Õppereisi Tartumaale lõpetas uhhaapidu Kavastus
Ettevõtmine sai teoks tänu projektile „Külad õpivad", mida aitab rahastada Kohaliku Omaalgatuse Programm. Projekti raames on külarahval võimalus osaleda mitmetel koolitustel: suvel õppisime seebikeetmist, sügisel saame algteadmisi roigasmööbli valmistamisest ja talvel ootab meid ees waldorf-nukkude valmistamise õpituba. Et aga külaseltsi tegevust arendada ja õppida teistelt, tuleb sõita kodust välja. Tartumaalt, Luunja vallast leidsime küla, kelle kogemused tundusid järgimist väärivatena - Sirgu küla. Sirgu külaselts tegutseb juba alates 2001. aastast. Seltsil on oma koduleht http://www.sirgukyla.ee/
Päev kujunes sisukaks ja huvitavaks. Külastasime nelja talu, igaüks omamoodi huvitav - Kindluse talu kui Luunja valla Kaunis Kodu 2009 võitja, hobuvankrisõiduga kostitas meid Saksa ratsatalu, mis on tuntud pea kogu vabariigis. Tol päevalgi peeti seal Eesti meistrivõistlusi kolmevõistluses. Külavanem Palbo Vernik võttis meid vastu omas, Sirgulaane talus, kus muuseas oli elanud kirjanik Henrik Visnapuu. Sarapuu talus pidasime sirgulastega maha paar lõbusat võistlust.
Kuigi külad asuvad üksteisest kaugel, tundusid rõõmud ja mured olevat üsna samad - ühised kooskäimised ja ettevõtmised, probleemid maaga, koertega jne.
Pärast ringkäiku ootas meid ees laevasõit Emajõel. Päeva lõpetas uhhaapidu Kavastus, kuhu ka meie küla võistkond oli registreerunud. Lauri Kristjan mõtles välja sobiva uhaaretsepti, kuid kuna ta ise kaasa tulla ei saanud, pidime võistkonna komplekteerima kohalolijate hulgast. Lõpuks valmis meie supp kõikide kaasas olnute koostöös - kes rookis kala, kes puhastas juurvilja, kes maitsestas, kes koristas. Mõned tegid luuret vastasvõistkondade (keda oli kokku 17) hulgas. Valmis suppi hindas 3-liikmeline žürii esinaise Õnnela Muugaga eesotsas.
Ajaleht „Postimees" kirjutas: Tänavuse Kavastu uhhaapeo ühe värvikaima leeme keetsid valmis kolm Ida-Virumaalt pärit naist, kelle võistlustöö oli roosat värvi. Uhhaa võistukeetmisel neil esikolmikusse küll tulla ei õnnestunud, kuid põnevate komponentide kokkusegamise eest premeeris žürii neid eriauhinnaga.
Kui soovite sama üllatuslikku uhhaad keeta, siis retsept on siin, kirja panduna täpselt sellisena, nagu meie meeskond selle keetis, originaalist pisut erinevalt:
Loosi tahtel saadud 1 latikas ja 2 ahvenat
Vesi (alguses 4 liitrit, lõpuks umbes 2 liitrit)
4 sl võid
2 suuremat sibulat
10 väiksemat porgandit
tilli
150 g keedetud peeti
sool, pipar
2 sidrunit
Kala tükeldada, keeta puljong, maitsestada soola ja pipraga. Sibul hakkida, porgand riivida ja praadida võiga läbi. Lisada praetud segu puljongile ja keeta umbes 10 min. Lisada puljongile riivitud peet ja keeta veel mõni minut. Puljong kurnata.
Kala puhastada luudest, peenestada ja lisada uuesti puljongile. Maitsta - meie lisasime tilli, veel pisut soola, ühe sidruni mahla, veel soola.
Valada potti koor ja lasta keema tõusta.
Serveerimisel lisada supile värsket tilli ja riivitud sidrunikoort.
Kõrvale pakkusime koduleiba ja ürdivõid.
Oli üks sisukas ja huvitav laupäev. Kodus jäid küll mitmed tööd-tegemised paremaid aegu ootama, aga nähtu ja kogetu olid seda väärt. Järgmine kohtumine Sirgu küla rahvaga on plaanis vastlapäeval - kutse sai esitatud.