Eesti kooliajaloo uurija Lembit Andreseni väitel on Ääsmäel kooli olemasolu tuvastatav aastast 1786. Küllap oli Ääsmäel kooli avamiseks oma jagu "süüd" valgustusajastu ideedest nakatatud mõisniku Ebba Ludwig von Tollil, kes peale suurepärase härrastemaja ehitamise läks ajalukku ka Ääsmäe eraõiguse kehtestamisega.

Mida Ääsmäe küla tänapäevale endast üldse kujutab?

Meie külas elavad mitmekordsed Eesti meistrid saalihokis. Siin valmistatakse maitsvaid BalSnacki krõpse ning Kadarbiku smuutisid. Ääsmäe on kahel viimasel aastal tituleeritud Saue valla suvelõpupeol toimuva küladevahelisel võistlusel talendikaimaks külaks. Meil on aktiivsed külaelanikud, kes näevad vaeva seltsielu arendamise nimel. Ei ole enam kaugel see aeg, kui valmib meie seltsimaja... Kuigi meil ei ole veel oma seltsimaja, on külaelanikel soov midagi suurt ära teha. Ja alati on leitud ka moodus, kuidas ja kuhu külarahvas kokku kutsuda.

Juubelinädalal üritusi kõigile - lastest memmedeni

Juubelinädal, mis toimub 1-8. oktoobrini on mõeldud nii eilsetele kui tänastele õpilastele ja külaelanikele. Nädala jooksul toimuvatest üritustest on igaühel võimalus leida see oma ja õige.

Juubelinädal saab oma avapaugu laupäeval, 1. oktoobril, mis on ühtlasi ka ülemaailmne eakate päev. Sel puhul toimub koolimajas eakate seltsi „Sügis" sügispidu. 16 tegevusaasta jooksul on toimunud seesama üritus korduvalt. Varasematel aastatel on käidud sügispeo raames ka erinevatel ekskursioonidel. Sel aastal otsustati see üritus ühendada juubelinädalaga. 1. oktoobril on liikuma pandud ka buss, mis toob kohale huvilised kõrvalküladest. Üritusel astub lauluga üles meie oma küla mees Sulev Võrno. Informatsiooni üritusest jagab meie küla vabatahtlik eakate eestvedaja Olvi Suurkütt (olvisuurkytt@hot.ee ).

Koolimajas avatakse sel päeval ka suur ajaloonäitus. Kõigil huvilistel on võimalus tutvuda nii küla kui ka kooli ajalooga. Välja on pandud väga palju huvitavaid materjale ja pilte. Huvilistele on tegevust pikemaks ajaks.

Esmaspäeval, 3. oktoobril antakse teatepulk üle noortekeskusele. Noortel on võimalus osaleda „Magic" turniiril ning võistelda „Just Dance" mängus. Samuti toimub viktoriin, mis paneb proovile noorte teadlikkuse meie külaelu osas. Parimaid premeeritakse auhindadega. Tegevusi jätkub terveks päevaks.

4. oktoobril jätkuvad üritused lasteaias. Jaanuaris 37-aastaseks saav lasteaed võtab selle päeva sisustamise enda kanda.

5. oktoobril jätkame fi lmiõhtuga. Koolimajas on avatud kinosaal koos puhvetiga. Vaatamisele tuleb Ääsmäe mõisas ülesvõetud fi lm „Džuudopoisid". Samuti vaatame erinevaid videoklippe Ääsmäe elust. Kinoõhtult ei puudu ka loterii.

6. oktoobril toimub koolimaja spordisaalis korvpalliturniir. Võistlustulle astuvad nii kohalikud kui ka külalisvõistkonnad. Kõik on oodatud sel päeval oma lemmikutele kaasa elama. Parim korvpallivõistkond võitku!

7. oktoober on pühendatud Ääsmäe koolile. Toimub aktus õpilastele ja lapsevanematele. Peale aktuse lõppu on noored oodatud noortekeskuses toimuvale diskole. Muusikat lastakse igale maitsele.

Laupäeval, 8. oktoobril on meie juubelinädala lõpupäev. Hommikul on võimalik soovijatel osa võtta ekskursioonidest nii jalgsi kui bussiga. Küla tähtsamaid punkte tutvustavad kohalikud ajaloohuvilised giidid. Peale ekskursiooni toimub külatähise avatseremoonia.

Üritus jätkub koolis, kus toimub vilistlaste korvpalliturniir. On võimalus otsida kehakinnitust puhvetist. Õhtul toimub aktus vilistlastele ja külaelanikele. Juubelinädalale paneb punkti pidu elava muusika saatel. KOHTUME JUUBELINÄDALAL!

Ääsmäe Põhikool ootab annetusi õppetööks vajalike materjalide muretsemiseks. Annetusi saab teha Ääsmäe Kultuuri- ja Spordi Sihtasutuse SEB kontole 10220008874011. Kõigi annetajate nimed avalikustatakse kooli koduleheküljel

Täname ette kõiki häid inimesi ning lubame, et ei unusta heategijaid.

Et ürituse kohta täpsemat informatsiooni saada, siis soovitame Teil pöörduda Ääsmäe küla uuele kodulehele www. aasmae.weebly.com.