Nii et otse koolipingist palavaimasse paika – koostama dokumenti, mis peab määrama Eesti ühe jõukama valla arengusuunad lähiaastateks.

Kas selline väljakutse hirmu ei tekita?

Nele Nõu: Et lausa hirmu... Aga parajalt pinget pakub küll. Ei saa profaanina töötada professionaalide seas. Ennekõike ikkagi see, et Harku vald on igas mõttes Eesti üks esimesi. Järelikult on inimesed siin harjunud teatud elustandardiga, mis ei tohi kindlasti halveneda.

Seatud eesmärgid on kõrged. Tahaksin rõhutada, et arengukava koostamine on meeskonnatöö, kus spetsialist saab olla vaid koordinaatoriks. Väga suur roll on valla arengust huvitatud kodanikel ning arengukava koostavatel töörühmadel. Siinkohal tänan väga kõiki valla elanikke ja kodanikeühendusi meile laekunud sisukate ettepanekute ja kaasamõtlemise eest.

Kui kaugele on arengukava koostamisega jõutud?

Septembri alguses moodustati viis töörühma, milleks on ettevõtlikkuse ja jätkusuutlikkuse, hariduse ja kultuuri, infrastruktuuri ja keskkonna, planeerimise ja maakasutuse ning sotsiaalarengu ja turvalisuse töörühmad (täpsemalt loe HVT 23. sept 2010 või vaata www.harku.ee).

Esimese tööna kaardistati erinevate paikade hetkeolukord – kui palju on kuskil elanikke, kui palju nende seas kuni 12-aastaseid lapsi, kui suur on viimaste aastate iive, kui palju on realiseerimata detailplaneeringuid ja milline on kasvuprognoos.

Nende põhinäitajate põhjal tehti selgeks, millised on hetkeprobleemid, millised probleemid ootavad ees mõne aasta, millised kümne aasta pärast.

Nüüd käib kodutöö – kogutakse ideid ja mõtteid, mis uues arengukavas koha peaksid leidma, tõstatatud probleemidele lahenduse pakkuma. Selles vastutusrikkas töös pakuvad meile abi suurte kogemustega Harjumaa Ettevõtlus- ja Arenduskeskuse spetsialistid. Et kogu see protsess on kajastatud ka valla kodulehel, siis on kõigil võimalik arengukava koostamist jälgida ning kaasa mõelda.

Milliseid huvitavaid ettepanekuid on laekunud valla ettevõtjatelt?

Tõsiselt kaalumist vääriv on ettepanek taastada kaluritele Tilgu sadam.

Tallinn pole õieti saanud oma kalaturgu käima. Ehk saab selle tehtud hoopis Harku vald?

Kaalumist väärib! Mitmeid asjalikke ettepanekuid on tulnud turismi arendamise kohta. On ju meil palju ajaloolisi või siis nõukogude ajast jäänud objekte, mis renoveerimisel muutuksid turismiobjektideks. Näiteks Suurupi ajalooline tuletorn. Ka Vääna-Jõesuu vetelpäästejaamale pole õiget otstarvet leitud. Elanikud näevad Harku vallas meelsasti turismi arengut.

Mis moodi kulgeb töö arengukavaga edasi?

Praegu toimuvad töögruppide koosolekud. 25. novembril on arengukava arutusel vallavolikogus, detsembrikuus toimub viimane arengukava projekti avalik arutelu, kus kõigil vallaelanikel on võimalus kava kommenteerida ja teha viimased ettepanekud. Seejärel läheb arengukava projekt kinnitamiseks volikokku.

____________________________________________

Nele Nõu

• Sündinud: 16.07.1985 Tallinnas.

• Haridus: Tallinna Tehnikaülikool, magistriõpe – tehnoloogia valitsemine. Tallinna Tehnikaülikool, bakalaureuseõpe – haldusjuhtimine, lõpetatud cum laude. Saku Gümnaasium, lõpetatud kuldmedaliga.

• Töökohad: Addenda OÜ koolituste projektijuht, MTÜ Kohaliku ja Regionaalarengu noorsootöö alaste projektide juhtimine.