Reisidelt on olnud hea võimalus kaasa tuua õppematerjale.

Õpilased on täitnud töölehti omandatud teadmiste kohta. Abiks on olnud sisukad ülikooli poolsed materjalid, mida ekskursioonil osalejatele jagatakse.

Viimane õppereis oli meil Tuhala ja Kuimetsa karstialad

Osalesid Marje Miiter, Anne Kook, Jaana Ivanova ja Igmar Kirss. Õpilastega oli kaasas õp Lemmi Orav. Järgnevalt õpilaste mõtteid õppereisist.

"Käisime 25. aprillil ekskursioonil. Esmalt läksime Ämmaauku vaatama, siis Äiaauku ja lõpuks Hobuseauku. Viimasel selline nimi, sest seal hukkus aastal 1978 hobune. Lõpuks läksime vaatama Tuhala Nõiakaevu. Kevadisel ajal keeb seal vesi. Maaalused koopad täituvad veega ja vesi tungib kaevust välja.

Pärast seda läksime kaema Keila juga. Algul vaatasime, et mõttetu, sest oli ainult meetrine juga. Kuid kui edasi kõndisime tuli see, mida vaatama läksime. Keila juga, mis oli väga, väga vägev. Paljud tegid pilte. Kõndisime üle silla teisele poole jõge. Nii saime minna joale üsna lähedale.

Tagasiteel bussi juurde korjasime käbisid, mida olid söönud oravad, hiired, rähnid ja käbilind.

Vaatlesime ka sarapuupõõsa õisi, mis olid alles puhkenud. Leidsime valge sinilille ja paiseleheõisi.

Ja edasi bussi peale. Kõik olid väga väsinud, kuid rõõmsad ja õnnelikud."

Anne Kook 6. klass

"Käisime ekskursioonil karstialasid vaatamas. Käisime Ämmaja Äiaaugu juures. Üks auk oli tekkinud nii, et hobuse alt oli varisenud maapind ja hobune varises sisse ning sai surma. Sain teada, et on salajõed ja allikad, mis ajavad jões üle ja tekib väike purskkaev. Käisime ka Tuhala Nõiakaevu juures. See kees ainult natuke üle, sest suurvesi hakkas juba langema. Siis tegime lõunapausi.

Pärast lõunapausi suundusime Keila-Joale. Seal oli ka hüdroelektrijaam.

Jõgi kohises võimsalt ja hüdroelektrijaama häält ei olnud kuulda. Oli huvitav päev ja sain palju teada. Mulle see päev meeldis."

Marje Miiter 6. klass

"Käisime Nõiakaevu ja Keila joa juures. Hommikul oli ilm vihmane. Pidime sõitma Tartusse, sealt rändasime Vanemuise juurest üles ekskursioonibussi juurde ning sõitsime mitu tundi.

Jõudsime jõe äärde, kus oli palju vett. Pärast seda läksime Nõiakaevu juurde, mis kees. Seal sõime ja siis läksime Keila joa juurde, kus oli kõige lahedam. Jõudsime Tartusse tagasi ja siis juba oma bussi peale. Koju jõudsime õhtul kella seitsme ajal.

Igmar Kirss 5. klass

Järgmine õppereis on 9. mail Vasalemma Nordkalk karjääri. Meie koolist läheb reisile kolm õpilast ja õpetaja Mare Maasik.

LEMMI ORAV
Voore põhikooli loodusainete õpetaja