Kui juunis pani selts kampaania üles ka interneti suhtlusvõrgustikku Facebook, suurenes sellega liitujate arv kiiresti.

Niitmiskeeluga on praegu nõus 342 inimest nii Tallinnast, mujalt Eestist kui ka välismaalt, ja nende arv kasvab pidevalt. Liitunud inimesed on teinud ettepaneku keelata ühel päeval nädalas ka mootorsaega töötamine.

Seltsi liige Jüri Peetson ütles, et nii suur huvi ettevõtmise vastu oli talle üllatus. "See oli plaanitud vaid Muuga-siseseks, meil polnud kavaski nii suurt aktsiooni korraldada," rääkis Peetson. "Aga ju siis on teema päevakorral ja südamelähedane paljudele inimestele eri paigus. Ka viimase üldlaulupeo tekstis mainiti eestlasi kui muruniitjat rahvast. See, et asi läks suure kella külge, on puhas juhus."

Peetson nentis muiates, et osa inimesi võttis üleskutset keeluna ka teistel päevadel muru niita. "Meie seltsi liikmele Tarmo Pedakule tuli poes tädike ligi ja küsis, millal siis üldse muru niita tohib," rääkis Peetson. "Müra on laiem probleem ja on loogiline ning enesestmõistetav, et teistega tuleb arvestada. Koerte haukumine on samuti häiriv. Ilus ju, kui ühel päeval nädalas saadab meid vaikus ja lindude laul."

Muugalase Margot-Helena Kasari sõnul kampaania siiski see aasta veel päriselt käima ei läinud. "Kui Muuga vahel ringi jalutada, siis tundub vahel, et mina olen ainus, kes mõtleb, et ühel päeval nädalas võiks vaikne olla,» ütles Kasari. «Kõik teised täristavad ikka edasi. Samas võiks ju nädalavahetusel, kui lapsed kodus, olla ka rahulik puhkehetk, mil saab nädala pinged maha võtta."

Elektriline muruniiduk on vaiksem

Peetsoni arvates oli algatusel siiski juba tulemusi. "Eks see ole piirkonniti erinev, mõnes kohas peavad inimesed piirangust kinni, mõnes mitte," selgitas Peetson. "Ei taha näpuga näidata, kuid minugi elukoha lähedal üks vend niidab vahetpidamata. Vaikse päeva harjumuse kujundamine on pikk protsess ja ehk järgmisel suvel peab pühapäevavaikusest kinni rohkem inimesi. Eks muru niitvad inimesed võiks ju ka kas või ühel päeval nädalas puhata."

Metsa- ja aiatehnikat müüv Husqvarna Eesti OÜ loosis kõigi kampaanias osalenute vahel välja elektrilise muruniiduki. Ettevõtte tegevjuht Jaanus Vahesalu kampaania ja kingituse vahel vastuolu ei näe. "Aedlinnades elavad inimesed kaebavad pidevalt müra üle, mida tekitavad põhiliselt bensiinimootoriga muruniidukid," ütles Vahesalu. "Muru võiks niita oluliselt vaiksema elektriniidukiga."

Filmiprodutsent Artur Talvik toetab müravaba päeva kampaaniat kahe käega. "Juba paar aastat tagasi tegin Tapurla küla seltsi juhatuses ettepaneku pühapäeval müra piirata," selgitas Talvik. "Küsimus pole pelgalt muru niitmises, vaid just müras."

Talviku sõnul tahtsid inimesed teda esimesel korral selle jutu peale "elusalt ära süüa". "Leiti, et muruniitmiskeeld on suisa ahistamine," rääkis Talvik. "Just suvilaomanikud ütlesid, et millal nad seda siis ikka teevad, kui mitte nädalavahetusel. Mõistsin, et vaikuse saavutamine on pikk protsess, siiski võin öelda, et natukene vaiksem juba on."