Koolituse jooksul saadakse teadmisi viljapuude ja marjapõõsaste lõikamisest ja vegetatiivsest paljundamisest, puuvilja- ja marjasaagi korjamisest, säilitamisest ja turustamisest, vähelevinud puuviljakultuuride ja viinamarjade kasvatamisest. Koolitajaks on kogemustega vanemõpetaja Sirje Tooding, kes andis 3 tunni jooksul hea teoreetilise ülevaate, seejärel sai õpitut kohe kinnistada. Praktilised tööd toimusid erinevates aedades. Oskusliku juhendamise all korrastati lasteaia Päikesekild hoovil kasvavad kandeealised õunapuud. Toivo Koppeli eraaias pistsid õppurid rinda väga vanade õunapuudega, mida tuli kõvasti noorendada, tegid luuviljalistele hoolduslõikust ja noorendasid marjapõõsaid. Esko talu aias harjutati kätt aastaid tagasi noorendatud õunapuude kallal - kujundati uued võrad.

Sirje Tooding lisas Päikesekillu õunapuule 2 toredat silti, millel lihtsad õpetlikud sõnad. Püstine oks palju lehti, kaardus oks palju vilju. Nüüd on lasteaialastel ja õpetajatel võimalus omandada teadmisi, millisel oksal kasvavad õunad ja millisel lehed.

Kaks koolituspäeva olid sisutihedad ja põnevad, saadi palju häid nippe ning, mis peamine, kõigil oli võimalus lõikustöödel kätt harjutada. Suur tänu Päikesekillu perele, Toivo Koppelile ja Vello Eensalule, kes õpihimulised oma aedadesse usaldasid, ja Räpina Aianduskoolile, kes edendab aiandusharidust ka Põhja-Eestis. Koolitus jätkub, kuid ootame peatselt ka uusi kursusi.