330-kilovoldise õhuliini ja selle tugipostide ehitus algab Harjumaalt Harku vallast ja suundub üle Risti, Kullamaa, Martna ja Lihula Pärnumaale Sinti. Sealt ühendatakse liin edasi Läti kõrgepingeliiniga.

Läänlane küsis Eleringi pressiesindajalt Liis Plakilt muuhulgas, kas uue liini elektri- ja magnetväli on inimestele ohutu.

Mida näitavad uuringud, kas elektromagnetväli on liini läheduses tugev ja kuidas see inimese tervist mõjutab?

Elektri ülekandmisel tekivad alati elektri- ja magnetväli, nende tugevus sõltub õhuliini pingest ja sellest, kui palju voolu konkreetsel hetkel liini läbib. Väli on tugevam liini vahetus läheduses, liinist eemaldumisel väheneb välja tugevus oluliselt.

Elukeskkonnas ei tohi elektromagnetvälja tugevus ületada riiklikult kehtestatud piirväärtusi, 50 Hz sagedusega elektromagnetvälja korral ei tohi elektri- ja magnetväljad elukeskkonnas ületada: elektrivälja tugevus -5000 V/m (5 kV/m), magnetvoo tihedus - 100 μT (0,1 mT).

Uute ehitatavate liinide liinialuste elektri- ja magnetväljade piirväärtused sätestab ka Eesti standard EVS-EN 50341-3-20:2007, mille juurde kuuluvad Eesti siseriiklikud erinõuded (SEN) üle 45 kV vahelduvpingega elektriõhuliinidele. Kohtades, kus inimesed sageli viibivad, ei tohi liini poolt põhjustatud elektriväljatugevus liini tavakäidu tingimustes ületada 5 kV/m ja vastav magnetväljatugevus 100 μT.

Eleringi olemasolevate õhuliinide kaitsevööndis ning nende vahetus läheduses jäävad elektri- ja magnetväljade väärtused oluliselt alla kehtestatud piirnormidele. Ka uute õhuliinide ehitamisel on piirnormidest kinnipidamine samuti garanteeritud. Oleme ka tegelenud konkreetsete mõõtmistega kohtades, kus inimesed on probleemiga meie poole pöördunud. Lisaks oma spetsialistidele oleme kasutanud Põhjamaade selle ala tippspetsialistide abi, kuid ühelgi juhul ei ole mõõtmise käigus tuvastatud, et väljade tugevus oleks isegi ligilähedane kehtestatud piirnormidele.

Väljade ohtlikkuse teemaga on aastakümneid tegelenud ka Maailma Tervishoiuorganisatsioon (WHO), kes on seisukohal, mida eri uuringud on ka kinnitanud, et kui elektri- ja magnetväljade tugevuse näitajad jäävad lubatud piiresse, negatiivset mõju inimese tervisele ei kaasne.

Loe Läänlasele antud täispikka intrvjuud siit.