Ei millegi rohkema ega vähemaga kui õpilaste seas üha suureneva trendiga tarvitada suitsuvabu tubakatooteid ehk moka-, huule- ja närimistubakat. Põhjuseks tuuakse suuremat mugavust võrreldes tavalise sigaretiga: enam ei pea nn tubakalaksu saamiseks vahetundi ootama, vaid ka tunni ajal on võimalik tubakatoodet kasutada, vastupidiselt sigareti tarvitamisele ei jää pärast mokatubaka tarvitamist mingit spetsiifilist lõhna juurde ning täiskasvanutele vahelejäämise võimalus on väiksem. Samuti pole hind probleemiks - olemasoleva taskuraha eest on võimalik saada ühest padjast terve toosini.

Karbid lähevad õpilaste seas nagu soojad saiad laupäeva varahommikusel turul. Nõudlus on suur, ärikad saavad tulu ja on enesega väga rahul. Senimaani on suurim sihtgrupp olnud põhikooli õpilased, kuid kahjuks on neid tooteid hakanud tarvitama üha nooremad ja nooremad lapsed.

Mis siis on mokatubakas?

Mokatubakas on auruga töödeldud pulbertubakas, mida väikese pakendina hoitakse huule ja põse vahelises sopis või ülemise huule all. Mokatubakas sisaldab samuti nikotiini, ligi 2000 keemilist ühendit ja paarkümmend vähki tekitavat ainet.

Noorte seas levib eksiarvamus, et kuna mokatubaka tarvitamisel nad ei suitseta, on see ka tervisele ohutu, sest ei jää kopsuvähki, võhm ei kao jms. Tegelikult sisaldab mokatubaka padjake 16 korda rohkem nikotiini kui sigaret ning toob endaga kaasa hulga teisi tagajärgi. Võrreldes tubakasuitsuga tekib sõltuvus kiiremini ja kergemini ning selle tarvitamisega kahjustatakse vaid enda, mitte kõrvalviibijate tervist. Mokatubaka sõltlasi vaevavad koolis tähelepanu- ja keskendumisraskused.

Mokatubaka seaduslikkus

Nii närimis-, huule- kui ka mokatubakas on tubakatooted ja Eestis on alaealistel tubakatoodete tarvitamine ning omamine keelatud. Suitsuvabade tubakatoodete omamine on lubatud Eestis vaid täiskasvanud inimestel ja ainult enda tarbeks. Sellise tubaka ostmine ja muul moel vahendamine on nii Eestis kui Euroopa Liidus Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) poolt alates 1992. aastast keelatud. Mokatubakat on ametlikult lubatud müüa vaid Rootsis, Norras ja Taanis. Kahjuks on juba juhtumeid, kus lapsevanemad annavad oma lastele ise mokatubakakarpe, et neid koolis sõpradele maha müüa. Vahele jäädes ollakse aga ülimalt nördinud. Kallid lapsevanemad, teie annate oma lastele kõige suuremat eeskuju nii tervistedendava käitumise kui ka seaduskuulekusega.

Kutsun kõiki üles säästma nii enda kui ka teiste tervist, st et ise ei tarbi ja teistele ei müü/kingi/laena suitsuvaba tubakatoodet. Raha jääb alles, tervis on parem ja maailm helgem.
_______________________________________________

Minu kogemus

Minu tuttav noormees, kes on rootslane, on mokatubakat tarvitanud aastaid. Arvan, et tema hambad on sellest omandanud kollaka tooni, kuid kuna ta kannab vuntse, siis hambad eriti näha pole.

Uudishimust ajendatuna, aga ka tema küsimusele peale, tahad proovida, vastasin jah, muidugi. Panin padjakese põske, surusin keelega igeme kohale ja mingit tunnet esialgu polnud. Siis aga hakkas pea ringi käima, maailm pöörles nii, et ma ei suutnud püsti seista. Olin bussis, mul oli kohutavalt halb, bussi põrand kõikus nii, nagu oleksin tormisel merel väikses paadis. Pidin kiiresti bussist välja värske õhu kätte saama. Sülitasin, oksendasin sealsamas bussipeatuses. Mul oli kohutavalt halb, olin näost kaame ja tuikusin pingile istuma. Tundsin ennast nii vastikult, et see tunne toob praegugi meenutades kananaha ihule.

Anneli, 17-aastane