Üheks kesksemaks märksõnaks esimesel 100 päeval ongi kahtlema olnud finantsmajanduslikult tugeva jalgealuse kinnitamine. Edukate läbirääkimiste tulemusena õnnestus endise lasteaiahoone ostnud ning sellest pansionaadi loonud OÜ Häckega saada kokkuleppele, et kinnistu müügist alles aastaks 2023 laekuma pidanud 100 000 eurot maksti linnakassasse juba eelmise aasta lõpus. See tähendas, et linn võitis lisaks hetkelisele rahavoole kitsal ajal ka sisuliselt 24 000 eurot, mille võrra inflatsioon oleks aastaks 2023 seda 100 000 eurot kärpinud. Samuti viisime läbi riigihanke linna laenuportfelli refinantseerimiseks tänu millele õnnestus laenude intressimarginaale lausa mitmekordselt vähendada ning hoida laenuperioodil kokku ligemale 90 000 eurot. Töö võit!

Ka projektitaotluste rindelt on tulnud mitmeid häid uudiseid. Sookure lasteaia õueala uuendamise projekt sai 32 000 eurose rahasüsti ning kultuurikeskuse esinejatetsooni korrastamiseks esitatud taotlust toetas kultuuriministeerium peaaegu 40 000 euroga. Tollele summale panustab linn teist sama palju juurde ning selle abil peaks ka kultuurikeskuse esinejatetsoon astuma piltlikult öeldes perestroika ajast tänapäeva. Oleneb muidugi, milliseks kujunevad ehitushinnad riigihankel.

Nii hästi ei läinud paraku majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumisse esitatud taotlusel saada riigilt 100 000 eurot trööstitus olukorras oleva Mündi tänava korrastamiseks, nii et seda olukorda peame kahjuks veel taluma. Esitasime taotluse ka noorte poolt ammuigatsetud rulapargi rajamiseks, nii et kõigil ala fännidel - pöidlad pihku, positiivse rahasüsti korral tuleb õnn ka teie õuele ja seda juba sel aastal! Ja kui ka meie taotlus rahastust ei leia, ei jää rulapark sellegipoolest tulemata, kuid lükkub ilmselt järgmisse aastasse.

Uue hoo on sisse saanud ka riigigümnaasiumi rajamise temaatika ning siin on juba lähikuud otsustavad, mil selgub, millises valguses haridus- ja teadusministeerium koolivõrgu tulevikku Järvamaal näeb. Patt oleks siinkohal aga nii koolivõrgu reformi kui ka sellega kaasas käivat eurovahendite jaotuskava vaadata ainult ühe linna ja kooliastme lõikes. Koolihoonesse valatud betoon kestab aastakümneid, kuid sealt saadav haridus avaldab mõju lausa mitmetele inimpõlvedele.

Sookure lasteaia ja kultuurikeskuse investeeringutest sai põgusalt räägitud, kuid investeeringute mõttes läheb 2014. a ilmselt ajalukku pigem siiski pimedusest valguse kätte jõudmise aastana, sest riigipoolse abiga saame suures ulatuses ca kahe miljoni euro eest välja vahetatud senise tänavavalgustussüsteemi ning asendada selle kaasaegse tipptehnoloogilise ning ökonoomse LED-süsteemiga. Kuid ka kaks miljonit eurot kahvatub selle kordades suurema investeeringu ees, mida AS Paide Vesi nii sel kui ka järgmisel aastal teeb linna uude reoveepuhastikompleksi, mille kasulikkust ei saa me igaüks joonlaua või margapuuga otseselt mõõta, kuid mis vähendab meie ökoloogilist jalajälge ning koormust, mille oma kodumajapidamiste ja tööstusega looduskeskkonnale jätame.

Isiklikus plaanis... on mõned järeldused ja targutused, mille võrra 100 päeva targem olen. Poliitilistes tõmbetuultes omavalitsusjuhina tegutsemine pole lihtne. Psühholoogiliselt. Et tulemuslikult edukas olla ja mitte läbi põleda, peavad olema raudsed närvid ja kõva psüühika. Kui varem olin suutnud oma elu elada nõnda, et suurimad "vaenlased" olid need, kellele jalkatrennis kogemata varba peale olin astunud, siis poliitikas kipub neid aeg-ajalt ikka tekkima. Ka tühjalt kohalt. Lihtsalt ainult seepärast, et ses maailmas on kombeks teinekord kodaraid kaigastega kostitada. Olenemata sellest, kas sa teed midagi hästi, halvasti või ei tee sa üldse midagi, kuskil on ikka kellelgi teinekord "maa külmund või kärss kärnas", nagu vanarahvas teadis rääkida. Oma lastele igatahes ei soovita, kui hinges just siiras veendumus ja taltsutamatu kutse kodumaa ehitamise pühas töös kaasalöömiseks ei helise. Minul see kutse hinges veel heliseb ja käega lüüa ei kavatse. Kuigi jah, suure kire ja armastusega tööd tehes tunnen iga päev, et ööpäevas võiks ikka see 25. tund ka olla, mida oleks nii väga vaja pühendada iseendale ja neile, kes su ümber on ja sind toetavad, sinu tagalat kaitsevad, kellele varem pühendatud aja olen "ohverdanud" Paidele.

Aga oma põhiülesandeks olen seadnud endale "enese mitteärakaotamise" selles karuselllikus masinavärgis, et kõigi probleemide, lahenduste ja uute, kohati ka seninägematute olukordade kiuste ei unustaks, kes ma olen, kust ma tulen ning mida seni teinud olen - et inimlikkus ja isikupära ei kaoks seda linnapea ametiketti kandva isiku seest.

Aga on ka helgemaid hetki – siis kui näed, et linnal ja linlastel läheb hästi, eriti aga siis, kui Sind tänatakse, kui oled tõesti suutnud maailma oma tegevusega killukese paremaks muuta. See tunne on väärt väga palju ja korvab kamaluga sinu suunas heidetud kriitikanooled. Seda enam, kui tead, et headus võidutseb alati. See tunne on see, mis igal hommikul kell 6:27 naeratuse näole manab.

100 esimest sammu on meeskond üheskoos astunud, hoojooks Paide nimel on alanud, eks näis kui kiiresti ja kaugele regi meid viljade noppimiseks kannab. Pöidlad pihku igatahes!