Eriti seetõttu, et meie tegevjuht Taavi Madiberk on tehnoloogia ja selle potentsiaaliga juba kaua aega kursis,” sõnas ettevõtte tootmisjuht Oliver Ahlberg.“Superkondensaatorid sarnanevad akudele, kuid on palju kõrgema võimsustiheduse ja pikema eluaega. Meie näitel on võimsustihedus üle 80 kW/kg ning kuni üks miljon laadimistsüklit akude mõne tuhande vastu, seetõttu on meie superkondensaatorite lahendus keskkonnasõbralik ja kuluefektiivne.

Neid kasutatakse erinevates tööstusharudes autodest kosmoselaevadeni,” kirjeldas Ahlberg Skeleton Technologies OÜ tooteid.

Suurriigid ja Viimsi Kuue aastaga on Skeleton Technologiest saanud superkondensaatorite tootmisele pühendunud suurettevõte. Firma harud on lisaks Eestile ka Soomes ja Saksamaal, edasimüüjad näiteks ka Iisraelis. Põhitootmine on Saksamaal, Viimsis tehakse peamiselt katsetusi.

“Saksamaal alustame selle aastal lõpus tehase ehitust, seni käib Viimsis piloottootmine ja arendustegevus. Kuigi pärast tehase valmimist Saksamaal liigub suurem osa tootmisest Saksamaale, jääb plaanide järgi Viimsisse kindlasti arendustegevus ja ka n-ö high-end toodete loomine kosmosetööstusele, mootorspordile jt tööstusharudesse, kus on vaja paindlikkust ja võimalikult kõrget tehnoloogilist taset,” sõnas Ahlberg.“Meie põhitootmine läheb Saksamaale seepärast, et olla klientidele lähemal ja Saksamaa on Euroopas suurim superkondensaatorite turg.

Oleme Viimsis investeerinud hoonesse ja leidnud siia väga head inimesed, seega ei ole meil kindlasti plaanis Viimsi tehast sulgeda ja mujale kolida,” kinnitas Ahlberg.

Ettevõtte siht on lai

“Oleme Euroopa Liidu suurim ultrakondensaatorite tootja. Täna keskendume peamiselt n-ö high-end sektorile nagu kosmos või mootorisport, kuid samas valmistame partiisid autotööstusele, rasketööstusele ja paljudele muudele valdkondadele,” sõnas Alhberg.

“Meie klientide hulka kuuluvad mitmed Euroopa suurimad autotootjad ning kosmosetööstus. Tänasel päeval on enamiku klientidega sõlmitud konfidentsiaalsuslepingud, nimeliselt võin seetõttu nimetada ainult Euroopa Kosmoseagentuuri. Põnevatest projektidest on meil koos Euroopa Kosmoseagentuuriga praegu välja arendamisel maailma esimene kosmoses kasutamiseks mõeldud superkondensaator,” kirjeldas Ahlberg koostööd teiste organisatsioonidega.

Et ette kujutada kosmoseagentuuritööd, kosmoselaevade ehitust jm, on ettevõtte delegatsioon külastanud ka Euroopa Kosmoseagentuuri koostööpartnereid. Külastati Aerospace Alenia, Centre National d’Etudes Spatiales (CNES) ja Airbusi ning arutati koostöövõimalusi.

Mõne aasta eest kinnitasid ettevõtte juhid meediale, et soovivad viie aasta jooksul saada juhtivaks ettevõtteks kondensaatorite valdkonnas. “Üks etapp on läbi – oleme hetkel Euroopa suurim superkondensaatorite tootja, kuid tegelikkuses sellest ei piisa veel kaugeltki, et rahuldada kõigi klientide ja soovijate vajadusi. Seetõttu plaanime võimalikult kiiresti laieneda nii Eestis kui ka Saksamaal,” selgitas Ahlberg.

Patenteeritud tehnoloogia

Ameerika Ühendriikide patendiamet on patenteerinud ettevõttes kasutatava tehnoloogia, see annab konkurentsieelise.“ Meie patenteeritud tehnoloogia võimaldab pakkuda konkurentidest viis korda kõrgemat võimsust ning kaks korda kõrgemat energiatihedust, millega lahendame kriitilisi energiasalvestuse probleeme, näiteks talletades ja taaskasutades pidurdusenergiat autodes või raskeveokites või pakkudes tagavaravoolulahendusi energiaefektiivsuse tõstmiseks. Konkurentsieelis on ka superkondensaatori kaal. Näiteks meie 180 grammi kaaluv superkondensaator võib asendada turuliidri rohkem kui pool kilo kaaluvat toodet,” kinnitas Ahlberg üht eelist.

Tehnoloogiliste konkurentsieeliste tõttu ei ole ettevõte seni aktiivselt pidanud turundusega tegelema, kliente on rohkem kui jõutakse ära teenindada. Eestlaste suurimateks konkurentideks on praegu Ameerika Ühendriikidest Maxwell Technologies ja Ioxus ning Koreast Ness Cap.

Toetus riigilt

Tootearenduses on olnud suur roll riigi toetusel.

“Niivõrd teadusmahukate toodete arendamisel on riigi abi ääretult oluline. Hea meel on tõdeda, et Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) on toetanud mitut meie projekti. Näiteks projekti n-ö järgmise generatsioonisuperkondensaatorite väljatöötamiseks, et olemasolevat konkurentsieelist veelgi suurendada, ning projekti, mille käigus loome intelligentseid IT lahendusi superkondensaatorite laadimiseks, tühjaks laadimiseks, nende “tervise” jälgimiseks jms. Sarnaseid lahendusi või tehnoloogiaid mujal maailmas ei ole ja ilma EAS-i abita ei oleks meil võimalik olnud neid projekte ka Eestis ette võtta,” sõnas Ahlberg.

Ettevõtte alustala on noorus

Skeletontechi on loonud kaks sõpra. Üks noormees oli ettevõtet luues 22- ja teine 20-aastane.Veel 15 aastat tagasi oleks Taavi Madiberki ja Oliver Ahlbergi nende nooruse ja hulljulguse tõttu sihtida Euroopa turge vaadatud vist halvasti. Noormeestel läks õnneks paremini. “Me ei ole kuulnud ühtegi halvustavat nooti vanuse pihta, kuigi vähemalt algusaastatel võis ettevõtte asutajate vanus veidi ebatavaline tunduda eriti nii konservatiivses sektoris nagu energiasalvestid,” sõnas Ahlberg.

Kõrgtehnoloogiline tootearendus on kindlasti keerukam kui Eestis üha levinum infotehnoloogia valdkond. Ahlberg julgustab noori edukaist näiteist õppima ning riiki noorte ideid üha enam toetama. “Kindlasti on oluline riigi suurem toetus teadusarendusele, kuid ka järgnevatele sammudele – toodeteturule toomisele ja tootmisele. Tähtis on, et jõutaks arusaamiseni: ühiskonda viivad edasi ettevõtjad ja ettevõtlikud inimesed.

Kui ettevõtlust rohkem propageerida, siis tundub see ka noortele perspektiivikama võimalusena. Eestis ju on ees edukaid näiteid: GrabCAD, TransferWise ja Skeleton Technologies,”sõnas Ahlberg.