1. oktoobril saab kuulata Eesti tippkollektiive nagu näiteks Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri avatud proovi dirigent maestro Neeme Järvi juhatamisel ning nii professionaalseid muusikuid kui ka oma muusikutee alguses olevaid talente.

Ühtlasi pakub Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia soovijatele avatud loenguid ja tunde ning Tallinn Jaani Kirikus toimub esmakordne “Muusika kolmtund”. Muusikapäev saab kõlava alguse juba 1. oktoobri südaööl, kui EKA ja TTÜ kammerkoorid laulavad Muusikapäeva avatuks Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia esisel platsil. Päev on täis üllatusi ja muusikat võib 1. oktoobril kohata seal, kus seda oodata ei oskaks.
Täpne 1. oktoobri Muusikapäeva programm on üleval aadressil www.muusikapäev.ee.

1. oktoobril toimub ka Muusikapäeva e-viktoriin. 15 küsimusega muusikaviktoriin toimub muusikapäeva hommikul Klassikaraadio internetileheküljel ja on mõeldud laiale muusikasõprade ringile. Viktoriin on jõukohane ka õpilastele alates keskastmest ning sobib Muusikapäeva tähistamiseks koolides. Tegemist on sarnase veebipõhise lahendusega nagu e-etteütlus Vikerraadios. Viktoriin on veebileheküljel http://klassikaraadio.err.ee/ avatud kolmapäeval 1. oktoobril kell 7 – 12. Osalejate vahel loositakse ka hulgaliselt auhindu – plaate, kontserdi- ja ooperipileteid ning vahvaid suveniire.

Muusikapäeva üks korraldajatest Kadri Lassmann: “Muusikapäeva programm on heatahte projekt, mis annab kõigile võimaluse tasuta osa saada erinevatest kontsertidest. Muusikud esinevad tasuta ning seda kontserdikohtades, mis on andnud ruumid kontserdi jaoks tasuta kasutamiseks.”

Päevased üritused kulmineeruvad õhtuse muusikapreemiate tseremooniaga, kus Eesti Kultuurkapitali Helikunsti Sihtkapital ja Eesti Muusikanõukogu annavad üle igaaastased muusikapreemiad. Eesti Kultuurkapital annab välja üheksa preemiat ning Eesti Muusikanõukogu kolm: interpretatsiooni-, heliloomingu- ja preemia muusikaelu jaoks olulise ning väljapaistva tegevuse eest, mille väljaandmist toetavad Kaubamaja AS ja Eesti Autorite Ühing ja Helikunsti Sihtkapital. Preemiate tseremooniast teeb otseülekande ka Eesti Televisioon (ülekanne algab kell 19.00 ETVs).

Rahvusvahelist muusikapäeva tähistatakse ülemaailmselt 1. oktoobril. Traditsioon algatati 1975. aastal Rahvusvahelise Muusikanõukogu tollase presidendi, legendaarse viiuldaja Yehudi Menuhini eestvõtmisel, kes kutsus üles meenutama sellel tähtpäeval, milline koht on muusikal meie kultuuris ja igapäevases elus.