20.sajandi lõpul pöördus Loksa linn Tallinna ja kogu Eesti metropoliit Korniliuse poole palvega kinnitada oma õnnistusega Loksa linna õigeusklike kogudus. Palve täideti ja kahe sajandi vahetusel sai Loksa endale Kroonlinna Püha Joanni kiriku. 11 aastaga on kirikule püstitatud kellatorn, ehitatud altariruum. 2007. aastal pühitseti ka altarilaud. Järgnevalt kirjutas kiriku eestseisja Aleksandr Moskva ja kogu Venemaa patriarh Kirillile palve aidata muretseda uus ikonostaas. Nüüd ongi ikoonisein paigaldatud.

„Mulle ja kogudusele oli see suur rõõm,“ ütles kiriku eestseisja Aleksandr, „Loksa linnale on aga altariseina ilmumine mitte üksnes religioosne vaid ka kultuurisündmus.“.

Tema sõnade järgi on kingitus veel eriti unikaalne kuna selle on edastanud patriarh ise. Ikonostaasi valmistas kolme kuuga Venemaa õigeusukiriku kunst-tööstus ettevõtte „Sofrion“. Töö on eriline selle poolest, et ikonostaas on oma arhitektuurilt kreekapärane, ikoonid on aga maalitud vene traditsiooni kohaselt.

„See on eklektika,“ ütleb isa Aleksandr, „kuid sellele vaatamata on kõik väga harmooniline ja sobilik. Sellise kõrge kunstilise tasemega teostatud ikoonisein,“ märkis metropoliit Kornelius, „rõhutab antud sündmuse tähtsust tervele Eestile.“ Metropoliit külastab igal aastal 2. jaanuaril Loksa õigeusukirikut ja ikonostaas kavandati algul sisse õnnistada just sel päeval, aujärjepühal. Hiljem otsustati sisseõnnistamine korraldada aga juba 2010. aastal, mõni päev enne Kroonlinna püha õiglase Joanni nimepäeva.

Loksal tegeleb õigeusukiriku kogudus aktiivselt sotsiaaltööga, kiriku juures tegutseb narkosõltlaste rehabilitatsioonikeskus. Ehitust, remonti ja heakorrastust on koguduse territooriumil korraldatud just rehabilitatsioonikeskuse patsientide tööga. 11 aasta vältel on paljud keskuse rehabilitatsioonikursuse läbinud suutnud ületada endas kire narkootikumide tarvitamise vastu.

Kahjuks on ka selline üllas tegutsemisvaldkond pidanud üle elama majandusraskusi. 2011.a. vähendati järsult keskuse finantseerimist ja hetkel seisab kiriku võõrutuskeskuse edasine tegevus küsimärgi all. Metropoliit Korniliuse sõnade kohaselt tasub aga rakendada kõik jõupingutused selles suunas, et kirik jätkaks oma senist heategevust.
_____________________
Artikkel ilmus ajalehes Den za Dnjom 7.-13. jaanuar