"Olen seda tööd õppinud ning ka Tallinna teenindusmajas töötanud," räägib meister, samal ajal kardinaid triikides. Ometi pole õmblemine olnud Tabasalus Inga Jõgi ainus amet. Omal ajal tegutses ta Ranna sovhoosi majanduslaos. Siis jäi ta lapsega koju ning kui too juba kooli läks, siis hakkas ema kodus jälle vaikselt tööle.

Jahedus läbi aasta

1997. aastal alustati samas Sarapuu tänava majas kolme õmblejaga kahes ruumis. Tänaseks on neist ainsana tööl Inga Jõgi ning tema ajab läbi ühe toaga. "Teistel tekkisid uued huvid ja uued elukohad. Ja mina olen siin üksi kümmekond aastat," lisab ta. Räägib, et majandi ajal oli samas hoones ehituskontor. Veel varem aga töötas katlamaja, mis küttis suuri kasvuhooneid. "Aga millegipärast on siin kogu aeg külmavõitu. Südasuvel tulevad ka kliendid ja ütlevad, et mõnusalt jahe," räägib naine.

Milliseid teenuseid meister täna pakub?

Jõgi ütleb, et põhiasjad on ikka õmblemine, sättimine, lappimine, lukkude vahetused, väikesed ümbertegemised, riiete ning kardinate parajakstegemine. Paljudel pole isegi oskust nööpe ette ajada. Saati veel pükse parandada või näiteks taskut lappida. "Teksadel tuleb väga palju parandada taskuid. Seal on õhuke riie, mis kiiresti kulub. Siis õmblen uue tasku. Teksapükse olen ka lappinud," näitab Inga Jõgi töid.

Kleidid ja kostüümid

Aga valmistooted, nagu ülikonnad, pintsakud, kleidid ja muu? "Olen küll meesterätsep, aga neid asju pole teinud, sest kõiki asju on saada kauplusest," räägib Jõgi. Lisaks on ülikondade ja pintsakute õmblemiseks vajalikud eririistad, mida hetkel salongis ei ole. Küll on ta valmistanud kostüüme, sest näiteks vanemad daamid ei leia endale kauplustest kohe sobivat komplekti. Samuti on ta kohendanud kleite ja mantleid.

"Igal aastal olen õmmelnud ühe pulmakleidi. Vaid eelmine suvi jäi vahele," lisab ta.

Ka pruutpaari lilleneiud on saanud endale pidukleidid. Nendest meistritöödest on tööruumi seintel ka tänapühendustega fotod.