Levinumad on 100-ruuduline ehk rahvusvaheline ning 64- ruuduline ehk vene kabe. "On ka brasiilia, tšehhi, inglise ja kanada ning muud mängud," räägib Tulva. Rahvusvaheline alaliit propageerib 100-ruudulist kabet. Andreas mängib nii seda kui ka vene kabet. Eelmisel laupäeval 13-aastaseks saanud noor spordimees räägib, et isa juhendamisel hakkas ta õppima juba neljaaastaselt.

Mõned aastad hiljem tulid vene kabes esimesed osalemised turniiridel. Teda on treeninud ka MM-i pronks Arno Uutma. "Vene kabe on lapsele parim. Ruutusid on parasjagu. Mäng pole ka liialt pikk," lisab Tarmo Tulva.

Kadettide vanuseklassis

Esimesed suuremad võidud tulid aastatel 2009-2010, kui spordimees tuli pisikadettide kolmekordseks Eesti meistriks. Lisaks tuli veel täiskasvanute pöördkabe kuld ning Euroopa noorte välkkabe neljas koht. Aasta hiljem sai ta esikoha minikadettide vene kabe Eesti meistrivõistlustel.

Selgituseks, et pisikadetid on kuni kümneaastased mängijad, minikadettide vanus on 10-13 aastat ning vanuses 13- 16 võistlevad kabetajad kadettide klassis. Just minikadettide esivõistlused rahvusvahelises kabes peeti 2.-3. veebruarini Tallinnas. "Oli üheksa kohtumist. Lõpuks jäin esikohta jagama ning toimusid järelmatšid.

Otsustava kohtumise võitsin," räägib noormees. Uued võistlused ootavad ees 9. märtsil, kui peetakse noorteklassi esivõistluste valikmänge. Eesti meister selgub kevadisel koolivaheajal.

Malet ei mängi

Kuidas ta õppimise kõrvalt Tabasalu gümnaasiumis mängudeks valmistub?

Andreas seletab, et vaatab palju seise ning analüüsib neid. "Internetis mängin ning laua taga ka," ütleb ta. Isa lisab, et treeningu mõttes on parimad ikkagi ehtne laud ja ehtsad nupud. "Netist saab rohkem üldpildi. Leheküljel www.vint.ee on Andreas mänginud vist alates seitsmeseks saamisest."

Andreas räägib, et jõudis värskelt kadettide klassi. Seal kestavad võistlused kaks päeva. Alates noorteklassist (vanemad kui 16 aastat) kestavad võistlused üle nädala. EM-il võib kesta üks partii viis tundi. "Aga ma käin ka jalgpallitrennis," lisab ta, kuidas vastupidavust arendab.

Paljud male suurnimed on kasutanud kabemängu enda vormis hoidmiseks. Kas ja kuidas mängib noormees malet? Vastuseks raputab ta eitavalt pead.

"Ei saa olla suur maletaja ja kabetaja korraga. Eestis ma selliseid näiteid ei teagi," lisab isa Tarmo Tulva.
_____________________________________

Andreas Tulva

  • Sündinud 23. veebruaril 2000. aastal
  • Elab aastast 2006 Harku vallas Murastes ning õpib Tabasalu koolis.
  • Võistleb Lasnamäe male-kabeklubi eest.
  • On erinevatelt võistlustelt saanud 35 medalit.
  • On tulnud viiekordseks Eesti meistriks kabes pisi- ja minikadettide klassis.
  • Tema isa Tarmo Tulva on kolmekordne Eesti võistkondlik meister rahvusvahelises kabes.