Mu maja lähedal on Valdeku park, kohalike koeraomanike meeliskoht. Enamik neist käib oma koeraga seal iga päev. Teeme väikese arvutuse. Oletame, et metsa külastab 15 koera päevas (ja see on väga tagasihoidlikult pakutud). Iga jalutatav koer teeb seal tõenäoliselt vähemalt ühe hunniku. Aastas on 365 päeva. See teeb 5475 koerajunni. Kujutate ette? Hea küll, need lagunevad mõne aja jooksul - võtme numbri poole väiksemaks. Kuid see on ikkagi vähemalt kaks ja pool tuhat koerakaka hunnikut, kallid kaaskodanikud. Suhteliselt väikese maa-ala kohta. Ehk koeraomanikud võtaksid vaevaks mõelda, et nad ise (ja nende koerad) peavad nondesamade koristamata junnide vahel päevast päeva laveerima? Lastega emadest ja männiõhku hingavatest vanainimest rääkimata. Võiks ju teisiti olla? Saaks ka hämaras läbi pargi jalutada, ilma et hiljem saapaid/kingi haisvast ollusest puhtaks kraapima peaks.

Kui õige õpiks?

Argument, et pole prügikaste, kuhu koerakaka panna, on muidugi omal kohal. Aga see on juba teine teema - kõik siinkandi inimesed on küllap näinud, et pargiäärsed prügikastid lõhutakse/kaovad/topitakse kodumajapidamistest pärit olmeprahti täis. Mis parata, ühiskond on veel säärasel arengutasemel. See aga ei vabanda oma koera järelt koristamata jätmist. Imestama paneb seegi, et kuigi paljud koeraomanikud on praeguseks (tänu reisidele) normaalse koerapidamiskultuuriga maanurki näinud, ei tekita see tahtmist ka ise samamoodi talitada. Üks kui teine välismaine komme võetakse üle, aga koerajunnide korjamine käib üle jõu. Ka igakevadine lõputu utsitamine ei tundu asja parandavat. Mis siis aitaks? Tõenäoliselt trahvid.

Loomaomaniku kohustused

  • Loomapidajal tuleb välistada looma ärajooksmise ja inimestele või teistele loomadele kallaletungimise võimalus.
  • Loomapidamine ei tohi häirida avalikku korda ega teisi loomi. Loomapidaja vastutab looma tekitatud kahju eest.
  • Looma on keelatud hüljata, vigastada, abitusse seisundisse jätta, tekitada valu ja välditavaid füüsilisi ja vaimseid kannatusi, põhjustada looma hukkumist või panna toime muud looma suhtes lubamatut tegu.
  • Koera tohib viia avalikku kohta jalutusrihma otsas, tagades kaaskodanike ja loomade ohutuse.
  • Loomapidaja on kohustatud koristama oma looma väljaheited.
  • Loomapidaja on kohustatud paigaldama temale kuuluva territooriumi sissepääsule ja kõigile tänavaga külgnevatele piirdeaedadele koera olemasolust teatava hoiatussildi.
  • Looma poolt kaaskodanike või teiste loomade häirimine või ohustamine või neile kahju tekitamine on keelatud.
ALLIKAS: TALLINNA LINNA KOERTE JA KASSIDE PIDAMISEEESKIRI