Noortekeskuses heliseb mai alguses telefon tihti ja küsitakse, millal saab registreerida töömalevasse ning üsna kiiresti on planeeritud kohtade arv täis.

Koostööpartneri leidmine sõltub juhusest ja kokkusattumusest. Vajadus on mõlemapoolne, tööandja otsib töökäsi, töövõtja aga kohta, kus tööd teha, taskuraha teenida ja koos teiste malevlastega puhata.

Initsiatiiv tuleb enamasti noortekeskuse poolt. Igal aastal on töömalev suutnud rakendada ligi viiskümmend noort vanuses 13+. Kuid vallas on ka neid aktiivseid noori, kes leiavad endale ise töökoha ning teevad kokkulepped ja lepingud ise.

Noortekeskus on loonud võimaluse noorel ennast proovile panna, olles talle toeks eakaaslastega suhtlemisel, töötamisel meeskonnas ja individuaalselt. Töö malevas aitab suurendada kohusetunnet, lubadustest kinnipidamist, teistega arvestamist, õiglustunnet, abivalmidust, lojaalsust jne. Meie üks eesmärke on soodustada sõprussuhteid eri rahvusest noorte vahel.

Mida rohkem on noorel võimalik erinevates tegemistes kaasa lüüa, seda suurema pagasi ta eluks saab. Maleva peamine eesmärk on siiski töökasvatus, siin saab noor oma esimese töökogemuse.

Noor, kes ise on teeninud taskuraha, saab aru raha väärtusest ja mõistab seda kulutada, sest see on tema enda higi ja vaevaga saadud. Miks higi ja vaevaga, tekib küsimus. Kuna tänavu töötasid malevlased turbaväljadel, kus päikese eest ei olnud pääsu, ainult vihm oli see, mis palavust leevendas. Noored rohisid turbakraavidelt umbrohtu, korjasid kive ning puukände.

Töö oli kontimööda ja siingi olid igaühel omad eelistused - kellele meeldis kive korjata, kellele rohida.

Meelelahutuse osas käidi mitu korda kinos Coca-Cola Plaza ja võeti vastu noori Kuusalu vallast. Külalistele tutvustati Keila valla vaatamisväärsusi, külastati Padise mõisa ning lõpetati ühise väljasõiduga Vembu-Tembumaale.

Töö- ja puhkemalevat aitasid läbi viia Keila Vallavalitsus, Jiffy Products Estonia AS ja Eesti Noorsootöö Keskus. Tänu partnerite pikaajalisele koostööle on tänavune malevasuvi seljataga ning nüüd jääb noortel aega ka puhkamiseks. Jääme meenutama toredat malevasuve.

Aastatagused mõtted noortelt: "Tööd mulle meeldis teha. Tunnihinne võiks rohkem olla. Töö oli raske ja kasvataja oli kõva."

„Suht mõttetu koht on, kuna töö on raske ja palk väike."

„Selle aasta „orjakas" oli lahe. Lahe oli ta sellepärast, et nalja sai. Kasvatajad olid väga lahedad ja ma pugesin neile kogu aeg."

„Tööd pidi palju tegema", "orjakas" oli lahe."

„Laager oli lahe ja positiivne, inimesed olid sõbralikud ja lahedad. Väga lahe, järgmine aasta tulen ka kindlasti."

 „Selle aasta „orjaks" oli minu esimene ja ma arvan, et see oli normaalne. Kuna seal sai nalja ja lõbu, mulle meeldisid kõik kasvatajad ja see võiks toimuda ka järgmine aasta. Ma tuleks."

„Väga lahe laager, mulle meeldis, kõik oli väga super ja mudasõda on ka äge teha."

Malevlastele ja kasvatajatele suured tänud ning ilusat puhkust ja päikselist suve kõigile!