Oleme oma külakäimla vajadusest juba pikalt rääkinud, käinud ringi ja vaadanud, kuidas mujal asjad toimivad, milliseid põnevaid ideid on rakendatud. Oleme näinud nii kahekordseid välikäimlaid Kilplala teemapargis, kempse, mis on ehitatud vanasse bussi, ventilatsioonitorusse või mahutisse. Ühesõnaga - ära on kasutatud absoluutselt kõike taaskasutatavat ja lahendused on olnud huvitavad. Kahe aasta jooksul oleme saanud täitsa põneva fotokollektsiooni välikäimlatest. Lõpuks saime aru, et ainult jutustamisest ei aita, vaja on asi käsile võtta ning kirjutasime projekti Kohaliku omaalgatus programmi ning saimegi 2013. aasta sügisvoorust toetuse välikäimla rajamiseks külaplatsile.

Kemps, mis ilmestaks mõttelaadi

Kuna püüame külas propageerida rohelist suhtumist, siis ka rajatavad välikempsud on planeeritud ökoloogiliste komposterkäimlatena.

Ökoloolised, vastupidavad ja vähese hooldusnõudlusega komposterkäimlad on väga kallid ning projekti raames saame soetada ainult ühe. See kompostib reo- ja biojäätmed heaks aiamulla tooraineks, on puhas, lõhnatu ja vähe hoolt vajav. Suure mahutavusega käimlal on neli suurt lahtrit, mistõttu ei ole pidev hooldamine vajalik. Komposterkäimlates on võimalik kasutada turvast, mida Ääsmäe külas toodetakse. Ääsmäe külal on hea koostöö turbatootjaga, vajaliku turba loodame saada oma külast. Kompostitud jäätmeid on jälle omakorda võimalik kasutada üldalade haljastuses, nii et miskit ei lähe kaotsi. Tegelikult oleks külaplatsile vaja kaht kempsu, jätkame rahastuse otsinguid teise soetamiseks. Käimla ehituseks on vaja aga ka muud materjali, mille püüame leida sponsorluse kaudu oma küla ettevõtjatelt.

Kuna planeeritav külakeskus ja külaplats on kogukonna südameasi, siis soovivad kõik kaasa rääkida ka külakäimla väljanägemises. Ei soovita ju n-ö lihtsa välikäimla ehitust, vaid tahetakse ikka omanäolist, oma maamärki ning ainult meie kogukonna ilmet ja mõttelaadi iseloomustava välikäimla ehitust. Ikka nii, et kui külaplats on nagu iga teinegi, siis jääks kõigile midagi eredat silma ja kuluaarides meenutataks lisaks toredale üritusele ka seda, et mäletad ju küll, see oli see külaplats, kus oli see vinge käimla.

Välikäimla välisilme kujundamiseks kuulutas külakogu välja „Külakäimla" ideekonkursi, mille tähtaeg oli märtsikuu algus ning millest saavad osa võtta kõik soovijad. Valik tehakse ühiselt parima lahenduse ja kujunduse järgi ning kevadiste talgute käigus planeerime koos ka käimla ehitust. Kempsu tahame püsti panna meie külaplatsile ehk ööbikusalusse toomingate varju.



Ääsmäe külas toimuvaga on võimalik ennast kursis hoida kodulehel aasmae.weebly.com ning moodsas sotsiaalmeediakeskkonnas (Facebookis www.facebook.com/ aasmaekyla).