Tagasivaadet tehes peame oluliseks osalemist Sõmerul toimunud aprillikuusel Jüriööjooksul, kus saime küll märjaks, aga noored olid tublid ja tegid hea jooksu.

Samuti on saanud juba traditsiooniks, et igal aastal mai alguses oleme oma jõud koondanud ja Näpi prügist puhtaks teinud. Samasse kuusse jäi ka Rakvere kultuurikeskuses toimunud "Ideede laat", mis oli mõeldud noorte ettevõtlikkuse arendamiseks ning uuenduslike ideede toetamiseks. Meie tutvustasime varem Näpi noortekeskuses tegutsenud minifirma PUH reisipatju, mille eest saime auhinna „Ettevõtlik noortekas 2012".

Suve algul kutsusime endaga kaasa meie valla teiste noortekeskuste noored ja külastasime üheskoos Elistvere loomaparki ning Vudila mängumaad. Juunis toimus Sõmeru valla noortepäev, kus oli palju erinevaid tegevusi. Päeva lõpetasid Kunda draamaringi noored, kes kaasasid ka meid oma esinemisse.

Oktoobris toimunud loomepäeval osalesime õhupallidega kaunistatud rattaga ning Näpi noortekeskuse poolt oli vigurõhupallide meisterdamise tuba. Näpi noortekeskuses tegutseb tüdrukute enda loodud tantsugrupp, kus mõeldakse ise tantsusamme välja ja harjutatakse koos tantsimist.

Aasta läbi toimuvad noortekeskuses meisterdamised, koolivaheaegadel on erinevaid tegemis: joonistamise- ja fotokonkurss, vaheaja peod, filmide vaatamise päevad, seiklusmängud.

Eelmisel sügisel oli mul suurepärane võimalus osaleda noorsootöötajate põhiteadmiste ja -oskuste koolitusel, mis avardas minu mõttemaailma noorsootöö valdkonnas, andis juurde motivatsiooni ning uusi mõtteid ning suurendas koostöötahet teiste meie valla noortekeskustega.

Roodevälja noortekeskuse tegemistest pajatab Roodevälja noortekeskuse juhataja Lilian Loit: Olemegi jätnud selja taha 2012. aasta! Kui nüüd meenutada möödunut, siis võiks kokkuvõtteks öelda, et oli suur projektide aasta.

Aasta alguses toimusid ESF projekti raames noorte omaalgatatud projektid: aprillis tehnikanädal, mais „Küünlasära silmadesse" ja juunis „Mänguline maailm". Märtsis toimus meil puidu töötuba, kus Toivo Reinsoo andis noortele uusi teadmisi ja kogemusi, tutvustas tööohutust ja tööriistu. Töötoas valmisid lilleriiulid, puidust koerad, paadid ja laevukesed. Noortele meeldis töötuba ning nad soovivad seda korrata ka sellel aastal.

Maikuus toimus roigasmööbli valmistamise töötuba, mida aitas läbi viia valla noorsootööspetsialist Piret Laidroo.

Noortele tutvustati ohutustehnikat ja tööriistade õiget kasutust. Valmisid toredad omanäolised toolid. Tegijate omavahelisest jutust oli kuulda, et mõlgub mõte teha juurde ka laud. Suvel said noored tänu MTÜ Junargole uue jalgpalliväljaku. Jalgpalli mängiti hoolimata ilmast varavalgest hiliste õhtutundideni.

Väga tegus oli septembris alanud ANK projekt „Kellad käima". Toimus kipsist, puidust, vineerist ja taaskasutatud materjalidest seina- ja lauakellade meisterdamine. Igal tegijal oli oma idee, kuidas kujundada omanäoline kell. Projekt aitas kinnistada keskkonnasõbralikku eluviisi, sest üks osa õpitubadest keskendus vaid meisterdamisele taaskasutatud materjalidest. Siin ka üleskutse - kõik kes soovivad ise ajanäitajat meisterdada, siis kellamehhanismid ootavad teid.

Oktoobris toimus ANK projekt „Kuulid veerema ehk magnet noortekeskuses". Selle projektiga õnnestus soetada piljardilaud, mis oli kooskäijate sooviks juba mitu-mitu aastat.

Suur tänu Juliale ja Hendrikole, kes olid projekti initsiaatoriteks ning tegid kõik selleks, et projekt valmiks. Projekti käigus said noored arendada loogilist mõtlemist, parandada koordinatsiooni, tähelepanuvõimet ning teha ka alateadlikult matemaatilisi kalkulatsioone. Lisaks paranesid nii noorte enda mänguoskused, mis tõstsid enesehinnangut, andes juurde enesekindlust. Projekti suureks plussiks oli pealkiri „Magnet noortekeskuses", mis toimis täiesti, sest paljud noored on noortekeskuses tagasi.

Novembrikuus toimus ANK projekt „Klaasitöö õpitoad", kus tutvusime erinevate klaasi sulatustehnikatega ja valmistasime tiffani-tehnikas ehteid. Klaasitöö nõudis väga suurt ettevaatlikkust ja kannatlikkust, samuti loovust ja loomingulisust. Klaasitöödega jätkame sellelgi aastal.

Detsembrikuus valmistasime piparkoogitaignast ja kaunistasime glasuuriga 3D kuusepuid. Selline oli siis 2012. aasta Roodevälja noortekeskuses. Meie tegemistest saate teada, kui külastate Roodevälja noortekeskuse facebooki-lehte.

Ubja noortekeskuse tegemistest annab ülevaate Ubja noortekeskuse juhataja Lilian Lindmäe: Juba 2012. aasta kevad algas töiselt. Ubja noored esitasid NAF-i (noorte omaalgatusfond) projekti, mille raames avanes võimalus külastada Rakvere linnust ja Aqua spaad.

Nagu igal aastal, sai kirjutatud ka ANK-i projekte. Esimese projektiga muretsesime noortekeskusele juurde uued lauamängud, mille valimisel noored kaasa lõid ning enne suuremat mängimist neid ka Sõmeru noortekeskuses tutvustasid.

Tänu ANK-i projektile hangiti uus köögipliit, mille tulemusel paranes kokandusringi tegevus.

Sügisesse vooru esitatud projekti raames meisterdasime seepi ja huulepalsamit. Tavaliselt oleme harjunud neid poest ostma, aga ise tehtud on hoopis midagi uut.

Suvi algas noortepäevaga Sõmerul, kus oli võimalus osaleda erinevates töötubades ja hankida uusi teadmisi. Suve lõpetas aga Ubja noortekeskuse 10. sünnipäev. Lisaks oma valla noortekeskustele olid meil külas Rakke ja Väike-Maarja noored.

Oma teadmisi panime sügisel väikeste tüdrukutega proovile osaledes Lääne-Viru noorte teadmiste võistlusel, kus enda arvates olime tublid, sest tähtis pole mitte võit, vaid osavõtt.

Osalesime ka Sõmeru keskusehoones toimunud loomepäeval, kus valmisid uhked rattad. Kindlasti jätkame uuel aastal klaasitöödega, voolime savi, kokkame, teeme käelist tegevust ja muud põnevat. Uude aastasse läheme uute ideedega, mis ootavad vaid paberile panekut.