Vabariigi Valitsuse poolt moodustatud valitsuskomisjoni ettepanekul kavatsetakse alates 2013. aastast vähendada üleriigilise tähtsusega maardlate kaevandamisõiguse tasust ning vee-erikasutuse tasust kohalike omavalitsuste eelarvesse laekuvat osa. Nelja järgmise aasta jooksul langeb see viiendikule 2011. aasta määradest. Saue valla eelarve jaoks tähendaks see maksimummääras ligi 73 000 euro kadumist eelarvetuludest. Valitsuskomisjon, mis moodustati läbirääkimiste pidamiseks Eesti Omavalitsusliitude Koostöökoguga, on vastavasisulise otsuse oma 23. aprilli vaheprotokollis kseerinud ja eeldatavasti lähtutakse sellest positsioonist 2013. aasta riigieelarve menetlemisel.

„Minu hinnangul on see ebakorrektne käitumine. Sellega väheneb taas omavalitsuste nantsautonoomia. Linnad ja vallad on justkui keskvalitsuse eelarveaukude lappijad. Jätkusuutlik kohalik eelarvepoliitika muutub olukorras, kus riik igal hetkel võib käe omavalitsuse rahakoti järele sirutada, väga keeruliseks," hindab vallavanem Andres Laisk.

Saue valla eelarvest ei moodusta kaevandamistasud siiski ohtlikult suurt osa, kuid on väiksemaid omavalitsusi, kus need tasud moodustavad olulise osa kogu eelarvest. „Võib jääda mulje, et sellise käitumisega soovitakse panna omavalitsused sundvaliku ette ja see on omalaadne nägemus vabatahtlikust haldusreformist. Tähtaega seadmata võib see protsess kahjuks ohtlikult pikalt vinduma jääda. Väheneva tulubaasi korral halveneb järjest teenuste kättesaadavus, lagunevad struktuurid, lahkuvad töötajad ja inimesed ning lõpuks on palju raskem uuesti jätkusuutlikku süsteemi kohtadel üles ehitada, seda ka peale ühinemisi ja võimalikke maksutulude taastamist tulevikus," nendib Laisk. Vallavanem leiab, et kujunenud olukorras tuleks järjest tõsisemalt kaaluda, millised oleksid need omatulude allikad, mille määramise õiguse (teatud piirides) saaks vastukaaluks jätta omavalitsustele, näiteks üksikisiku tulumaksu omavalitsustele jääva osa seadustamine kohaliku maksuna.

Järgmisest aastast kaotatav kodualune maamaks viib vallaeelarvest lisaks ligi 159 000 eurose summa. Valitsus on küll otsustanud seda kompenseerida tulumaksumäära tõstmisega 0,17% võrra 2013. aastal ja 0,03% võrra 2014. aastal, aga see katab Saue valla näitel saamata jäänud tuluosast umbes kaks kolmandiku. „Kaevandusõiguste tasu, vee-erikasutuse tasu ja maamaks on olnud tulumaksu kõrval peamised tulukomponendid omavalitsuse eelarves. Järjekindel tahe suunata osa omavalitsuste tuludest keskvalitsuse eelarvesse paneb küsitavuse alla kohaliku omavalitsuse eelarveautonoomia ja iseseisvuse põhimõtted üldisemalt," leiab Laisk.

Kaudselt suurendatakse eelarvelaekumisi omavalitsuste arvelt ka täiendavate aktsiisitasude kehtestamisega. Selle tulemusena suurenes näiteks Saue vallas teehoolduseks kasutatava kruusa hind veerandi võrra. Aktsiisitasudest lisainvesteeringuid omavalitsustele teedehoolduseks aga ette ei nähta.

Valitsuskomisjoni ja Eesti Omavalitsusteliidu koostöökogu läbirääkimistel oli teemaks ka kohalike omavalitsuste tulubaasi taastamine majanduslanguse eelse perioodi tasemele. Teatavasti kärbiti 2009. aasta kriisiotsusega omavalitsuste tulubaasi - vallale laekuv 11,93% residendist füüsilise isiku maksustatav tulu vähenes 11,40%ni. Läbirääkimiste protokollis seisab kokkuleppeid kirjeldavas lahtris väheütlev seisukoht: Omavalitsuste tulubaasi suurendamine/ taastamine on eelarve läbirääkimiste objekt.