Novembris toimus Karksi valla kultuurikeskuses Mulgimaa muusikakoolide ühine kontsert, organiseerija ja läbiviija oli Karksi-Nuia muusikakooli direktor Margus Põldsepp. Tõrva kirik-kammersaalis toimunud kontserdil veebruaris osalesid samuti kõik neli ajaloolisel Mulgimaal tegutsevat muusikakooli: Abja, Karksi-Nuia, Tarvastu ja Tõrva MK.

Kolmas ühiskontsert toimus 1. juunil Tarvastu kunstidekooli eestvedamisel Tarvastu kirikus. Traditsioon on juba pikaajaline ja sellest õppeaastast on sõpruskoolide ringiga liitunud ka Abja muusikakool.

Koostöös Tõrva gümnaasiumi õpetajate ja raamatukoguga aitasid muusikakooli õpilased sisustada jõuluootuse ajal korraldatud advendihommikuid. Tõrva gümnaasiumi aulas toimus ka meeleolukas teise advendi kontsert muusikakooli õpilastelt ja õpetajatelt.

Igal kevadel annavad muusikakooli õpilased piirkonna lasteaedades kontserdi ja tutvustavad pille, mida on võimalik koolis õppima asuda. Huviga oodatakse meie esinemisi lasteaias Mõmmik ja Tõrvalill, oodatud on meie õpilased alati ka Ritsu lasteaias-algkoolis ja Tõrva gümnaasiumis.

Esinemine on noorele muusikule vajalik igas muusika õppimise etapis. Nii kujuneb välja esinemiskindlus ja oskus õpitut kuulajatele edasi anda. Väike esinemisnärv tuleb seejuures ainult kasuks.

Mais esitlesid Tõrva ja Antsla muusikakool Tõrva gümnaasiumis Antsla muusikakooli puhkpilliorkestrit. Huvilised said näha erinevaid pille ja kuulda suure orkestri kõla. Sügisest saab Tõrva muusikakoolis õppida erinevaid puhkpille. Kui mängijaid juba rohkem, on võimalik Tõrvaski orkester luua.

Muusikakoolis õppivate laste koolipäevad on tunduvalt pikemad kui eakaaslastel, kuid selle eest saavad nad koolist kaasa pillimänguoskuse ja armastuse muusika vastu. Need tublid lapsed jõuavad õppida kahes koolis ja mitmed osalevad veel ka laulu- või tantsustuudio tegemistes.

4. mail toimus Viljandi Pärimusmuusika Aidas pilliõpilaste üleriigiline pärimusmuusika võistumängimine. Sellest võtsid edukalt osa ka kolm õpilast Tõrva muusikakoolist.

Tänavused klaveri eriala lõpetajad Kaile Mumm ja Merili Moosus osalesid võistumängimisel eesti lõõtsadega. Seda pilli õpivad nad muusikakooli kõrvalt oma huvist ja käivad õpetust saamas Põlvamaal Heino Tartese ja Karksi-Nuias Margus Põldsepa juures.

Mare Vahtre lõpetas muusikakooli klaveri erialal 2010. aastal. Nüüd õpib ta edasi muusikakooli kitarriklassis. Võistumängimisel sai Mare žürii eripreemia meeldiva valsitunnetuse ja keskendunud mängu eest. Tublilt esinesid ka lõõtsamängijad.

Noored saavad muusikakoolist kogu eluks kaasa armastuse muusika vastu. Muusika tegemine on saanud neile eluviisiks, vajaduseks nagu vesi ja õhk. Igal aastal leidub lõpetajaid, kes jätkavad muusikakoolis õppimist lisa-aastal. Võimalik on end oma erialapillil täiendada kui ka uut pilli õppida.

Muusika on ju ikka üks, olenemata sellest, millisel pillil seda esitada. Nii loob muusikaõpetus noortes positiivse hoiaku muusikaliste tegevuste suhtes ja kasvatab muusikahuvilisi, tegusaid ja haritud inimesi. Muusikakool annab noortele muusikalise põhihariduse ja annab võimaluse soovi korral muusikat edasi õppida keskastme muusikakoolis.

