ASi Viimsi Vesi nõukogu tegi ja teeb jätkuvalt oma tavapärast tööd, mille raames asuti algselt otsima sisemisi reserve ja samaaegselt teostati ka nõukogu kontrollfunktsiooni juhatuse tegevuse üle. Kontrollimise käigus tekkisid nõukogul kahtlused ASi Viimsi Vesi tütarettevõtte OÜ Viimsi Tehnoabi dokumentide ja kulutuste seaduslikkuse osas. Nõukogul tekkis hulk küsimusi, mille lahendamiseks pöörduti esmalt OÜ Viimsi Tehnoabi juhatuse liikme Raul Vaino, seejärel ASi Viimsi Vesi juhatuse liikme Toivo Eensalu poole. Nimetatud juhatuse liikmed aga küsimustele rahuldavaid vastuseid anda ei suutnud, mistõttu soovis nõukogu lähemalt tutvuda OÜ Viimsi Tehnoabi raamatupidamisdokumentidega.

Kõnealused dokumendid esitati nõukogule tutvumiseks vaid aastate 2011-2012 osas, sedagi vaid osaliselt ning hilinenult, s.t nõukogu antud korraldusi rikkudes. Nõukogu, tutvudes esitatud dokumentidega ning hinnates nende esitamise puudusi (vaid osaline esitamine ning hilinenult esitamine), hakkas kahtlustama, et ka esitatud perioodide osas ei ole OÜ Viimsi Tehnoabi tehingute osas kõik seadusega kooskõlas. Selleks, et oma kahtlustele saada kinnitust või need ümber lükata, pöördus nõukogu õigusbüroo OÜ Ratio Legis poole, et saada professionaalne ja erapooletu hinnang OÜ Viimsi Tehnoabi tegevuse seaduslikkuse kohta. OÜ Ratio Legis tegi pärast materjalidega tutvumist esmase lühikokkuvõtte vallavalitsusele ja nõukogule, millega seoses algsed kahtlused veelgi süvenesid ning vajadus asja lähemalt uurida muutus möödapääsmatuks.

Täna tegeletakse OÜ Viimsi Tehnoabi dokumentide täiendava kontrollimisega. Nõukogu on tuvastanud mitmeid rikkumisi OÜ Viimsi Tehnoabi endise juhatuse liikme tööalases tegevuses ning tõendid kuriteokahtluste osas on juba esitatud ka mitmes episoodis politseisse.

Arusaadavatel põhjustel ei saa kuriteoteadete ja olemasolevate kahtlustuste sisu osas siinkohal täpsemaks minna, kuivõrd selle info avaldamine võib kahjustada kohtueelset uurimist. Uurimise ajaks on OÜ Viimsi Tehnoabi juhatuse liige Raul Vaino juhatusest tagasi kutsutud ning AS Viimsi Vesi juhatusse on valitud täiendavaks juhatuse liikmeks Raimo Tann. Nõukogu alustatud kontrolli jätkamiseks ning lõpuleviimiseks nimetas nõukogu ASi Viimsi Vesi prokuristiks OÜ Ratio Legis juristi Riho Friedrichsi.

Nõukogu ja vallavalitsuse eesmärk on olla veendunud, et OÜs Viimsi Tehnoabi ja ASis Viimsi Vesi toimivad äriprotsessid on selged, läbipaistvad ja korrektselt dokumenteeritud ning vastaksid seatud eesmärkidele. AS Viimsi Vesi ja OÜ Viimsi Tehnoabi eesmärgid on pakkuda viimsilastele kvaliteetset joogivett ning olla igakülgselt hea partner kõikidele ASi Viimsi Vesi klientidele.