Tahan kokku kutsuda linnaosavanemat nõustava „Tarkade Klubi", spetsialistide nõukoja. Väga teretulnud on mustamäelaste tagasiside ja ettepanekud, millisena nemad näevad Mustamäe tulevikku, et saaksime ühiselt kavandada, millises suunas peaks Mustamäe kui elukeskkond arenema.

Olite Mustamäe Linnaosa vanem ka aastatel 2001 - 2004. aastani. Kas Mustamäe on selle ajaga palju muutunud?

Mustamäe on olnud mulle kogu aeg südamelähedane ning olin siinsete tegemistega kursis ka Toompea-aastatel. Vahepeal toimunud muutused ei ole just ülemäära suured. Esmapilgul näib nii mõnigi valdkond trööstitu, kus seitse aastat hiljem on olukord täpselt samas seisus, kui ma linnaosavanema kohalt lahkusin, aga see ei ole etteheide.

Riigikogu liikmena nägin liigagi hästi, kuidas riik vähendas kohalike omavalitsuste tulubaasi, aga kõik kohustused jäeti samaks. Suurejooneliselt välja kuulutatud lasteaedade programm külmutati esimesena ja nüüd imestatakse, miks igale lapsele oma lasteaiakohta ei jagu. Seetõttu tahan kiita ja tänada neid, kes olude kiuste on suutnud midagi ära teha ja tegemata asjad tuleb uuesti plaani võtta.

Kas Te tooksite mõne näite?

Näiteks on Mustmäele avalikku veekeskust oodatud aastakümneid, kvartalisisesed teed on väga viletsas olukorras, lasteaiad amortiseerunud, napib munitsipaalkortereid ja sotsiaaleluruumid on remontimata. Inimene pöördub enda murega linnaosa valitsusse, millel pole aga piisavalt raha ega õigustki midagi ära teha.

Kas eelnevast võib välja lugeda vihje ka Tallinna liiga suurele tsentraliseeritusele - olite juba omal ajal liigse tsentraliseerimise vastu?

Ma ei pea liigset tsentraliseerimist õigeks. Tallinnas võiks nii mõnigi asi olla teistmoodi nagu ka kogu riigis, aga see on teine teema.

Mustamäe on nende aastatega tublisti kasvanud ja tänaseks elanike arvult suurem kui Eesti kolmas linn ehk Narva. Mis toob inimesi Mustamäele?

Ühe sõnaga: „elukeskkond". See ongi omavalitsuse põhiline ülesanne, luua tingimused areneva elukeskkonna tekkimiseks. Olgem ausad, viimastel aastakümnetel ei ole Mustamäele rajatud ühtegi uut munitsipaalhoonet, aga Mustamäe on jõudsasti kasvanud erasektori toel ning tublisti on arenenud Mustamäel paiknev Tallinna Tehnikaülikool, teaduslinnak ja Tehnopol. Sellises tempos võiks areneda kogu linnaosa, milles nägin enda jaoks põhilist väljakutset linnaosa vanemaks asumisel.

Kas Te plaanite teha midagi teistmoodi kui vahepealsed linnaosavanemad?

Tahan siinkohal tänada eelnevaid linna osavanemaid, et nad andsid enda panuse Mustamäe arengusse. Kindlasti mõnes küsimuses jään ka eriarvamusele, aga pooleli jäänud positiivsed ettevõtmised viin lõpule.

Samuti tahan tänada kõiki, kes algatasid Kännu Kuke kvartalisse uue turu rajamise. Lisaks tänavu toimunud välimüügile ehitame järgmiseks kevadeks kaks turuhoonet, et Kännu Kuke turg saaks tegutseda aastaringselt. Jätkamist väärib ka ühistute ümbruses parkimiskohtade väljaehitamine. Projekti „Hoovid korda" raames on palju ära tehtud, aga teha on veelgi rohkem, milleks linnaosale ei ole raha eraldatud.

Samuti nagu Mustamäe koolide renoveerimiseks kasutati koostööd erasektoriga (PPP, Public-Private Partnership) nii oleks võimalik rajada ka uusehitusi, näiteks veekeskus või mõni teine vajalik objekt.

Nimetasite pressikonverentsil enda üheks prioriteediks lapsi. Palun selgitage, mida Te täpsemalt silmas pidasite.

Lastest räägitakse palju seoses lasteaia ja kooliga, mis moodustavad lapse elust olulise osa, aga on teisigi olulisi momente. Alustame sellest, et lapsel oleks kõht täis, et tal oleks võimalik koduõues tervislikult mängida, turvaliselt kooli minna, mille tagamine on vähemal või rohkemal määral omavalitsuse ülesanne.

Omavalitsus peab hoolt kandma ka teiste, mitte ainult laste eest.

Loomulikult, aga see kõik saab alguse lapseeast. Kas laps saab kodu lähedal lasteaeda või kooli minna, on oluline ka tema vanematele, seeläbi ka ettevõtjateletööandjatele. Sellepärast nimetasingi prioriteedina lapsi, aga laiemalt on see kõikide Mustamäega seotud inimeste identiteedi küsimus, kas ennast peetakse mustamäelaseks või mitte.

Kahtlemata on kõikide nende võimaluste loomiseks, kus mustamäelase ühistunne saab tekkida, vajalikud ka vastavad ehitised, lasteaiad, koolid, spordisaalid, eakate keskused jne ehk kaasaegne infrastruktuur, aga põhiline on inimeste suhtumises.

Kuidas Te mõtlete mustamäelase identiteeti süvendada?

Ühine identiteet tekib ühistest tegemistest ja vastutusest ning palju saavad elanikud ise ära teha. Linnaosa raha tuleb piltlikult öeldes kõik ühest katlast. Kui me ühiselt hoiame Mustamäed ja näiteks kevadistel talgutel aitame korrastada enda maja ümbrust, siis ei pea linnaosavalitsus kulutama nii palju raha heakorrale ning seda saaks kasutada millekski meeldivamaks.

Mustamäe saab järgmisel aastal 50 aastaseks. See pakub suurepärase võimaluse meenutada olnut, teadvustada hetkeseisu ja pöörata pilgu tulevikku.

Kuigi majandusolud seavad juubeliüritustele ranged piirid, tahame pakkuda kõigele mustamäelastele võimaluse talletada endi mälestused, osaleda rahvaüritusel ning kaasa rääkida Mustamäe tuleviku kujundamisel.

Palju jõudu Teile nende plaanide elluviimisel!