Päev kujunes sisukaks ja huvita­vaks. Külastasime nelja talu, igaüks omamoodi huvitav - Kindluse talu kui Luunja valla Kaunis Kodu 2009 võitja, hobuvankrisõiduga kostitas meid Saksa ratsatalu, mis on tuntud pea kogu vaba­riigis. Tol päevalgi peeti seal Eesti meist­rivõistlusi kolmevõistluses. Külavanem Palbo Vernik võttis meid vastu omas, Sirgulaane talus, kus muuseas oli elanud kirjanik Henrik Visnapuu. Sarapuu talus pidasime sirgulastega maha paar lõbusat võistlust.

Kuigi külad asuvad üksteisest kau­gel, tundusid rõõmud ja mured olevat üsna samad - ühised kooskäimised ja ettevõtmised, probleemid maaga, koertega jne.

Pärast ringkäiku ootas meid ees lae­vasõit Emajõel. Päeva lõpetas uhhaapidu Kavastus, kuhu ka meie küla võistkond oli registreerunud. Lauri Kristjan mõtles välja sobiva uhaaretsepti, kuid kuna ta ise kaasa tulla ei saanud, pidime võist­konna komplekteerima kohalolijate hulgast. Lõpuks valmis meie supp kõi­kide kaasas olnute koostöös - kes rookis kala, kes puhas­tas juurvilja, kes maitsestas, kes koristas. Mõned tegid luuret vas­tasvõistkondade (keda oli kokku 17) hulgas. Val­mis suppi hindas 3-liikmeline žürii esinaise Õnnela Muugaga eesot­sas.

Ajaleht „Postimees" kir­jutas: Tänavuse Kavastu uhhaa­peo ühe värvi­kaima leeme keetsid valmis kolm Ida-Virumaalt pärit naist, kelle võistlustöö oli roosat värvi. Uhhaa võistukeetmisel neil esi­kolmikusse küll tulla ei õnnestunud, kuid põnevate komponentide kokkusegamise eest premeeris žürii neid eriauhinnaga.

Kui soovite sama üllatuslikku uh­haad keeta, siis retsept on siin, kirja panduna täpselt sellisena, nagu meie meeskond selle keetis, originaalist pisut erinevalt:

Loosi tahtel saadud 1 latikas ja 2 ahvenat

Vesi (alguses 4 liitrit, lõpuks umbes 2 liitrit)

4 sl võid

2 suuremat sibulat

10 väiksemat porgandit

tilli

150 g keedetud peeti

sool, pipar

2 sidrunit

Kala tükeldada, keeta puljong, mait­sestada soola ja pipraga. Sibul hakkida, porgand riivida ja praadida võiga läbi. Lisada praetud segu puljongile ja keeta umbes 10 min. Lisada puljongile riivitud peet ja keeta veel mõni minut. Puljong kurnata.

Kala puhastada luudest, peenesta­da ja lisada uuesti puljongile. Maitsta - meie lisasime tilli, veel pisut soola, ühe sidruni mahla, veel soola.

Valada potti koor ja lasta keema tõusta.

Serveerimisel lisada supile värsket tilli ja riivitud sidrunikoort.

Kõrvale pakkusime koduleiba ja ürdivõid.

Oli üks sisukas ja huvitav laupäev. Kodus jäid küll mitmed tööd-tegemised paremaid aegu ootama, aga nähtu ja kogetu olid seda väärt. Järgmine koh­tumine Sirgu küla rahvaga on plaanis vastlapäeval - kutse sai esitatud.