ÕF luuakse selleks, et tegevuse kaudu arenda­da õpilaste algatusvõimet, oskust näha prob­leeme ja soovi neid lahendada. Programmi jooksul rakendatakse teooriast tuttavaid tead­misi ja tunnetatakse majandusmõistete tõelist tähendust.

ÕF aitab mõista koolis omandatavate tead­miste vajalikkust nii äriotsuste tegemisel kui edukas palgatöös.

ÕF kogemusel on hindamatu väärtus tööturul, kus järjest rohkem hinnatakse ettevõtlikke ja loovaid inimesi. Kaasaja muutuvas maail­mas tuleb inimestel elatise teenimiseks üha sagedamini mõelda võimalusele luua oma firma, et pakkuda tööd endale ja teistelegi.

ÕF registreeritakse mitte äriregistris, vaid õpilaste majandusharidust koordineeriva sihtasutuse Junior Achievement Eesti õpilas­firmade registris.

ÕF tohib tegutseda üksnes JA Eesti kooli­tuse läbinud ja õpetamise õiguse omandanud õpetaja/konsultandi juhendamisel, kes vas­tutab ÕF tegevuse eest.

ÕF tegutseb nagu tõeline väikeettevõte. Programmi käigus omandatakse juhtimise ja meeskonnatöö oskusi. Aktsionäri või juhina osaletakse otsuste vastuvõtmises. ÕF töötajad teenivad palka tootjate, müüjate või juhtidena. Kogu tegevuse vältel peetakse finantsarves­tust ja ÕF tegevuse lõpetamisel koostatakse aastaaruanne. ÕF tegevus lõpetatakse õppeaasta lõpuks.

Tamsalu Gümnaasium kuulub nende koolide sekka, mille õppekava sisaldab majandusain­eid, juba eelmise sajandi lõpuaastaist. Täna­sel päeval peavad algteadmisi majandusest ja ettevõtlusest omandama kõik meie kooli 10. klassi õpilased. Üks kooli kolmest õppesuu­nast võimaldab majandusainetega, sealhulgas õpilasfirma programmiga, tegeleda ka 11. klassis.

Mullu tegutses edukalt kooli esimene õpilas­firma BAGTREE. Tänavused õpilasfirmad SALLY ja RUUDY on oma tegevusega jõud­mas lõpusirgele. Ees seisab töö analüüs, fir­made likvideerimine, lõputööde koostamine ja kaitsmine.

Järgnevalt õpilasfirmade liikmete mõtteid oma tegemistest.

Paul (ÕF RUUDY tegevdirektor): Õpilasfirmaga tegeledes olen kogenud paljut, mis toimib ka reaalses ärimaailmas. Eredai­mad muljed on sõbrapäeva eel Tallinnas Kris­tiine keskuses toimunud õpilasfirmade laadalt, kus osales 139 firmat Eestist ja paarkümmend külalisfirmat Rootsist ja Moldovast. Kõige huvitavam ja õpetlikum oli müügitöö. Oleme mõelnud sellelegi, et järgmisel õppeaastal võiks proovida veelkord õpilasfirmat teha. Ja ega seegi aeg enam kaugel ole, kui võiksime asuda juba päris ettevõtet asutama.

Sergei (ÕF Ruudy tootmisjuht): Tootearendusega oleme läbi käinud pika tee. Muutunud on materjal ja täiustunud on toode ise. Praegu toodame ja müüme tangrame, millest on võimalik kokku panna 100 erinevat kujundit.

Edgar (ÕF RUUDY turundus- ja personali­juht): Meie toode pakub meeldivat ajaviidet ja arendab mõtlemist ning kujutlusvõimet. Ostuhuvist võib anda teada meiliaadres­sil ed321@hot.ee. Hind on ostjasõbralik Teeme firmas head koostööd. Poisid pinguta­vad ühise eesmärgi, oma toote ja firma aren­damise nimel. Igaühe arvamust kuulatakse ja püütakse arvestada

Priit (ÕF RUUDY finantsjuht): Sõprdega koos on ettevõtlusega alustamist lihtne õppida. Teeme head tiimitööd firma ülesehitamisel ja tootmise arendamisel. Olen omandanud ka teadmisi väikefirma raamatu­pidamisest, mida võib edaspidi kindlasti vaja minna.

Triin (ÕF SALLY tegevdirektor): Õpilasfirmaga alustades mõtlesin, et ega sellest asjast midagi head välja ei tule. Kõik tundus kuidagi keeruline ja hirmutav. Nüüd võin öelda, et mul on väga hea meel, et mul on üks uus ja kasulik kogemus.

Elina (ÕF SALLY finantsjuht): Oma esimesel laadal, Türi õpilaste jõulu­laadal, olime esialgu kohmetud ja tagasihoid­likud. Laadapäeva lõpuks tundsime end aga juba palju kindlamalt. Iga firma tegevuse etapp on lisanud oskusi ja enesekindlust.

Agnes (ÕF SALLY tootmisjuht): Meie firma toodab ja müüb salle. Esial­gu sooje, nüüd ka maalitud siidisalle, sest mõtleme juba eelseisvale soojale ajale. Tehnoloogia väljatöötamisel saime abi õpetaja Tiinalt. Tänud talle!

Kesti (ÕF SALLY turundusjuht): Osalesime Pandivere piirkonna ettevõtlus­messil ja lõime seal kontaktid kohalike ette­võtjate Reena Rohtvee ja Hele Teidlaga. Tut­vusime nende tegemistega ja saime mitmeid kasulikke ideid. Täname Helet ja Reenat mõistva suhtumise ja abivalmiduse eest.

Helen (ÕF SALLY personalijuht): Priit õpib tegelikult reaal- ja mina humani­taarharus, kuid meil oli siiski võimalik liituda õpilasfirma programmiga. Oleme seeläbi õp­pinud nii mõndagi eluks vajalikku. Hea, et Tamsalu koolis selline võimalus on.


Maire Tamm

Tamsalu Gümnaasiumi majandusõpetaja ja õpilasfirmade SALLY ja RUUDY liikmed