Muusikakoolis toimub õpetus astmete kaupa. Esimene etapp kestab neli aastat. Alghariduse tunnistuse 4. klassi lõpetamisel said: Dagmar Jakobson - klaver (õp Jana Vagula), Michael Kevin Karlson - kitarr (õp Mati Mölder), Hanna Kuusksalu - viiul (õp Heinar Her-nits), Joosep Ottokar Oja - klarnet (õp Toomas Kaljuver), Mihkel Ott - klaver (õp Kersti Reimund), Pamela Paul - klaver (kiitusega; õp Kersti Reimund).

Muusika kuulub kaunite kunstide hulka, sellega tegelemine rikastab inimest. Nii nagu maalikunst kasutab värve ja sõnakunst sõnu, on muusika kunstiliik, mis kasutab helisid ja mõjutab inimest nende kaudu. Muusika annab palju inimese vaimu- ja hingeelule kogu elu vältel. Muusika ja pillimängu õppimine on huvitav, kuigi vahel tuleb teha ka valikuid ja mõnusa sõpradega ajaviitmise asemel hoopis pilli harjutada. Kui noor inimene on õppinud kauni kunsti saladusi, saab ta muusikat esitades seda ilu ka kuulajatega jagada.

Väikesed lapsed on vahetud, õpivad mängides ja matkides. Pillilood on veel lühikesed ja jäävad hästi meelde. Sel õppeaastal oli muusikakoolis erakordselt tubli 1. klass. Igal aastal on tublisid õpilasi, kelle saavutused väärivad kiituskirja. 19 õpilase õpingutulemusi hindas õppenõukogu kiituskirja vääriliseks: Erika Buda (1. viiul), Joosep Elango (1. klaver), Maria-Helena Lüüs (1. klaver), Kirke Klaarika Kristina Kuimet (1. klaver), Katariina Mehide (1. klaver), Emma Laureen Paul (1. klaver), Loretta Pohlasalu (1. plokkflööt), Violetta Pohlasalu (1. klaver), Roosi Rahnu (1. viiul), Sandra Sirelpuu (1. klaver), Ramona-Luisa Soro (1. klaver), Janely Vahar (1. viiul), Jane Moosus (2. plokkflööt), Gaida Kertu Roos (2. viiul), Kristina Sidorova (2. viiul), Riin Lepik (3. klaver), Kadi-Triin Terve (3. klaver), Mare Vahtre (3. kitarr), Triin Jaansalu (lisa-aasta klaver ja saksofon).

Pillimängu õppimine on pikaajaline tööprotsess, milles osalevad õpetaja ja õpilane üheskoos. Kodu ja vanemate toetus on õpilasele samuti väga tähtis. Tundes huvi lapse tegevuste vastu, innustab täiskasvanu last kodus pilli harjutama ja paremate tulemusteni jõudma.

Tublid õpetajad on kooli eduka tegutsemise alus. Tõrva muusikakoolis töötavad suurte kogemustega pedagoogid, kes oskavad tekitada õpilastes huvi pillimängu vastu ja oma teadmisi neile huvitavalt edasi anda. Hea õpetaja mängib ka ise pilli ja suudab last oma eeskujuga innustada.

Muusikakoolis õpitakse ka ansamblimängu. Õpetajad on leidlikud, oskavad õpilastest kokku seada erinevaid ansambleid ja leida igale koosseisule mängimiseks sobivat repertuaari.

Ansamblimäng arendab rütmitunnet, kuulamis- ja tähelepanuoskust ning oskust ennast ansamblisse sobitada. Ansamblis annab iga õpilane oma pillil mängides muusikapala valmimisse olulise panuse. Mitmekesi esineda on samuti julgem.

Muusikakooli rahvamuusikaansambel (õp Viive Andersoo) võttis osa 2. Mulgi peo rahvapilli koondorkestri tegevusest. Orkestris mängimine oli nende noorte jaoks esmakordne kogemus. Rahvapilli koondorkestris mängisid kaasa ka Kaile Mumm ja Merili Moosus eesti lõõtsadel.