“Valgustid on spetsiaalselt Eesti tehases „Volta“ Otepää jaoks disainitud ning on Talvepealinnale kohaselt kahe ristatud suusa kujuga,” rääkis Andres Arike. “Teostasime mõõtmised ning ühe valgustuse maksimaalsel koormusel töötamiseks kulub elektrienergiat ca 20 W, hõõgniitvalgusti töötamiseks kulub aga 100 W, niiet kokkuhoid on märkimisväärne.”

Kui enne oli Pikal tänaval 20 hõõgniitvalgustit, mille põlemise kulu oli 2000 W, siis nüüd on 15 LED-lambi põlemise kulu ca 300W. LEDvalgustite kasuks kõneleb ka asjaolu, et tootjad annavad LED tehnoloogia lampidele kuni 7 aastat hooldusvaba eluiga.

Edaspidi on plaanis LED-valgustid paigaldada Kopli tänavale. “Kutsume üles kõiki huvilisi avaldama arvamust LED-valgustuse kohta ja pakkuma oma ideid lahenduse väljamõtlemisel,”ütles Andres Arike.

Hõõgniitpirnidega võrreldes on LED-pirn 8085% säästlikum ning tema tööiga on vähemalt 50 korda pikem (hõõgniitpirnil 1000 tundi, LEDil 50 000–100 000 tundi). Erinevalt teistest valgusallikatest ei pane LED energiat soojuse, vaid valguse tootmisesse, mistõttu LED-pirnid ei kuumene, vaid toodavad valgust vati kohta rohkem kui muud valgusallikad.