Ettevõtete lühitutvustuse (aadress, loomisaasta, tegevusala, juht, töötajate arv, kontaktandmed) võib huviline leida valla kodulehelt ettevõtluse avalehe allosas „Orissaare valla asutused - ettevõtted" reale klõpsates (andmed on seisuga sügis 2011). See eeldab muidugi arvuti olemasolu, mida kaugeltki igas kodus ei ole. Seetõttu teen lühikokkuvõtte ülejäänud asutustest siin.

Tundub, et kus on naisi, sealt ilusalongid ei kao, vaid lausa laienevad. Üks neist asub suure kaupluse ruumides (Orissaare Ilu-ja Tervisesalong), kus saab juukseid lõigata, maniküüri-pediküüri teha, ripsmeid-kulme värvida (FIE Kanni Peet). Kanni tegeleb ka küüneseenest kahjustatud küünte hooldamisega, mis on väga teretulnud teenus.

Kohe kõrval asub bussijaamahoones Pai Salong Kaire Reimaliga eesotsas. Sealgi töötavad juuksurid, värvitakse silmi, hooldatakse nii sõrme- kui varbaküüsi. Kaire eestvõttel toimus eelmise aasta oktoobris juba kolmandat korda tore ettevõtmine Musta Pitsi Öö, mille raames päev läbi enese eest hoolitsemist õpetati ja mis lõppes meeleoluka veinide tutvustamise, „totaalse muutuja" esitlemise ning Lehmakommionude kontserdiga Soneburgis. Iga aastaga üha huvitavam. Mõlemast ilusalongist saab osta kinkekaarte, mis on nutikas kingiidee.

Ei saa kuidagi mainimata jätta väsimatut juuksurit Saimat, kes isegi rasketel haigetel nende kodudes juukseid lõikamas käib. Lisaks on tema lõikused maainimesele taskukohased.

Nüüd õmblejad: politseimajas tegutseb Merle Lumera (ei, ta ei õmble riideid politseinikele) ja postkontori peal Aili Heinat, kes mõlemad on spetsialiseerunud naiste ja laste riietele (nii õmblemine kui parandamine), kusjuures Merle erioskuseks on trikotaažtooted.

Kui peale ilusakstegemist on peol ära käidud, saab riideid pesta Orissaare Pesumajas, mis asub vanas lasteaia katlamajas, firma juht on Toimi Tamm. Kui aga kingadel kontsad alt tantsitud, tuleb pöörduda kingsepa poole. Õnneks on Orissaares kingsepp omast käest võtta - bussijaamahoones tegutseb sel alal juba paar aastat Mait Siivesti, kelle salahobiks on süstade ehitamine. Nii öelda mehiste teenindusettevõtete hulka võib liigitada meie kaks tanklat - AS Saare Kütuse oma ja Alexela Oil automaattankla. Samuti OÜ Saikla Autoteeninduse, mis asutati küll Saiklas, aga tegutseb juba üle 10 aasta Orissaares endise autobaasi hoovi peal Olev Karu käe all. No kes meist poleks seal oma autot putitamas käinud. Ei puudu meil ka bussifirma - Kalle Aus (Kalle Bussid OÜ) rendib viit bussi ning keerab ka ise vajadusel rooli. Orissaare Vanametalli Kokkuostu OÜ (asub Mäekülas) nimi räägib enda eest, nagu ka Träx Rehvikeskus OÜ-l (omanik Rain Traumann), kus lisaks rehvitöödele teostatakse pinnase- ja kaevetöid ning müüakse põllumajandustehnikat.

