Enam kui 50 kooli üle Eestimaa võttis ettepanekust tuld ja kutsus muinsuskaitsjad õpilastele tunde andma. Eesti Muinsuskaitseseltsi vahendusel pakkus end õpetajana koolidele 40 inimest, nende seas oli nii ametnikke, õppejõudusid, muuseumi- ja kultuuritöötajaid, genealooge kui ka üliõpilasi. Tunde anti korraga klassi- ja auditooriumitäiele, traditsioonilise tunni või ringkäiguna. Tagasiside oli väga tore - ettevõtmine meeldis nii koolidele kui harrastus-koolmeistritele. Juba said sõlmitud ka esimesed kokkulepped sügiseks ning kindel plaan on ettevõtmist aasta pärast korrata.

Haridus ja haritus

Muinsuskaitse on oma tegevuses alati lootusrikka pilguga koolide poole vaadanud ja sealt sageli ka abi saanud, sest ametil endal jõudu napib. Aga küsimus ei olegi mitte jõus, vaid tarkuses - parim kaitse on omaniku kaitse, see põhineb teadlikkusel ja teadmistel. Muinsuskaitse on edukas vaid siis, kui ühiskond selle missiooni mõistab. 1936. aasta Haridusministeeriumi üleskutse põhjendus „arvestades muinsuskaitse ja looduskaitse suurt pedagoogilist tähendust kasvavale noorpõlvele, samuti mõlemate korralduste riiklik-rahvuslikke ning kultuurilisi ülesandeid" on aegumatu. Samal aastal anti seaduslik alus ka vabatahtlike usaldusmeeste värbamiseks, kes aitaksid muinsuskaitseinspektorit. Kusjuures palgalisi inspektoreid oli terve Eesti kohta tõesti vaid üks. Võrreldes 1930. aastatega on meil muinsuskaitseametnikke küll 50 korda rohkem, aga neid on terve Eesti peale siiski kõigest poolsada, käepikenduseks teadus- ja kultuurivaldkonnas töötavad spetsialistid ja juba soliidsesse ikka jõudnud Muinsuskaitseselts. Sestap on kasvava põlvkonna kaasamine pärandi mõistmisesse ja hoidmisesse oluline.

Hea haridus on rahvuslik auasi, me eeldame oma koolidelt aina laiemat haaret ja samas suuremat sügavust. Aga koolilõpetajate haritus ei ole ainult koolide vastutus. Sihtasutus Noored Kooli on juba mitu aastat korraldanud väga edukat "Tagasi kooli" nädalat, mille peamine eesmärk on külalisõpetajate kutsumise läbi kaasata ühiskond koolielu edendamisse. Ladus ja läbiproovitud korraldus, aga mis peamine - Noored Kooli SA inimeste avatud meel ja abivalmidus võimaldas sujuvalt ellu aidata ka meie pärandihariduse eriprojekti.

Nagu juba märgitud - koolide huvi oli suur ja seda igas Eestimaa nurgas. Tunnid jagunesid üsna võrdselt erinevate vanuseklasside vahel. Tutvustati mõisaid, parke, muuseume, kalmistuid, koha- ja perekonnalugusid ning nende seost meie riigiga. Rõõmustavalt palju kutsuti rääkima sellest, mis asi üldse on pärand ja milles seisneb muinsuskaitseametniku töö. Loodetavasti aitas see ettevõtmine avardada meie laste silmaringi.

Üleskutse vanematele

Suvine Eestimaa pakub suurepärase võimaluse vanematele pärandiharidusega jätkata. Võimalusi on igale maitsele - külastusmäng Unustatud mõisad avab uksed 33 mõisakooli, meil on kümneid põnevaid muuseume, minna saab linnamägedele ja linnustesse, põigata sisse teeliste kirikutesse. Aga sama hästi võib maanteeservas kokku lugeda meiereisid ja magasiaitu, rehemaju, kooli- ja rahvamaju. Kõik need väärivad kaasa mõtlemist, et kes ja miks nad just sinna ehitas ning kas ja mismoodi on need mõjutanud meie esivanemate ja seeläbi ka meie elu.

Tagasi kooli muinsuskaitse eriprojektist võttis Nõmme koolidest osa Nõmme Gümnaasium. Üle terve Eesti osalesid aga järgmised koolid: Vasalemma Põhikool; Kostivere Põhikool; Kehra Gümnaasium; Laulasmaa Kool; Tabasalu Ühisgümnaasium; Keila-Joa Sanatoorne Internaatkool, Kose Gümnaasium; Kosejõe koolSinimäe Põhikool; Toila Gümnaasium; Kallaste Keskkool; Aseri Keskkool;Lustivere Gümnaasium; Jõgeva Gümnaasium; Puurmanni GümnaasiumKullamaa Keskkool Rakvere Reaalgümnaasium; Rakvere Ametikool; Rakvere Gümnaasium; Rakvere Vene Gümnaasium; Lasila Põhikool Vinni-Pajusti gümnaasium; Koonga kool; Varbla Põhikool; Pärnu Kutsehariduskeskus; Pärnu Kutsehariduskeskuse Voltveti koolituskeskus; Voltveti PõhikoolRapla Vesiroosi Gümnaasium; Kehtna AmetikoolKuresssaare Vanalinna kool; Mustjala algkool-lasteaed; Valjala PõhikoolVõnnu KeskkoolPühajärve Põhikool; Keeni Põhikool; Tääksi Põhikool; Abja Gümnaasium; Kõpu Põhikool;Võru Gümnaasium; Vanalinna Hariduskolleegium; Mustamäe Gümnaasium; Haabersti Vene Gümnaasium; Vana-Kalamaja Täiskasvanute Gümnaasium; Tallinna 21. Keskkool; ; Mustjõe Gümnaasium; Tallinna Ühisgümnaasium; Lasnamäe Gümnaasium; Dekartese Lütseum; Eesti Rahvapärimuse Kool; Tartu Kivilinna Gümnaasium; Ülenurme Gümnaasium.