja pidevas hindade tõusus kohalik omavalitsus, katlamaja ja konkurentsiamet.

Konkurentsiameti esindaja sõnul kujundati Loksa soojaenergia piirhind kõige madalamaid kulusid arvestades.  Selgitati, et soojamõõdukite paigaldamine nõuab kõigis korrusmajades küttesüsteemi täielikku ümberehitamist, mis on kulukas ja tekitab uusi probleeme elanike vahel sooja tarbimisel ja selle eest tasumisel. Avoterm OÜ esindaja Mati Sarap informeeris koosolekul osalejaid ka põhjustest, mis täna takistavad heal tasemel soojatootmist Loksa katlamajas, samuti ka sellest, mida on plaanis ette võtta tootmise parandamiseks. Kuigi enamus koosolekul osalenutest suhtus saadud selgitustesse mõistvalt,  jäi inimestele selgusetuks, kuidas hinnatõusude laviinis hakkama saada. Mis on täiesti arusaadav, sest tarbijate võlad kommunaalteenuste eest tekitavad suuri probleeme eeskätt korteriühistutele ja lõppkokkuvõttes -kõigile elanikele.

Vastavalt seadustele saab suurtele katlamajadele, sh. Loksa  katlamajale, soojuse piirhinna kehtestada vaid Konkurentsiamet. Minna aga rind ees nõudma soojahinna alandamist tootjalt ja konkurentsiametilt olukorras, kus Eesti riiki valitsev Reformierakonna ja IRL koalitsioon tegeleb järjekindlat Euroopa Liidu 5 rikkama riigi hinnatasemele pürgimisega (aktsiiside ja maksude tõstmisega), on tulutu!

Kuid just sellisel moel tegutseb Loksal juba aastaid ennast kõigi korteriühistute esindajaks tituleeriv Ilmi Ternovskaja. Olematutele „faktidele" toetudes leiab ta ikka ja jälle võitluskaaslasi, kellega ühise egiidi all „elanikud tahavad!" koos rünnakule asuda. Kindlasti toetab Ternovskaja väsimatut ja ennastsalgavat tegevust väärtuslike nõuannetega IRL-i ainuke esindaja linnavolikogus, endine Loksa Mere jurist Andres Kaarmann, kellega koos volikokku kandideeris. Kommunaalprobleemide „lahkamisel" konsulteerib Ilmi Ternovskajat ka pankrotistunud Loksa Mere endine juht, tänane reformierakondlane Igor Ignahhin. Neil  kahel on kamaluga kogemusi, kuidas ettevõtet pankrotini juhtida. Igor Ignahhini ja Andres Kaarmanni „viljaka töö" tulemusena jäi Loksa linn 2001.aasta suvel ilma nii linna keskküttekateldest kui ka enamusest vee- ja kanalisatsioonitorustikest ja -pumplatest!

Järjekordne soojaenergia hinnatõus sundis linnavõimu uuesti üle vaatama 2012. a niigi kasinat eelarvet, leidmaks raha Loksa kõige enam abi vajavate elanike toetamiseks kütte eest tasumisel. Usun, et 50 eurone toetus kulub abivajajale marjaks ära! Ei allkirjade kogumise ega Novgorodi vetšee sarnaste ümarlaudade korraldamisega, vaid ainult üheskoos, mõistusega tegutsedes leiame tänasel karmil ajal lahendusi, kuidas eluga toime tulla ja aidata nõrgemaid. Siis on ka lootust, et mitte keegi meist ei jää elu hammasrataste vahele.

Loodan väga, et Loksa ei ole selles olelusvõitluses üksi ja et ka teiste piirkondade omavalitsused teevad neist oleneva hinnatõusu leevendamiseks. Lisatud soojaenergia 1 MWh hinnad peaksid kõigis valla- ja linnajuhtides suurt muret tekitama.

OÜ Avoterm hinnad (eurodes, käibemaksuga) erinevates küttepiirkondades alates 08.01.2012: 

97,51        Kiili                       92,94       Rõngu                    

97,43        Vana-Võidu          91,21       Rummu

97,15        Kaerepere              90,18       Türi-Alliku

96,19        Abja-Paluoja         90,11       Roosna-Alliku

96,00        Päinurme               89,99       Klooga

95,15        Märja                     89,26       Tarbja

95,09        Oisu                       88,99       Aravete

94,14        Märjamaa              83,98       Järva-Jaani

93,53        Keila-Joa               79,87       Loksa

93,19        Turba                     78,17       Laekvere

Nagu eelpool öeldud,  ei saa Loksa Linnavalitsus olla täna ei küttehinna kooskõlastaja ega piirhinna kehtestaja, sest ainuõigus on siin Konkurentsiametil. Samas teeb linnavalitsus kõik selleks, et kehtestatud kõrge hinna eest tarbija ka head „kaupa" ehk sooja ja sooja vett saaks.

29. novembril toimus linnapea initsiatiivil Loksa linnavalitsuses katlamaja tööd käsitlev koosolek. Arutelul osalesid Konkurentsiameti, Narva Õlitehase, Avoterm OÜ ja Keskkonnainspektsiooni esindajad. Räägiti tehtust ja edasisest koostööst.

Teisipäeval, 13. detsembril 2011 a. toimus Loksal samas küsimuses linnapea Värner Lootsmanni, linnavolikogu esimehe Rein Heina ja abilinnapea Andres Kaskla töökohtumine  Konkurentsiameti peadirektori Märt Otsaga. Kohtumise käigus käidi ka katlamajas ja arutati edasist tegevust olukorra parandamiseks.

Ilmi Ternovskaja ühiskondlikku aktiivsust arvestades jääb arusaamatuks, miks ei muretse Ta sama sihikindlalt oma kõige kallimate inimeste saatuse pärast? Miks pidi Loksa linn 4 korterit erastanud Ternovskajate perele eraldama ja sisustama veel täiendava eluruumi, kus väikesed, vanavanema hoolitsuse ja armastuseta lapselapsed saaksid elada? On ju Loksal inimesi, kellel pole hingetaga ainsatki tagasihoidliku nurgakest elamiseks ega armastavat ligimest käeulatuses.