PREP-paarisuhte koolitus põhineb eneseabigruppidel, mille siht on aidata edukamalt ühildada pere- ja tööelu. Grupis saadakse oskusi ja teadmisi, mis toetavad toimetulekut peresiseste erimeelsustega ja arendavad oskusi vastastikuse toetuse pakkumiseks kooselus.

PREP-i eneseabigruppides pööratakse suurt tähelepanu efektiivsete suhtlemisoskuste ja omavahelise koostöö arendamiseks paarisuhtes.

“Koolituse kestus on 16 tundi. Koolitus hakkab toimuma Väike-Maarja lasteaia majas ühe nädalavahetusel oktoobris,” rääkis valla lastekaitsespetsialist Tiia Kaselo.

“Kindlasti ei tasu koolitusele tulijal karta, et hakatakse paaride omavahelisi asju avalikult arutama või teistega jagama. Kursusel tehtavad paarisuhteharjutused toimuvad vaid kahe inimese vahel, kes on kursusele tulnud,” selgitas Tiia Kaselo.

Koolitusele võivad tulla nii noored kui ka juba staazikad paarid, kes soovivad oma paarisuhet veelgi paremaks ja nauditavamaks muuta. Grupi suurus on vaid kaheksa paari. Registreerumine koolitusele toimub Väike-Maarja valla sotsiaalosakonna kaudu, palutaske helistada tel 329 5762. Seega – kes ees, see saab ka koolitusele.

Projekti veab sihtasutus Väärtustades Elu. Paare koolitavad 25 PREP-paarisuhtekoolituse koolitajat, sh seitse meeskoolitajat, kes on kõik oma valdkonnas eelnevalt tunnustust leidnud spetsialistid.

PREPi aluseks on hea suhte nurgakivid

PREP-paarisuhtekoolitus töötati välja ennetamaks kooselu negatiivseid arenguid, kuid PREP-paarisuhtekoolitus aitab ka katkestada ebasoovitavaid pöördeid paarisuhtes. PREP sobib paaridele, kes sooviksid panustada oma paarisuhtesse, et see hea, mis neil on, ka püsiks. Ent samas sobib PREP ka paaridele, kes muretsevad ja on hädas, et paarisuhe on võtmas suunda, mis tundub mitte sobivat.

Hea suhte jaoks on olulised suhte neli nurgakivi. Need on turvatunne, intiimsus, kohusetunne ja usk tulevikku. Kõik nurgakivid põhinevad n-ö kahepoolsusel – nii mees kui naine peavad võtma vastutuse selle eest, mida nad ütlevad ja teevad. Mõlemad peavad suutma end turvaliselt tunda ja mõlemal peab olema usk ühisesse tulevikku teineteisega.

Seega peab kumbki osapool paarisuhtes endalt küsima: “Mil viisil mina sellesse panustan?” PREP-programmi eesmärgiks on aidata kaasa, et paarisuhe just selles suunas areneks.

PREP-paarisuhtekoolitus aitab aru saada ja tegeleda paarisuhtega nii, et see, mil moel partnerid teineteisega käituvad, kuidas omavahel suhtlevad ja millised on kindnende hoiakud kooselu suhtesse, on mallid, mida saab muuta või parandada. Asja tuum peitub selles, kas paaril on piisavalt tahet muutusprotsess ette võtta ning kas nad on nõus piisavalt panustama, et muutust ellu viia.

PREP-paarisuhtekoolitus on täiskasvanute täiendkoolituse vorm, mis:

-aitab teadvustada läheduse stimuleerimise tähtsust paarisuhtes läbi erinevate dimensioonide nagu rõõm, lõbu, intiimsus, sensuaalsus, seksuaalsus ja sõprus;

-pöörab tähelepanu efektiivsete suhtlemisja probleemilahendusoskuste loomisele ja arendamisele paaride vahel;

-aitab teadvustada ja vajadusel kohandada ettekujutusi ja ootusi paarisuhte rollidest ning muudest kooselu aspektidest;

-innustab pühendumusele ja kohusetundele ning aitab näha kooselu pikaajalise partnerlusena.

PREP-paarisuhtekoolitus aitab paaridel saavutada vastastikusus ja lähedus ning käivitada protsessid, mis viivad sügavama, tervema ja elujõulisema suhteni pikas perspektiivis. Parandades paarisuhte kvaliteeti, parandavad nii naine kui mees ka oma laste elukvaliteeti. Panustades oma suhte parandamisse, omandades paremaid konfliktilahendusoskusi, lihvides suhtlemisoskusi ja tugevdades pereväärtusi, võimaldame oma lastele harmoonilisema keskkonna, kust nad saavad eluks kaasa parimad oskused. Luues paremad suhted kooseluks kõikide pereliikmete vahel, loome ka parema ühiskonna.