Nii peaksime me ka ette võtma suurpuhastuse iseendas. Ja eks paastuaeg üheks selliseks ajaks ongi, kus inimesed on sajandite jooksul tegelnud enda sisemise puhastamisega.

Miks me aga vajame puhastamist, miks vajab puhastamist meie kodu? Sellele küsimusele on raske vastata, sest eks meie igaühe taluvus puhtuse ja mustuse suhtes on väga erinev, kuid eks puhastamist vajab teatud aja tagant siiski kõik.

Kui aga vaadata iseendasse ja mõelda sellele, mis saast meis endis koguneb ja millist saasta me endast välja paiskame, siis on see kõik väga kurb. Ja eks valdavalt kannatavad selle saasta käes need, kes meie ümber on, sest väga sageli me lihtsalt kurjustame ja sõimame, kuigi selleks tegelikult põhjust pole. Nii paneme väga tihti oma kaaslaste kannatuse proovile.

Väga paljud tänapäeva mõtlejad kõnelevad sellest, et meie inimestena olemegi need, mida me mõtleme, need, mida me ütleme, või need, mida me teeme. Väga otseselt väljendub meis see, kas meie mõtted on puhtad või on nad räpased. Ja nii oleme me ka siis ise puhtad või räpased. Eks selleski on väga palju erinevaid arvamusi, kust maalt läheb piir räpasuse ja puhtuse vahelt, kuid teatud taju on siiski ju selles igal inimesel olemas.

Käisin mõnda aega tagasi vaatamas suuretendust „The Rise and Fall of Estonia" ja kogesin seal, et tõesti on nii, et see, millised me oleme, sõltub meist igaühest. Seal oli väga otse ja julmalt välja toodud see, kui räpased me sisemiselt oleme, kui enesekesksed me oleme ja kuidas me sellega kõike enda ümber olevat rüvetame. Võib ju olla küll tore ja fun teisi inimesi sõimata ja ajada suust välja, mida sülg suhu toob, kuid sellisel juhul pole mõtet ka oodata, et teised inimesed meisse lugupidavalt suhtuvad. Eks siis meidki valatakse ikka ja jälle sõnaroojaga üle.

Ja just sellepärast, et kevad on aeg, kus päike paneb väga paljut maailmas taas särama, on see hea aeg selleks, et teeksime ka endas ühe suurpuhastuse, et meiegi võiksime päikesepaistes taas särada.

Puhastuse käigus ei olegi meil ehk vaja muud, kui vaid natukene vaadata, mida ja kuidas me teeme, ja mõelda, kas see kõik on see, mida me soovime, et meilegi nii tehtaks. On ju vana teada ja tuntud tõde, mis pärineb Piiblist, lause: tee teistele seda, mida sa tahad, et sulle tehakse. Kui me selliselt püüame oma elus puhastust teha, oma mõttemaailmas asju korda seada, siis usun, et see kevad võib tulla meile hoopis teisiti kui varasemad. Sest mis kasu oleks oma ümbruse suurpuhastusest, kui me selle kiiremas korras taas rokaseks muudame, sest kõige peamine - meie sisemaailm - on jäänud koristamata?

Seepärast võiks sel kevadel olla igaühe eesmärk skautide üks põhimõtetest: saada igal päeval, järk-järgult puhtamaks nii mõttes, sõnas kui ka teos ning sellega muuta kauniks meie Eestimaa.