Austatud valla elanikud ja külalised! Täna on jõudnud kätte see päev, et pidulikult avada Mõniste Teenusekeskuse hoone. Meie valla jaoks on olnud selle hoone ehitus tõeline väljakutse. Väljakutse selle poolest, et oleme suutnud päästa ühe ajaloolise hoone hävimisest, oleme teinud ettevalmistusi valla poolt pakutavate teenuste kvaliteedi tõstmiseks ja loonud võimalused täiesti uute teenuste pakkumiseks. Kuna hoone ehitus langes kokku majanduslanguse perioodiga, siis oli väljakutseks ka omaosaluse leidmine valla eelarve baasil. Täna võime öelda, et meie jõupingutused hakkavad peagi vilja kandma.

Idee tuua Mõniste vallas erinevaid teenuseid pakkuvad asutused ühte majja kokku, luua elamisväärsed võimalused sotsiaaleluruumide vajajatele ja hakata pakkuma meie vallas täiesti uusi sotsiaalteenuseid, hakkas idanema juba 2005. aastal. Sotsiaalteenuste arendamise mõte on saanud alguse Mõniste valla sotsiaaltööspetsialisti Sirje Zilmeri ja Võrumaa Omavalitsuste Liidu sotsiaaltöö peaspetsialisti Marianne Hermanni koostöös.

Reaalseid samme idee teostamiseks alustasime 2007. aastal, kui volikogu esimehe Tõnis-Koit Pihu juhtimisel kinnitati Mõniste valla arengukava tegevuskavas tegevusena Mõniste sotsiaal- ja tervishoiukeskuse rekonstrueerimine ja alustati rahastusallikate otsimisega nii valla eelarvest, valla varade realiseerimisest kui ka mujalt.

Toonase vallavanema Tõnu Lindebergi eestvedamisel esitati rahastamistaotlus Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusele. Mõniste Teenusekeskuse projekti elluviimine projekteerimisest kuni tänase hoone avamiseni on võtnud aega ligi 5 aastat. Kui sellele ajale tagasi vaadata, siis võib öelda, et selle aja jooksul on ette tulnud mitmeid takistusi mille tõttu on projekt veninud, samas selle aja jooksul oleme me saanud paremini läbi mõelda mida me tegelikult tahame saavutada. Kindlasti väljendab ajaga toimunud muutusi hoone nimi. Kui me alguses rääkisime vaid Mõniste sotsiaal- ja tervishoiukeskusest, siis tänaseks on meil planeeritud siia hoonesse niivõrd palju erinevaid teenuseid, et maja nimi on muutunud teenusekeskuseks.

Raskeid ja mõnes mõttes ka ebapopulaarseid otsuseid on pidanud tegema ka tänane volikogu. Olukorras, kus Mõniste vald laenu võtta ei saanud, valitses majanduskriis ja valla sissetulekud vähenesid olulisel määral, on praegune volikogu suutnud volikogu esimehe Kaino Zilmeri juhtimisel suunata valla eelarvet ja tegevusi selliselt, et oleme suutnud valmis ehitada Mõniste Teenusekeskuse ja samal ajal püüdnud säilitada ka kõik muud valla funktsioonid.

Maja ehitusel on andnud märkimisväärse panuse projekteerijad osaühingust Raamprojekt, ehitaja AS Brick ja omanikujärelevalve teostaja Mati Kütt. Tänu Rõuge Vallavalitsusele, on meil võimalus alustada hooldekoduteenuse pakkumisega uue aasta alguses. Rõuge vald annetas meile hooldekodusse sobivad voodid. Tänu Sotsiaaldemokraatliku erakonna ning Isamaa ja ResPublika Liidu toetusele oleme jõudnud sel aastal osta ka juba mööblit. Stokkeri esindaja Urmo Luik on olnud meile suureks abiks ruumide hügieeni tagamiseks vajaliku sisseseade soetamisel.

Tänan valla ametnikke ja kõiki teisi inimesi, kes aastate jooksul Mõniste Teenusekeskuse projekti on oma panuse andnud.

Meened Mõniste Vallavalitsuse tänuga andis vallavanem üle järgmistele isikutele:
Alvar Nõuakas, OÜ Raamprojekt, AS Brick, Mati Kütt, Tõnis-Koit Pihu, Tõnu Lindeberg, Sirje Zilmer, Marianne Hermann, Kaino Zilmer, Rõuge Vallavalitsus, Urmo Luik. Näidise vallavalitsuse poolt kingitud meenest paneme üles ka teenusekeskuse majja, et huvi korral saaksid kõik inimesed seda näha.

Sõna tervituseks ja õnnitluseks said avamisüritusel ka külalised.

Valla elanikud said tutvuda maja esimese korrusega.

Vallavalitsuse poolt oli kaetud laud maiustuste ja 201 3. aasta kalendritega. Teist korrust tutvustame huvilistele siis, kui ruumid on möbleeritud ja oleme valmis teenuste pakkumist alustama. Tutvumispäev peaks toimuma uuel aastal, jaanuari kuu algul. Külalised tutvusid ka valminud hoone teise ja kolmanda korrusega.