Enamus muusikakoole üle Eesti tähistas 27. novembril Muusikakoolide Liidu 20. sünnipäeva. Võru maakonna muusikakoolide õppurid ja õpetajad andsid sel puhul suurejoonelise ühiskontserdi Võru muusikakoolis.

Kontserdisarja „Muusika Eestimaal" raames toimus Vastseliina muusikakoolis kaks kontserti - „Klassikatähed 2013" ja Dorpat Trio.

Kontserdil „Klassikatähed 2013" esinesid Heigo Rosin (löökpillid) ja Johan Randvere (klaver), kes andsid emotsionaalse kontserdi.

See oli läbi aastate muusikakoolis toimunud kontsertide publiku rekord - 90 inimest, kellest kümmekond kuulas kontserti koridoris. Dorpat Trios musitseerisid 30. jaanuaril toimunud kontserdi õhtul Anna Samsonova (viiul), Enno Lepnurm (tšello), Irina Oja (klaver).

Muusikasõbrad said nautida kõrgtasemel kontserti. Noorte interpreetide esituses kõlasid maailmakuulsate heliloojate Mozarti ja Rahmaninovi heliteosed ning klaveritrio, mille on kirjutanud meie Eesti helilooja Valter Ojakäär.

Projekti „Elamusaasta" raames olid Vastseliina noortel külas Susan Lilleväli ja Marti Tärn. Susan Lilleväli on kunagise ETV noorte lauluvõistluse „Kaks takti ette" võitja (2001), muusikalilaulja ja praegu tunnustatud lauluõpetaja, kes aitab laulusoont leida nii noortel kui ka täiskasvanutel, samuti on ta mitme Vanemuise muusikalilavastuse muusikajuht.

Marti Tärn on pärit Tallinnast ning oma muusikuteed alustanud lastemuusikakoolis klaverit õppides.

Nüüdseks on Martist kujunenud hinnatud kontrabassi ja basskitarri mängija, kelle peamine tegevus toimub jazz- ja popmuusika maastikel.

Muusikud jutustasid kaasahaaravalt oma elust ja saavutustest ning julgustasid noori tegelema erinevate erialadega, et lõpuks valida endale sobiv ja meeldiv amet.

Jõulude eel toimusid muusikakoolis juba traditsiooniks saanud puhkpillimuusika talvekontsert ja muusikakooli jõulukontsert.

Talvekontserdil astusid üles õppurid, kes õpivad õp Viljar Jõe käe all plokkflöödi, saksofoni või oboe mängu. Jõulukontsert oli kokkuvõte I poolaastal õpitud paladest.

Kooli hoolekogu tänas muusikakooli peret tehtud töö ja nähtud vaeva eest ning jagas kõikidele ise valmistatud suus sulavaid trühvlikomme.

15 muusikakooli õppurit said nimelised kommipakid töökuse, hoolsuse, mitmekülgsuse, kohusetundlikkuse, emotsionaalsuse ja energilisuse eest.

Vastseliina piiskopilinnuse jõululaadal andsid muusikakooli õppurid igal täistunnil (kell 12-15) kontserdi.

Esinesid kitarristid, puhkpillurid, pianistid ja akordionistid. Üles astus ka muusikakooli õpetajate käsikellade ansambel.

Tegevused

Lisaks kontsertidele on eri ettevõtmisi jagunud nii õppuritele kui ka õpetajatele. Õpetajad osalesid 3. novembril arengukava koostamise seminaril Värskas.

Koos Värska muusikakooli õpetajatega toimus ühine arutelu järgmistel teemadel: muusikakooli arengueeldused, üldeesmärk, arengukava täitmise eeldused, mida tahame saavutada ja millised tahame olla kümne aasta pärast. Toimus muusikakooli lastevanemate üldkoosolek.

Muusikalised tervitused kõlasid Vastseliina ja Meremäe valla eakatele ja üle-eestilisel rahvamajade nädalal Vastseliina rahvamajas.

Koostöös Vastseliina gümnaasiumiga jätkub kursus „Ürituse korraldamine".

I poolaastal tutvuti ürituste korraldamise teoreetilise poolega, II poolaastal toimub praktiline tegevus ehk noored korraldavad kolm üritust. Kursuse juhendaja on käesoleva artikli autor.

Laulueriala pole koolis veel ametlikult avatud, aga huvilisi on piisavalt. Praegu käib Viivika Kooseri juhendamisel laulmas kuus noort ja üks duett.

Uued suunad

Alates sügisest on Vastseliina muusikakoolis taas võimalik õppida löökpille, mida õpetab Andres Neissar. Tunnid toimuvad Vastseliina rahvamajas, kus õppurid saavad ka iseseisvalt harjutamas käia.

Alustasime õppetegevuse korraldamist Meremäel, mis on üsna keeruline, aga mitte võimatu. Tegevust alustas käsikellade ansambel, juhendaja Tiit Raud. Käsikellasid mängivad ka muusikakooli õpetajad.

Eret Klade käe all tegutsevad laste lauluansamblid ning solfedžotundides mängitakse plaatpille. Esimesed ansamblilood väikeste esituses kõlasid ka kooli jõulukontserdil.

Jaanuaris toimus Võrus esimene Eesti muusikakoolide Lõuna-Eesti regiooni võrgustikuseminar, kus arutleti muusikahariduse valdkonna teemadel. Seminari eesmärk oli luua alus koolideüleseks koostööks. Peamised teemad olid: õpetaja enesearenguprotsess; noorele muusikule sobiv kasvukeskkond; koostöökunst lapsevanema kaasamiseks.

Koostöö arendab loovust

Lapsed ei arene kõik ühtlase kiirusega ja kiirus ongi igaühe jaoks erinev. Arenetakse ikka sellises rütmis, nagu looduse poolt ette nähtud on. Keskkond peab olema rahulik ja harmooniline. Kõige suurem mõju õppurite saavutustele on lapsevanemate ja kooli koostööl.

Koostöö peab pakkuma häid emotsioone, siis ta edeneb ja arendab loovust.