Riigikogu liige Kaja Kallas tunnustas ürituse avasõnades Rae valda selle eest, et ette on võetud noorte ettevõtlikkuse arengukava tegemine. Kallase sõnul on noorte konkurentsivõime tõstmine praegu oluline teema kogu Euroopa Liidus. Aga selleks, et noor oleks konkurentsivõimeline, peab ta olema ennekõike ettevõtlik.

„Ettevõtlikud inimesed muudavad maailma", refereeris tuntud mõtet OÜ Geomedia juhatuse esimees Rivo Noorkõiv, kes on ise ettevõtlikkuse arengukava koostamist aidanud teha algusest peale. Noorkõiv tundis head meelt, et ettevõtlikkus on riiklikku haridusprogrammi sisse tulnud ja see, et Rae vald otsustas võtta teema erilise tähelepanu alla läbi arengukava, on igati tunnustust väärt.

Vallavanem Mart Võrklaev, kes ise on välja kasvanud ettevõtlike noorte hulgast ja eest vedanud ka Jüri Gümnaasiumi õpilasfirmat meenutas, et õpilasfirma edukuse eest võlgnesid nad tänu ka Andres Maastikule, kellel jagus jõudu ja jaksu noori juhendada. Soovime kooli õppetöö kaudu noored kokku viia kogenud ettevõtjatega.

Edaspidisele vaadates peab piltlikult öeldes omavalitsus valmis ehitama tantsupõranda, kus noored, kool ja ettevõtjad omavahel kokku saaks, rõhutas omavalitsuse rolli vallavanemaga ühes töögrupis Noorte ärajooksmist välismaale tuleb piirata olnud abivallavanem ja Jüri Gümnaasiumi ettevõtluse õpetaja Madis Sarik. Õpilased tutvuvad koduvalla ettevõtete tegevusega, ettevõtjad saavad niipidi leida jälle tulevikuks uusi töötajaid. Rae valda on registreeritud 602 ettevõtet, milles on vähemalt üks töötaja ja vähemalt 10 tuhande eurone aastakäive.

Näiteks tänavu suvel võiks olla kõigil Gümnaasiumi noortel võimalus töötada talle sobivas Rae valla ettevõttes. „ Ettevalmistööd selle nimel käivad, et noored saavad suvel raha teenida ja ettevõtete eluga end kurssi viia", kõneles vallavanem Võrklaev.

Oluline osa ongi arengukava elluviimisel tegevuskava rakendamine. Tuleb pihta hakata väikestest asjadest, tõdeti ühiselt, ning neid väikseid asju on ajalisse järjekorda seatud palju. Arengukava tutvustamisele olid kaasatud juba Õie lasteaialapsed, kes aitasid valmistada suupisteid kohvilauale.

Juba peagi käivitatakse ettevõtlikkusõpe läbi programmi Ettevõtlik Kool kõikides valla koolides, pannakse käima ettevõtluskonkursid, käivitatakse noorte interaktiivne tööbörs, tublidele ja ettevõtlikele stipendiumid ja veel palju erinevaid tegevusi kuni aastani 2017.

Noorte ettevõtlikkuse arengukava aitasid kokku panna lisaks Rae Vallavalitsuse töötajatele ja OÜ Geomediale veel Harjumaa Ettevõtluse- ja Arenduskeskus (HEAK), Rae valla ettevõtjad, aktiivsed noored ja Rae valla koolide esindajad. Kokku osales erinevatel etappidel töögruppides mitukümmend inimest.

Arengukava tegemiseks teostati Rae valla rahvastiku, ettevõtluse- ja noorte ettevõtlikkuskeskkonna ning tööturu olukorra analüüs, viidi läbi küsitlus Jüri Gümnaasiumi ja Rae valla põhikoolide õpilaste seas, küsitleti Rae vallas asuvate ettevõtete esindajaid, tehti intervjuud suuremate ettevõtete juhtidega ja koostati ülevaade noorte ettevõtlikkuse tõstmise praktikatest Eestis ja rahvusvahelisel tasandil.


Väljavõte küsitluse tulemustest

28,6% Rae valla elanikkonnast on vanuses 0-19 aastased, kokku 3,8 tuhat noort.

Rae valda on registreeritud 602 ettevõtet, milles on vähemalt üks töötaja ja vähemalt 10 tuhande eurone aastakäive.

Rae valla ettevõtete peamised tegevusvaldkonnad on jae- ja hulgimüük, tööstus, transport ja ehitus.

Õpilastest ligi 80% teavad vähemalt üht Rae vallas tegutsevat ettevõtet.

20% õpilastest soovib saada ettevõtjaks ja 16% tippjuhiks.

75% küsitletud ettevõtetest väljendas soovi osaleda noorte ettevõtlikkuse toetamises.

Ettevõtlikuks olemise õpetust on õige alustada juba lasteaias. Õie lasteaia Kullerkupu rühma lapsed aitasid valmistada ettevõtlikkuse arengukava esitlusele tulnud külalistele maitsvaid suupisteid

______________________________________
Vallavanem: õpilasfirmat teha oli lahe

Nüüd on sellest möödas enam kui 10 aastat, kui sai tehtud õpilasfirmat.

Õpilasfirmas osalemine andis julgust ja enesekindlust ning tänasel päeval tagasi vaadates on hea meel, et mul selline võimalus oli.

Mida me seal siis tegime? Hitt-toode oli energiavarras. Saime idee Tuhala nõiakaevu juures käies ja proovisime vaske ja alumiiniumi sisaldavatest vanadest ja kasututest juhtmejuppidest ning pastaka plastümbrisest energiavarda ise valmis ehitada. Nägime pisut vaeva ja katsetasime ning tulemuseks tõdesime, et töötas väga hästi. Suisa nii hästi, et ka teised õpilased tahtsid veesooni meie tootega otsima hakata.

Õpilasfirma korraldas edukalt ka koolipidusid, mis läksid korda nii meile endale kui kõigile koolikaaslastele.

Kokkuvõttes, oluline on alati julgus katsetada ja loovus samuti. Kui tänastel noortel on ideid, siis tuleb toetada nende elluviimist.

Mart Võrklaev