21 õpilast +3 õpetajat sõpruskoolist Tarvasjoelt 5.-9.klassidest kõik meie õpilased ja õpetajad Nordplus on Põhjamaade Ministrite Nõukogu hariduskoostööprogramm, mille eesmärk on edendada ja toetada Põhja- ja Baltimaade hariduskoostööd kõigis elukestva õppe valdkondades.

Käimasolev programmiperiood on aastateks 2008- 2011. Nordplus Juunior arendab ja tugevdab koolidevahelist koostööd, edendab hariduse kvaliteeti ja toetab haridusuuendust ning hea kogemuse levitamist.

Meie projekti eesmärkideks on olnud riikide ja paikkondade kultuuri, ajaloo, looduse ja noorte probleemide tutvustamine ühistegevustes. Tarvasjoe sõpruskooliga on meid sidunud aastaid pikaajaline koostöö, alustasime projekti ettevalmistava kohtumisega 2009. aasta kevadel Nõval. Mõlema poole ettevalmistused, nii programmide kui eelarve koostamine, said teoks eelmise aasta kevadel. Üsna kohe tuli ka projekti rahastamise suhtes positiivne otsus.

2010.a. sügisel 11.-15.oktoobril külastasime sõpruskooli Tarvasjoel ja me pole tänaseni unustanud viit väga sisukat ja tegevusterohket päeva ega uusi toredaid sõpru. Kõige olulisem on olnud projekti eesmärgi saavutamiseks kahe riigi õpilaste ja õpetajate kaasamine koostöösse, et anda kõigile võimalus osalemiseks rahvusvahelistes tegevustes. Seekord planeerisime meie ühistegevusi kolmele päevale: Nõva päev, tegevuste päev koolis ja kultuuripäev Haapsalus. Lisaks nendele muidugi veel külaliste saabumis- ja lahkumispäev.

Nõva päeva eesmärgiks oli ühistegevus nii koolis kui ka väljaspool.

Kui ühised ainetunnid said edukalt korraldatud, siis asusid kõik osalenud meie valla peatee äärde tammede alleele uusi taimi istutama ja seda ikka selleks, et meie eelmisel aastal alustatu lõpule viia. Mälestuseks kahe kooli projektist sai sinna ühe puu alla maetud ka pudel soovidega meie koolinoortelt. Pärastlõuna kulges loodusüritustega Perakülas, külastasime Põlluotsa talumuuseumi ja RMK loodusmaja ning läbisime toreda loodusmatka, mille lõpetasime meie kaunis liivarannas üllatuslike, mõnusate ja soojade pannkookidega.

Tegevustepäevaks koolis olid nii meie kui ka külalisõpilased ettevalmistanud teema „Noorte ohud ja probleemid tänases maailmas". Kogesime väga huvitavaid ja samas erinevad lahendusi selle aktuaalse teema käsitlemises.

Järgnevas loovtöö tunnis meisterdasid kõik koos ühe soovide puu, nahast järjehoidja ja õlgedest linnukese. Omavalmistatud meened said lapsed endale mälestuseks kaasa.

Spordivõistlustel oli võimalus ennast koos paarilisega proovile panna orienteerumises, näha „maavõistlust" jalgpallis ja saalihokis ning lustida võistkonniti lõbusas „Trips-traps-trull" mängus. Kui orienteerumises tuli esimeseks sõpruskool Tarvasjoelt, siis pallimängudes võidutsesid meie õpilased. Selle päeva lõpetasime kinoõhtuga koolis, vaatasime koos üht meie paremat lastefilmi „Nukitsamees". Ühine õhtusöök sööklas pani punkti meie tegevustepäevale.

Kultuuripäev Haapsalus algas seiklusterajal (Iloni Imedemaa galerii, Läänemaa Muuseum, Piiskopilinnus), kus tuli lahendada kõigil toredaid ja tähelepanu nõudvaid ülesandeid.

Kui tunnikene vaba aega Haapsalus sai veel lisaks veedetud, siis võtsime suuna Roostale, kus nautisime koos lõunasööki ja seiklusparki.

Kogu projekti ürituste lõpetamine kulmineerus peoõhtuga kooli võimlas. Kui tänusõnad ja kingitused vahetatud, siis disko võis alata. Meie külalised lahkusid... Kingitustena said nad kaasa kaunid puidust võtmehoidjad, kuhu sisselõikena kirjutatud NÕVA. Oli palju tegemist, korraldamist, planeerimist, aga kõik läks ju korda ja projekti eesmärgid said kindlasti täidetud. Me saime meeldiva koostöö kogemuse ja toredaid uusi sõpru.

Täname kõiki, kes meie Nordplus projekti tegevuste korraldamises meid toetasid:
Tarvasjoe Kool, Nõva Vallavalitsus, OÜ Padise Buss Nõva RMK loodusmaja, Läänemaa Muuseum, AS Swedest Motel Group - Roosta Puhkeküla, EELK Nõva Püha Olevi kogudus, MTÜ Peraküla Kompass, Kalasaba OÜ, Nõva Põhikooli hoolekogu, puutöömeister Margus Erit, Nõva Laste Päevakeskuse õpetaja Õnne Rüütel, Nõva Põhikooli õpetajad ja tehniline personal