2012. aasta suurim investeering oli Habaja vee ja kanalisatsiooni rekonstrueerimistöö, mille maksumus oli kokku 771 444.- €, millest laenuga võetav omaosalus 154 289.- €. Tööde käigus sai uuendatud suur osa vee- ja kanalisatsiooni torustikust, paigaldatud uued veepuhastusseadmed, asendatud veetorn moodsa pumbajaamaga. Suurel osal Habaja elanikel on nüüd olemas veesurve, mis võimaldab ka teisel korrusel pesemas käia.

2012. aastal sai vald ka uue arengukava, mille üle toimus mitu rahvakoosolekut. Eelmist aastat saabki nimetada rahvakoosolekute aastaks - arengukava koosolekud, ühinemise rahvakoosolekud, üldplaneeringu rahvakoosolek.

Üldplaneeringuga jõudsime lõpusirgele - volikogus sai küll üldplaneering vastu võetud, kuid puudu on veel kehtestamisotsus. Märtsi volikogus sai räägitud võimalikust haridusasutuste liitmisest eesmärgiga säilitada koolid senistes asupaikades ja saada lisaks riigi poolt ka Ardu koolile 3. kooliastme rahastus. Volikogu senisel kujul seda eelnõu ei toetanud.

2012. aastal maksis Kõue vald õpetajatele juurde riigipoolse rahastuse vähenemise tõttu puudu oleva summana 28 000€. Sellel aastal saame riigilt eelmisel aastal puudu olnud summa, aga see ei taga meie õpetajatele palgatõusu.

Küll aga ei pea vald sellel aastal sellist summat koolidele juurde eraldama. Kui haridusasutused oleks liidetud, oleks palgatõus riigi vahendite arvelt kindlasti õpetajatele tulnud.

Aprillist kuni novembri lõpuni tegeles vald administratiivtasandil peamiselt ühinemisläbirääkimistega. Tehtud töö on kirjas ühinemislepingus ja paljudes avaldatud komisjonide protokollides. Seejuures tahan tänada komisjonide liikmeid panuse eest ja Kõue rahvast aktiivse kaasamõtlemise eest.

Aasta lõpp on läinud poliitika tegemise tähe all ja sellest räägin hiljem. 2013. aasta algus on valla jaoks olnud vastuoluline. Kõue valla elanike arv on langenud 2013. aasta alguseks 55 inimese võrra 1589 inimeseni. Täpsem statistika saab jaanuarikuu volikogule esitatud ja ka veebruarikuu vallalehes ilmutatud.

Põhjuseid on kindlasti erinevaid, aga hetkel tundub, et neid saab liigitada peamiselt kolmeks: Tallinna linna elanike tasuta ühistransport, pettumus Kose vallaga ühinemise küsimuses ja elukohaandmete korrastumine. Positiivse noodina võib välja tuua, et 2013. aastal saame tasandusfondist 21 112€ ja aasta lõpu vaba jääk kasvas üle 54 000€ (2011. lõpus ca 23 000€), mis tähendab, et finantsiliselt oleme hetkel viimase 4 aasta parimas seisus.

Poliitilisest olukorrast vallas

Novembrikuu alguses ilmus ühinemisleht, kuu keskel toimus rahvaküsitlus ja kuu lõpus otsustas vallavolikogu 5 poolt (Tiiu Jalg, Külli Sangla, Andres Õis, Lauri Ligi ja Tea Kotkas) 4 vastu (Kalmar Ridala, Lembit Nokkur, Ants Salura, Juri Kovalevski) häälega ühineda Kose vallaga. Ühelt poolt demokraatia võit, sest rahva arvamust kuulati ja volikogu hääletas vastavalt rahva tahtele. Teiselt poolt oli nii novembrikuu kui detsembrikuu selgelt meedia tähtsuse näitamine oma arvamuste avaldamisel. Ühinemislehe kallutatuse põhjal otsustasin, et vallaleht peab olema tasakaalukam ja usun, et see mul ka õnnestus.

Novembrikuu volikogu tumestas kindlasti Kose vallavanema kiri Kõue volikogu liikmetele küsimusega, „kas Te usaldate vallavanem Ott Valdmat?".

Detsembrikuu alguses pöördus Harju Elu ajakirjanik Ülo Russak minu poole küsimusega, kas ma vallavanema kohalt tagasi ei peaks astuma. Artikli pealkirjaks läks aga „Ott Valdma - mina tagasi ei astu!" Samas artiklis olid aga ka Vello Jõgisoo kommentaarid ühinemise küsimuses, mis oleksid sobinud pealkirjaks palju paremini.

Mõni lõik sellest artiklist: „Vello Jõgisoo: Kui ausalt vastata, siis tänasel päeval me sellest ühinemisest kasu ei saagi. /--/ Arvan, et selle ühinemise tähtsust ei tunneta me täna, vaid ehk alles aastal 2020 või veelgi hiljem. /--/ Nii et selle ühinemisega ei võitnud me hetkel midagi, küll hoiame ära aga piltlikult öeldes mõne uue ahervareme tekke."

Detsembri alguses pöördus minu poole initsiatiivgrupp sooviga hakata koguma allkirju ühinemise vastu. Erinevatele ühinemist puuduvatele küsimustele jagasin vastuseid nii sellel kohtumisel kui hiljem ka telefoni teel, kui neil küsimusi erinevate teemade kohta tekkis. Paljud küsimused olid tegelikult ka rahvakoosolekutel puudutatud. Jaanuari alguseks oli neil kogutud üle 300 allkirja ühinemise vastu. Tuletan meelde rahvaküsitluse tulemusi: poolt 258 häält, vastu 204 häält. Detsembrikuu volikogus tuli antud küsimus arutlusele, vaatamata nende soovile lükata see arutelu edasi jaanuarikuu volikokku, et tutvuda Andrus Padari poolt välja toodud erinevate uuringutega.

Volikogu arvas, et allkirjade kogujate ja allakirjutanute jaoks on vaja korraldada veel üks rahvakoosolek, aga initsiatiivgrupp ei pidanud seda vajalikuks.

Detsembrikuu volikogu alguses luges Andres Õis ette umbusalusavalduse algatamise vallavanemale ja volikogu esimehele. Allakirjutanud Andres Õis, Lauri Ligi ja Külli Sangla. Kas volikogu usaldab oma vallavanemat ja volikogu esimeest, see selgub 17. jaanuari volikogu istungil. Kõike seda ajaliselt vaadates tekib aga mul palju küsimusi ja seoseid.

Seniks aga soovin head algavat mao-aastat ja sihikindlust oma eesmärkide saavutamisel 2013. aastal!