Rõõmustagem Karksi valla perena üheskoos tänavavalgustuse üle, mis valgustab selle aasta sügisest Kalda tänavat ja millega koos kadus maa alla tohutu elektrijuhtmete rägastik, avades vaadet ja vabastades maad ehitusteks. Tundkem heameelt koos Äriküla ja Lilli inimestega, kes said eelkõige tänapäevase kodutee ja meie kõik normaalse tee Lätti. Töö suurusest annab tunnistust selle ootamise pikk aeg ning ehitamise ajal kallurite poolt maha sõidetud kilometraaž, mis ulatuks 12 korrani ümber maakera. Selle aasta meie pere majandusliku ühistegevusena oleme loonud heaolu vastrenoveeritud ujumisbasseini ja noortekeskuse hoone näol, mille katuse all leiavad koostegutsemise koha ka eakad. Mõlema rajatise eesmärk on soodustada inimeste vahetut suhtlust läbi uuenenud keskkonna, kiskuda noori mõneks ajaks eemale virtuaalsetest maailmadest arvutiekraanilt. Karksi vald on Viljandimaa kõige turvalisem vald aastal 2011. See tiitel anti meile päästeameti, politsei, kiirabi ja Viljandi tervisetoa poolt. Me oleme üksteist hoidnud läbi ennetustegevuse, hoolimise ja õnnetusjuhtumite ärahoidmise. Sellel suvel sai uue koha ja uue näo meie koolimuuseum, kus on meie kodukooli ajalugu rohkem kui poole sajandi jagu. Aktiivsete inimeste eestvedamisel valmis vihik „Aastad ja inimesed", mis räägib meie valla inimestest ja on meie raamatukogu laenutuste edetabeli tipus. See on meie ajalugu ja kui me seda ise ei korja ja ei talleta, siis ei tee seda mitte keegi. Oleme uhked ja hoiame pöialt meie omakandi mehele Märt Israelile, kelle kuldmedal suveuniversiaadil ja 4. koht maailmameistrivõistlustel kettaheites pakkus meile palju positiivseid emotsioone ja kruvib üles lootusi Londoni olümpiamängudeks.

Teema, millest peaksime rohkem rääkima ja leidma lahendusi, on inimeste lahkumine vallast suurematesse linnadesse või välismaale. Kas peaksime sellesse suhtuma, et mujal ongi parem ja oma lastele tahamegi ainult head? Või kuulama riigiisade lohutust, et las käivad laias maailmas ametit õppimas ja tarkust kogumas, küll nad tulevad tagasi. Või on õigus neil, kes ütlevad: jääbki teistele rohkem ruumi. Ilmselt on igaühel õigus, aga perena tahame ikka, et meie liikmed oleksid meie lähedal, et üheskoos oleme majanduslikult tugevamad.

Igas peres on teemasid, mis aeg-ajalt tõstatuvad. Tänaseks on Karksi vallas üles kaevatud ja ajakirjanduses välja hüütud omavalitsuste ühinemise teema. Eks iga uue liikme perre võtmine või uude perre minemine tähendab jagatud väärtushinnanguid, vastastikkust usaldust ja vastutust. Kas ühineda, kellega ühineda, mis alusel ühineda? Need on teemad, mis tuleb meil kõigepealt isekeskis endale selgeks teha, enne kui kellelegi kosja minna.

2011.a. märgati meie pere liikmeid ja avaldati tunnustust. Karksi valla aukodaniku tiitel omistati Asta Jaaksoole. Teenetemärgiga tunnustati Saida Lokki, Toivo Univeri, Olav Rennot ja Heino Luike. Valla aasta õpetaja on Virve Saaremägi. Kodanikupäeva aumärgiga tunnustas siseminister Anne Kaljumäed ja Ants Tompi, aasta vabatahtliku tiitli andis president Leili Naelale, Haridusministeerium nimetas aasta koostöö laureaadiks Indrek Palu. Anneli Anijärv pärjati Domus Dorpatensise stipendiumiga panuse eest kogukonna ning kodanikuühiskonna arendamisse.

Vaadates järgmisse aastasse, ootab lõpetamist staadioni remont. Plaanid on seatud nii, et kevadise spordipäeva saab kool pidada uuel staadionil. AS Iivakivi on leidnud endale lepingulise partneri Wesico Project OÜ näol, kes järgmise pooleteise aasta jooksul ehitab ning renoveerib vee- ja kanalisatsioonitrassid ning puhastusseadmed Karksi-Nuias, Pollis ja Karksis. Tuleval aastal algab ka Polli Kompetentsikeskuse laborihoone rekonstrueerimine, et siis 2013. a alustada aia- ja metsasaaduste väärindamise tehnoloogiate väljatöötamist ettevõtetele. Bussijaama ehitus Karksi-Nuia, Sokaoru raja valgustuse rajamine, Karksi külamaja renoveerimise jätkamine ja palju muud ootavad vallaeelarve valmimist, et siis kas leida oma koht selles või lükkuda edasi.

Meie ühine pere on Karksi vald. Ta ei ole kindlasti täiuslik, aga ta on meie oma. Me elame ja töötame siin. Koos teeme majanduslikku ühistegevust, loome heaolu, jagame väärtushinnanguid, hoiame üleval sotsiaalseid suhteid, sõltume ja vastutame vastastikku. Oleme üks pere!

Soovin kõigile head vana aasta lõppu ja teguderohket õnnelikku uut aastat!