Firma tooteportfell on üsna mitmekesine - projekteeritakse ja paigaldatakse metallaedu ning väravaid, lihtsatest jalgväravatest suuremõõduliste liugmehhanismidega väravateni. 60% kogutoodangust moodustavad uksed - neid saab tellida nii kuuli- kui tulekindlaid, nii välistesse kui sisemistesse tingimustesse. Lisaks veel piirded rõdudele, treppidele, akendele ja muud metallkonstruktsioonid.

Nii näiteks võib Tallinna uus kainestusmaja uhkustada Temekos valmistanud apelsini karva oranźide kambriustega, valuutavahetuste- ja politseimajad on usaldanud Temeko turva- ja läbipääsuuksi, omal aja on valmistatud trelle ka vanglatele ja kuulikindlaid avatäiteid lasketiirudele.

“Lai tooteprofiil on aidanud meid ka viimastel aastatel ellu jääda,” väidab Suurväli. Tegutseb ju ettevõte peamiselt ehitussektoris ja selle langus kukutas ka Temeko käibeid ligi poole võrra, tellimused vähenesid ja ostuhinnad samuti.

Oskustööjõudu napib

Ometi kummitab firmat praegu nigelast siseturuseisust rohkem kvaliteetse tööjõu puudus. “Meie tootmise olulisim lüli on koostelukksepp-keevitaja. Amet, mis nõuab inseneritaipu ja jooniste lugemise oskust, käelist osavust ja ühtlaseid keevisõmblusi, tähelepanelikkust ja distsipliini,“ kirjeldab Suurväli vajalikke kompetentse. Kõik omandatavad oskused ja kutsekoolide õppekavades olemasolevad valdkonnad, kuid sobivatest inimestest on tööturul siiski puudus.

Temeko enamus oskustöölisi on firmas töötanud pikki aastaid ja omandanud kõrge kvalifikatsiooni, aga uut peale tulemas ei ole. Proovimas on käidud küll, aga häid noori spetsialiste jääb pidama üksikuid.

“Olgugi, et meil on ka standardiseeritud tooteid, on see peamiselt siiski käsitöö. Avatäited ei seisa ju kusagil riiulil valmis, ikka tuleb konkreetse objekti puhul mõõdud võtta, detailid välja lõigata ja kokku keevitada. See on ka füüsiliselt raske, töömahukas ja spetsiifiline töö,” leiab Suurväli.

Kuigi näiteks Soomes on tema sõnul oma rahvusest keevitaja juba üsna haruldane nähtus, siis tõenäoliselt ei kao see töö veel niipea ja õpipoisi amet Temeko vanade meistrite käe all võiks olla mõnele noorele mehele kõvaks kapitaliks

Fookus välisturule ja erakliendile

Ca 70% ettevõtte käibest moodustab hetkel Eesti siseturg. Jalg on ukse vahele saadud ka Soomes, lisaks väiksematele tellijatele ollakse ühe sealse suurima ehitusettevõtja YIT Rakennus partner. Kanna kinnitamine põhjanaabrite juures ja edasi ka Rootsis ja Norras on ettevõtte tuleviku fookus. “Siseturul on hinnad endiselt all ja ka maksedistsipliin nõrk, käivet tuleb taas kasvatama hakata ekspordi najal,” tõstab Suurväli lähiaastate plaanidelt katet. Lisaks veidi odavamale hinnale, näeb ettevõtte juht konkurentsieelisena Temekos pakutavat paindlikkust ja töö kiirust.

Teine suund, mis samuti viimasel paaril aastal vähenemise läbi teinud, on eraklientide teenindamine. “Kui maja juba valmis ja raha napib, siis ilma aiata saab ju ka täitsa kenasti hakkama, “ põhjendab Suurväli. Tema sõnul tahab ettevõte nüüd siiski taas individuaalkundedega tegelema hakata. “Meil on kompetentsi ja võimalusi pakkuda ka väga personaalseid lahendusi, nii disaini kui lõppviimistluse osas. Kui klient tahab ikka näiteks nikerdustega ja helesinist aeda oma kodule, siis kõik on võimalik,” lubab Suurväli.

Nimi: Temeko Metall OÜ

Tegutseb: 1988. aastast, Saue vallas alates 1998. aastast

Asukoht: Hoiu 10, Laagri, www.temeko.ee

Tegevusvaldkond: turvauksed, välisuksed, tuletõkkeuksed, metall-voldikuksed, profiiluksed, metallaiad ja -väravad, varikatused, akna- ja uksetrellid, rõdupiirded, prügikastimajad ja bussiootepaviljonid. Ka projekteerimine, paigaldus ja erialased konsultatsioonid

Käive 2010: 11,2 miljonit krooni

Töötajaid: 25 inimest, neist Saue valla elanikke 4

Suuremad kliendid: ehitusfirmad, korteriühistud, Eesti Energia