Kõik neli õppereisi sihtkohta pakkusid omamoodi üllatusi.

Ei osanud arvatagi, et meie vallale suhteliselt lähedal, metsade taga asuv Avinurme on leidnud oma kohavaimu hoidmiseks ning pärandkultuursete oskuste säilitamiseks ja edasiandmiseks nii huvitavaid lahendusi. Sinna on loodud omanäoline elulaadikeskus, mis koos puiduaidaga on suutnud muuta Avinurme paigaks, mida teatakse ja kuhu on ikka ja jälle põhjust minna. Sealse kandi elujõudu säilitatakse ja arendatakse tuginedes peamiselt ajaloolisele kogemusele puutöötraditsioonide hoidmisel ja oskuste edasikandmisel. Palju muu kõrval saab seal põhjalikult tutvuda läbi aegade tehtud puunõude valmistamisvõimalustega kuni tänasesse päeva välja.

Järgmises peatuskohas Iisakul külastati muuseumi ja uut päästekeskust. Muuseumi ruumides viiakse koolilastele ja täiskasvanutele läbi mitmeid erinevaid muuseumiprogramme, kus läbi mängu ja lõbusa tegevuse tutvustatakse vanu töid ja tegemisi. Välja on kujunenud mitmed traditsioonilised õpitoad ja üritused. Nii muuseumi ülesehitus kui tegevusväljundid on seal Väike-Maarja muuseumist küll mõneti erinevad, kuid oli sealtgi päris mitu mõtet kaasa võtta. Päästekeskus sai reisiplaani võetud seetõttu, et ka Väike- Maarjas on plaanis uue päästekeskuse hoone ehitamine.

Mäetaguse ja Kukruse mõisad pakkusid meile huvi eelkõige kui turimimagnetitena toimivad külastuskohad. 1990te aastate algul restaureeritud von Rosenitele kuulunud väga kaunis Mäetaguse mõisahoone saalis korraldatakse mitmesuguseid kultuuriüritusi ja pidulikke sündmusi. Mõisakompleksis on arvukalt stiilseid kõrvalhooneid, sh peahoone esist väljakut ääristavad kaaristuga ait ja tall-tõllakuur, milles tegutseb hotell Mehntak. Mõisakompleksis on võimalused nauditavaks puhkuseks omanäolises, kodusoojust õhkavas mõisamiljöös. Pakutakse terviklikku äri- ja koolitusturismi, aga oodatud on ka individuaalturistid ja grupid, kelle jaoks on loodud head ja mitmekülgsed võimalused puhkuseks ja lõõgastumiseks.

Kukruse polaarmõis koolitusreisi viimase sihtkohana pakkus päris palju põnevust. Von Tollidele kuulunud mõisahoone kordategemisel ja sisustamisel on lähtutud eeskätt kuulsaima von Tolli - geoloogi ja polaaruurija Eduard von Tolliga seonduvast.

Kukruse ja Kiltsi mõisa vahele saab tõmmata mitmeid paralleele ja sealt oli päris mitu mõtet kõrva taha panna, mis võivad Kiltsi mõisa arengusuundade kavandamisel kasuks tulla.

Kukrusel saab külastada vastrenoveeritud mõisa ja kuulata klaverimängu; viia läbi pidulikke üritusi, tutvuda mõisa ajalooga, saada teada baltisaksluse rollist Eesti ühiskonnas, proovida 18.-19. sajandi rõivaid ja tunda ennast tõelise aadlikuna, õppida gooti kirjas kirjutama, et oma sõpru sellega üllatada, tutvuda Sannikovi maa avastusretkega, sõita kelgukoerterakendi ja polaarkajakiga ning liumäest alla lasta ja palju muud. On aga sealgi veel teostamata mõtteid ja tegevusplaane.

Õppereisi korraldaja Ene Preemi kokkuvõte õppekäigust:

"Tihti kaheldakse õppereiside mõttekuses. Tegelikult on tegu väga intensiivse õppevormiga, mis aitab omandada rohkem teadmisi kui mõnel loengul istudes. Reisikava saigi koostatud sellise eesmärgiga, et koguda uudseid ideid oma piirkonna arendamiseks. Igapäevasest töökeskkonnast väljaminemine ning oma tegemiste ja ettevõtmiste teise mätta otsast nägemine tekitab kindlasti teatud mõtteid, mida saab rakendada ka oma vallas. Kogutud mõtteterad või ideed, mis võib olla esialgu ei tundugi kuigi aktuaalsed, kerkivad esile teatud aja pärast. Ja eks sellised ühised väljasõidud on mõeldud ka tunnustamiseks ja ergutamiseks ning aitavad meeskonda tugevdada ja liita."