On kurb, kuid edukas Eesti riigis on palju vaesust, Võru vald ei ole erandiks. Abi ja toetust vajavad töötud noored, suurpered, üksikud eakad ja puuetega inimesed. Kuidas see kõik on korraldatud ja mida suudetud teha, sellest alljärgnevalt väike ülevaade. Arvuline statistika on osaliselt aastast 2009, sest 2010 ei ole veel lõppenud.

Abivajadus arvudes

- Puuetega inimesi, kes vajavad sotsiaaltoetusi, on 2009.a andmetel vallas 937

Töövõimetuspensionäre 431

Puudega lapsi 27

- Rahvapensioni saajaid (s.o need, kel ei ole tööstaaži) 27

- Hooldajaid on abivajajatele vormistatud 127

- Hooldekodudes elab 19 vallaelanikku.

Võrus ei ole neist kedagi, sest linna poolt finantseeritav hooldekodu on muutunud Lõuna-Eesti kõige kallimaks (mujal 6500–8200), Võrus ca 12 000 krooni kuus.

Kuidas ja keda on aidatud

- Juulikuus saabus valda Punase Risti kaudu taas toiduabi (kaks tonni makarone, 770 kg jahu, tonn kaerahelbeid), mida jagati abivajajatele soovi järgi valla keskustes – Väimelas, Parksepal, Kosel ja Puigal.

Üksi elavatele vanuritele muretseti suitsuandurid, samuti toetatakse küttepuude muretsemisel ja kojuviimisel.

Iga kuu esimesel kolmapäeval koos käiv sotsiaalkomisjon on eraldanud ühekordseid toetusi (avalduste alusel) ravimite, prillide, majanduslike raskuste jne korral summas 120 000 krooni.

Üle 80 aasta vanad vallaelanikud saavad neljandat aastat eakate päeva puhul 250 krooni (üldsumma sel aastal 58 000 krooni).

Kuna paljud eriarstid asuvad Tartus, toetab vallavalitsus haigeid transporditeenusega (osa sõiduraha tuleb katta ka patsiendil).

Üksinduse ja tõrjutuse vastu

- Ruumid ürituste korraldamiseks ja käsitöö tegemiseks on Väimelas, Kosel ja Parksepal.

-1997. aastast tegutseb vallas eakate nõukogu, kelle initsiatiivil toimuvad eakate jõulupeod (Puigal, Parksepal), iga-aastased käsitöönäitused, kultuurireisid, välismaareisid (2002. aastast tegutseb maakonna ainuke reisiklubi), tervisepäevad (viimati käis silmabuss), tublidele eakatele vastuvõtud vallajuhtide poolt jne.

Valla sotsiaaltöö peaspetsialist Maie Pikker: „Kui majanduslikud võimalused paranevad, vajaksid suuremat abi ja tuge töötud lastega pered, sest praeguse toimetulekutoetusega ei ole neil võimalik normaalselt ära elada. Kuna vald on suur, vajaksime juurde üht avahooldustöötajat, sest praeguse töötaja Aino Kaursoni aeg kulub suuresti transporditeenuste osutamisele (s.o haigete viimisele-toomisele arsti juurde küll Võrru, küll Tartusse).

Sotsiaalkortereid on meil praegu 19, kuid ka nende järele võib vajadus suureneda. Vallale oma hooldekodu ehitamise vajadust me ei näe, sest lähiümbruses on kohti saada. Meie vallast on praegu 11 hooldekodus 19 inimest.”

Vallavanem Georg Ruuda: „Sotsiaaltoetuste suurendamine on otseses seoses riigi majanduse arengutega. Vallavalitsuse võimuses ei ole tõsta pensione, töötute abiraha või puuetega inimeste toetusi. Loodame, et kõige raskem aeg hakkab mööda saama, küllap siis läheb meil kõigil kergemaks.”

Lõuna-Eesti hooldekodude hinnad kuus seisuga dets 2010

Kääpa hooldekodu 6500.
-Leevi hooldekodu 6700.
-Sõmerpalu hooldekodu 7500.
-Taheva sanatoorium 7500.
-Krootuse hooldekodu 7000.
-Hargla hooldekodu 7000.
-Sangaste pansionaat 7500.
-Räpina kristlik hooldekodu 6500.
-Räpina Kagutuul 8200.
-Vastseliina hooldekodu 7800.
- Võru Erihooldus 8000.