2010. aastal asutatud Modeland OÜ (juhataja Made Loik) pakub maastikuhooldust, aga lisategevuseks on pood Kirbukas, mis asub kunagises Soovipoes. Sealt saab tellida ka Oriflame kosmeetikat. FIE Rait Goidin pakub muruniitmisteenust ja trimmerdamist (tegeleb lisaks küttepuudega), FIE Aina Sepp osutab erinevaid hooldusteenuseid eakatele ja puuetega inimestele, FIE Mariina Kaal aga tööohutusalast abi ettevõtetele. Tagapõllu Talu Puukoolist (Sven Peucker) saab koduaeda püsilillede, ilupuude- ja põõsaste istikuid, Flashgarden OÜ (Matti Nõu) käest IT- teenuseid, Optimal Kindlustusmaaklerilt (Margus Nurja) aga kindlustust oma varale. Optimal nimelt vahendab kindlustuslepinguid Eestis tegutsevatelt kindlustusfirmadelt nii eraisikutele kui ettevõtetele ning aitab valida kõige soodsama lepingu, kusjuures nõustamine on tasuta. Võin väita, et Optimal Kindlustusmaakler müüb eelkõige usaldust, mistõttu julgen teda kõigile soovitada. Orissaares saab rahaasju ajada Swedbanki kontoris (vallamajaga ühes hoones) või postkontoris SEB Postipanga kaudu. Mõlemal pangal on Orissaares õnneks ka pangaautomaat, millega paljud väikesed maakohad enam uhkustada ei saa. Orissaare üks sümboleid on 192meetrine telemast, kust tele-ja raadiolaineid saadab laiali Levira AS (kohalik juht Aare Kann). Teede (riigiteede) eest aga hoolitseb AS Saaremaa Teed, mille Orissaare jaoskonda juhib Vilmar Laak. Asutuse märgiliseks tööks oli Rannamaantee tolmuvabaks muutmine ning viimane lõik valmiski eelmisel aastal.

Lõpuks siis kauplused. Neist suurim - Saaremaa Tarbijate Ühistu (STÜ) Orissaare Kaubanduskeskus - asub soodsalt alevi keskel ning juhatajaks on Orissaare enda tüdruk Anne Pära. Mäletan avamist 1983. aastal (õppisin siis keskkooli lõpuklassis), kui seisti kannatlikult pikas järjekorras välismaise kompoti sabas - oli ju defitsiidiajastu. Kauplus renoveeriti põhjalikult 2005. aastal ning järjekordsed ümberkorraldused toimuvad seal praegugi. STÜ kauplused asuvad veel Tagaverel ja Saiklas. Orissaares pakub toidukaupade müügi osas konkurentsi Juta Valge Lihapood (olgu mainitud, et ettevõttel on ainukesena Eestis luba jaanalinnuliha töötlemiseks). Väikesest Alexela tanklapoest saab aga jooke ja snäkke hilja õhtuni. Kaubanduskeskuse katuse alla jõudis 2011. aasta kevadel Büroopluss OÜ-le kuuluv kontoritarvete kauplus, seal kõrval tegutseb juba varasemast OÜ Telemaailm (Mati Maaste), kust saab olmeelektroonikat soetada. Mati abikaasa Kristi peab postkontori kõrval poodi OÜ Kristmar Kaubandus, kust võib osta igat sorti tarbekaupu, valik on seal üpris lai.

Riietega tegelevad mitu kauplust: bussijaamahoones asub Saare TexStiil OÜ, mis müüb kangaid ja muudki õmblemiseks, aga ka kudumiseks vajalikku.

Ülle Pitka (pärit Kõljalast) Manny pood paikneb postkontori peal ja müüb kasutatud riideid, nagu ka eespool nimetatud Kirbukas. Kasutatud kraami pakub ülisoodsalt endises kolhoosikontoris Orissaare Kristlik Vabakogudus. Päris uusi riideid saab aga osta kultuurimaja naabruses paiknevast Kirde poest. Üle tee selle vastas kutsub reklaam Ilusate Asjade Kauplusse, kust leiab kõike nii kodu kaunistamiseks kui kingitusteks, põhiliselt on tegu käsitöö ja vanavaraga. Käsitööd pakub ka Pritsukas. Lillede vajaduse rahuldab OÜ Vikerõis ehk Väike Lillepood Irja Salmi juhtimisel, kust võib tellida kimpe, pärgi, ruumikaunistusi ning lilli saab kulleriga teile armsale inimesele saata. Meestele mõeldud kraami pakutakse alevi alguses ja lõpus asuvates kauplustes: endise autobaasi hoovi peal müüb ehitusmaterjale Kellamäe OÜ, alevi teises otsas suure tee ääres asuvast Soovipoest võib aga soetada jalgrattaid, muruniidukeid, rollereid (neid ka remonditakse seal) ja muud tehnikakaupa. Lisategevusalaks on Soovi Pood OÜ-l (juhataja Laur Traumann) matuseteenuse pakkumine. Peakski ring (ka sümboolselt) peal olema.

Ettevõtlusega on nagu iga asjaga - lihtsam on üles ehitada kui üleval pidada, kergem on saavutada kui saavutust hoida. Jõudu kõigile!