“Sel aastal on kolmes vahetuses kokku 300 õpilast,” rääkis maleva komandör Erika Tiganik. Peale Maardu linna toimetavad noored ka Muuga aedlinnas. Ikka linna heakorra- ja haljastustöödel. Maleva rühmad on komplekteeritud kõigi kolme kooli, Maardu gümnaasiumi, Kallavere keskkooli ja Maardu põhikooli õpilastest.

“Nii õpivad erinevatest rahvustest noored töö käigus paremini üksteisega suhtlema, leiavad uusi tutvusi ja sõpru,” arvas Maardu abilinnapea Valev Kald.

Varasematel aastatel on Maardu malevarühmades rohkemgi õpilasi olnud, ülemöödunud suvel töötas linna heakorrastusel kogunisti 350 last, meenutas Maardu gümnaasiumi projektijuht Tiina Kihulane. Siis olid hõivatud ka Tallinna linna koolinoored. Nüüd ükski Tallinna noort Maardu õpilasmalevas taskuraha ei teeni.

Abilinnapea Valev Kald: “Eks see ole mõningal määral ka “poliitiline küsimus.” Kui Tallinna linn igas küsimuses rangelt oma õigust ajab, oma inimesi eelistab, eks siis pea lähinaabridki samaga vastama.”

Nii tahab Maardu linn oma õpilasmalevaga, kellel deviisiks sellel aastal “Me oleme parimad!” oma õpilasmalevaga suurele naabrile tasuta ühistranspordi eest natuke tasa teha.

“Me oleme parimad!” tähendab seda, et tahame parim malev olla igas asjas – nii töötegemisel kui ka laste vaba aja sisustamisel,” kõneles komandör Erika Tiganik.

Paremaks aitab maleval tõusta kindlasti ka linna tugi. Maardu õpilasmalev on viimasel viiel aastal olnud alati malevarühmade esikolmikus linnalt malevale eraldatud toetuse osas.
“Konkureerime Pärnu ja Tallinnaga,” teadis Tiina Kihulane.

“Tore on siin suvel küll,” arvas ka malevlane, sügisel Maardu põhikooli seitsmendasse klassi õppima asuv Kristo Pärna.

Tööpäev algab noortel kell 8 hommikul, tööd tehakse neli tundi. Töövälisel ajal käiakse ekskursioonidel, ujulas, tegeletakse isetegevusega.Töötasu 13 päeva eest on 108 eurot. Malevlaste rõivastuse ja vaba aja sisustamise kulud tasub linn. Malevlaste jakk on sümboolset sinist värvi nagu Maardu linna lipp.

“Loomulikult linn maleva töö pealt ei teeni, pigem on see ikka kulu,” arvas abilinnapea Valev Kald. “Arvestada tuleb aga ka seda, et laste vaba aeg on sisustatud kasuliku tööga. Pealegi on linna avalik ruum malevlaste abiga terve suve heakorrastatud.”

Reedel, 18. juulil lõpetab MÕMi teine vahetus.
Siis rivistuvad malevlased pidulikul rivistusel, saavad tänuks jäätise ja meenutuseks diplomi. Ja palju-palju häid sõnu.