Vaja läheks ühte korralikku turvalist jalgrattaparklat, mitte sellist, kus on palgatud inimene teatud kellast teatud kellani jalgrattaid valvama, vaid midagi hoopis kaasaegsemat. Siin pakuvad lahenduse välja neli noort inseneri, kes on loomas uudset jalgrattaparklat - BIKEEP' i (bike keep-jalgratta hoidmine), kus jalgratta parkimine on mugav, kiire ning mis kõige olulisem, ka turvaline.

Meie, neli noort inseneri, oleme valitud oma jalgrattaparkla ideega startup garage (Summer of Startups) programmi, kus meid toetatakse nii mentorluse, kontaktide kui ka rahastusega. Üheksa nädala jooksul tuleb testida ideed, ehitada ärimudel, ehitada prototüüp, leida partnereid ning teha loodud toote müüki.

BIKEEP jalgrattaparklal on nii mõningaid võlusid. Nimelt saab jalgratta kinnitada nii, et karastatud terasest kett seob omavahel nii taga-, esiratta kui ka raami. Posti ümber, millele jalgratas toetub, on kummiribad ja ketti ümbritseb pehme rüüs, et ratast mitte kahjustada. Parklaala muudavad veel turvalisemaks sinna paigutatud kaamera ja alarmsüsteem, mis hakkab tööle, kui keegi püüab kinnitusketti või terminali kahjustada.

Jalgratta lukustamiseks võib olla mitu erinevat viisi:

  • Helistades tasuta numbrile (vastamata kõne), mis on näidatud jalgrattaparkla terminali juures, kuvatakse telefoninumber terminali puutetundlikule ekraanile ning numbrile vajutades näitab indikatsioontuli posti küljes vaba parkimiskohta- lukusüsteem aktiveeritakse. Kahemeetrise ketiga saab siduda jalgratta vastavalt ratturi vajadusele. Helistades hiljem uuesti samale terminalil näidatud telefoninumbrile, avatakse lukk.
  • Personaalse parooliga, saab jalgratast parkida siis, kui elnevalt on ennast Bikeep.com veebilehel registreeritud. Terminali tuleb sisestada parool ning parkimine toimub sarnaselt helistamisega.
  • RFID (radio-frequency identification) puhul võib olla tegemist mistahes RFID kaardiga (nt ukse avamise kaardiga). Terminali ees tuleb kaardiga viibata ning parkimine registreeritakse kaardilt saabuva unikaalse koodi abil.
  • NFC (near field communication) tehnoloogia on olemas uuematel nutitelefonidel ja sarnastel seadmetel. Parkimise alustamiseks ja lõpetamiseks tuleb oma telefon sarnaselt RFID kaardile viibata terminali vahetus läheduses.
BIKEEP lahendus sobib ideaalselt suuremate kaubanduskeskuste, koolide ja ametiasutuste juurde, võimaldades mugavalt ja turvaliselt enda ratast hoida. Nüüd jääb vaid loota, et koos turvaliste ja mugavate jalgrattaparklate kerkimisega linnapilti, rajatakse ka turvaline ja mõistlik jalgrattateede võrgustik.

Bikeep meeskond: Meelis Haidak, Kustas Kõiv, Ott Reinhold, Taivo Jagomann