Digitaalajastu võimaldab meile enamat - näitusel saab lisaks kolmesajale seintel eksponeeritud fotole vaadata kahe digitaalse pildiraami vahendusel veel 800 fotot erinevatest näituste avamistest ning muu hulgas saame pilgu heita ka kunstnik Jüri Arraku ateljeesse.

Nii kohtumegi erinevatel kultuuriüritustel fotokunstnikuga, kes pea märkamatult ringi liigub ja püüab oma kaamerasse hetki ning inimesi. Näitusel raamatukogus on väljas imetilluke valik Jüri J. Dubovi poolest miljonist fotost. Sel aastal 60. juubelit tähistav kunstnik on enam kui 200 raamatu kujundaja ning on tegelenud ka kujundusgraafikaga (valgusreklaam, plakatid jm). Fotonäitust toetab väljapanek Jüri J. Dubovi kujundatud raamatutest.

Raamatukogumaja II korruse näitusega „Kogu pere rahvarõivad" teeme sügava kummarduse eesti rahvakunsti traditsiooni edasikandjatele - rahvarõivaste, kirivööde, ehete valmistajatele. Eesti rahvarõivaste pagas on rikkalik. Ajalooliselt oli siin saja kihelkonda ümber, igas neist omad rõivad, millel omakorda erinevad mustrid, triibud ja ornamendid.

Tänu rahvarõivameistritele Tiia Kontusele ja Elve Nurgale ning rahvusliku käsitöötegijate eestvedaja- õpetaja Luule Nurgale saame seekordsel näitusel vaadata eelkõige just paikkonna ehk siis Ambla kihelkonna naiste, meeste ja laste rahvarõivaid, kiri- ja võrkvöösid. Välja on pandud ka Rakvere ja Järva-Madise kihelkonna rahvarõivakomplektid. Tiia ja Elve on läbinud mitmeid rahvarõivaalaseid koolitusi ning esinenud oma autentsete töödega erinevatel näitustel.

Jääb vaid üle imetleda nende meisterlikkust ning jääda ootama tragide käsitöönaiste sõrmede alt uusi kauneid töid. Näitus on avatud 30. märtsini. Vaata pilte: http://www.tapa.lib.ee/galerii/2012/Rahvar6ivad/index.htm Seekord ongi raamatukogu teise korruse näitused pühendatud rahvuslikule käsitööle. Hea ülevaate rahvuslikest ehetest annab näitus „Sõlesära". Sõlg on traditsiooniline eesti ehe, mis oli nii rõivaste kinnitusvahendiks kui ka kaunistuseks.

Usuti, et hõbeehe kaitseb kandjat kurja eest. Näitust ilmestavad Tapa gümnaasiumi õpetaja Elle Kivisoo endiste ja praeguste õpilaste valmistatud sõled.

Ka vitriininäitusel tutvustame Ambla kihelkonna rahvarõivaid ning ehteid. Väljas on hõbe- ja vaskehted, omavalmistatud helmed ja kaunis Ambla kihelkonna kirivöö. Lugemissaali raamatuväljapanekule on koondatud lasteraamatud, mille piltidesse on kunstnikud põiminud rahvuslikke ornamente ja mustreid. Kenaks stendinäituseks on kokku pandud lasteaia Pisipõnn Rüblikute rühma laste joonistused, teemaks ikka rahvariided.

Rahvarõivatunnis viibinud 1.a klassi õpilased olid aga osavad paeltepunujad. Nendegi näputöö on vaatamiseks, ja miks mitte ka järele tegemiseks, välja pandud.

Eriilmelised ja põnevad näitused raamatukogus ootavad huvilisi!