Tutvudes Tšehhimaa omavalitsussüsteemi ülesehitusega on minu arusaam haldusreformist saanud mõnes asjas teatud selgust juurde, et haldusreform ei ole ainult omavalitsuste liitmine, mõnel juhul on ta ka omavalitsuste jagamine. Võrdluseks, et kui Tšehhi 10,3 miljoni elaniku kohta on 6249 omavalitsust, siis Eesti samad näitajad on 1,3 ja 226, ehk teisisõnu, et Tšehhi keskmine omavalitsuse suurus on ca 1500 elanikku ja Eesti ca 5000 elanikku. Jäi mulje, et Tšehhi omavalitsussüsteemi ülesehitusest ja omavalitsuste ülesannetest ei saa päris täpselt aru ka enamus tšehhidest, kuid üheselt on arusaadav see, et erinevalt Eestist on Tšehhi erineva suurusega omavalitsustel erinevatasemega ülesanded täita.

Lisaks kohtumisele omavalitsusliidus jõudsime tutvuda Praha vanalinnaga, viibida Karlovy Varys, Karlšteini lossis ja Kutna Hora inimluudega kujundatud kabelis. Sisuka reisimarsruudi koostas turismifirma A.I.M. omanik ja reisikorraldaja Uku Lindpere, kes oli ühtlasi ka väga professionaalne bussijuht ningkõikvõimalikku infot jagati kogu reisi vältel.

Tšehhist tagasiteel, enne Poola piiri, jõudsime koos vallavanem Veikko Luhalaidiga ühe puhkepeatuse ajal külastada ka Nachodi linnas asuvat sõja-ajaloo muuseumi. Kuna ka meie vallas on olemas väike sõjaajaloo muuseum, oli see päris huvitav leid (Nachod) meie jaoks. See paikneb 1935. aastal rajatud piirikaitsekindlustuse betoonpunkris ja kannab nime N-S 82 „Brezinka“. Rääkides giidiga, selgus, et antud muuseum on eraomanduses ja selle asutasid ja peavad üleval kohaliku sõjaajaloo klubi liikmed. Muuseumi väljapanekud hõlmasid Tšehhi Vabariigi iseseisvusaega alates 1918. aastast. Iseseisvuse kaotust II maailmasõja alguses, Saksa okupatsiooni ja vastupanuliikumist. Eraldi väljapanek oli ka 1942. aastal korraldatud atendaadist III Reichi ühele julgeoleku- ja politseijuhile Reinhard Heidrichile. Muuseum annab ülevaate ka nö Nõukogude ajast Tšehhoslovakkias ja taasiseseisvumise saavutamisest. Kokkuvõttes võib öelda, et oli väike ja kompaktne, kuid ekspositsiooni poolest muljetavaldav muuseum. Tegime omaltpoolt ka väikese annetuse muuseumile, vahetasime kontakte ja kutsusime neid võimalusel külastama ka meie valda ja muuseumi.