Eesti puu kampaania põhitegija, Arboristide Koja juhataja Heiki Hanso, rõõmustas võidu üle ja ütles, et võistlus oli väga huvitav ning pingeline: "Tegu on tõelise puuspordiga. Eriti ärev oli viimane ehk n-ö pime nädal, kui ei saanud vaadata tulemusi. Mõtlesin, et kuidas veel kampaaniat teha ja olin kindel, et ka teised riigid mõtlevad midagi välja. Võit on suur asi Saaremaale ja kogu Eestile."

Eestis oli kampaania puule häälte kogumiseks väga aktiivne. Teated selle kohta levisid sotsiaalmeedias ja kajastati praktiliselt kõikides suuremates meediaväljaannetes ja -kanalites. Heiki Hanso isiklikult võttis aga ette kolmepäevase rännaku Tallinnast Orissaarde vedades järel käru, kuhu peale ehitas käepärastest vahenditest staadioni maketi ja kutsus vastutulevaid inimesi tamme poolt hääletama. Rännakut oli võimalik jälgida otsepildis Youtube'i vahendusel.


"Päev enne minekut andsin veel ERRis intervjuu. Rännakul rääkisin kõikidega, keda teel kohtasin. Inimesed tundsid ära ja olid väga sõbralikud - autojuhid tuututasid, aidati käru vedada, mõni tõi kohvi vms. Youtubes oli ka palju vaatamisi," kirjeldab Hanso.

Ta tunnistab, et teekond polnud lihtne ja lõpus olid hüppeliigesed ikka päris valusad, kuid nagu tulemused näitasid, tasus see end ära: "Kartsin, et jääme oma väikese rahvaarvu tõttu teistele võistlejatele alla, aga meil on suur mobiliseerumisvõime. Võistlus näitas, et kui seljad kokku paneme, siis läheb info väga kiiresti laiali ja tulevad ka tulemused."

Veebibrauseri keele järgi tegid võistluse korraldajad kindlaks, millistest riikidest hääled tulid. Lisaks eestimaalastele anti Orissaare tammele hääli ka näiteks Jaapanist, Rootsist, USAst, Venemaalt, Inglismaalt ja isegi Ungarist.

Heiki Hanso: "Neli päeva, kui tulemusi ootasime, olid päris pingelised. Mõtlesin, et kuna meil Eestis olid riigikogu valimised, siis see tõmbas inimeste tähelepanu viimasel nädalal aasta puu hääletuselt muudele asjadele, aga tundub, et läks vastupidi."

Naljaga pooleks lisab ta, et Orissaare tamm sai kokkuvõttes hulga rohkem hääli kui ükski meie tipp-poliitikutest riigikogu valimistel: "Kes tamme poolt hääletasid ei pea kahetsema. Poliitikud võiksid temalt õppida, kuidas hea ja ausa üritusega inimesed enda poolt hääletama saada."

Küsimusele, kas aasta puu tiitliga on kavas edaspidi näiteks ka Orissaaret reklaamida, vastas Heiki Hanso, et praegu on uudis alles nii värske ja pole veel mõelnud sellele: "See on tiitel, mis on tähtis kogukonnale ja tänu sellele on meil nüüd üks vaatamisväärsus Eesti kaardil juures. Laseme informatsioonil natuke settida ja siis vaatame edasi."

Heiki Hanso tänab kõiki, kes Orissaare tamme poolt hääletasid ja informatsiooni kampaania kohta jagasid.