Kreisilinnapäev on kodanikualgatusest sündinud idee. Mõte sündis ajal, mil igal pool Eestis korraldati vanalinna- või keskaja päevi. Paides on ajalooline hoonestus ehk vanalinn säilinud peamiselt alates 18. sajandi lõpust. 1783. aasta juulis taastati varem sõdades laastatud Paide linnaõigused ning linn hakkas uuesti arenema. Sel ajal oli Paide ametlikult „kreisilinnaks", mis tähendas Järva kreisi ehk maakonna keskust. Nii võib öelda, et Paide vanalinn on pigem kreisilinn, kui keskaegne linn.


Kreisilinn ei tähendanud pelgalt ajaloolisi hooneid või ajastule iseloomulikke rõivaid ja kombeid. See tähendas tänapäevasest pisut teistmoodi elulaadi, mida tänapäeval tähistab mõiste „kogukondlik". Linnakodanikud olid rohkem seotud oma elukeskkonnaga ja selle arendamisega, tegid kõike ise. Just sellisest kogukondlikust eluviisist kasvaski välja Paide vanalinn ja praegune linnasüda nii nagu me seda täna tunneme.

Kreisilinnapäev ei pea olema kindlasti pidu just vanalinnas ajalooliste kostüümidega. Kogukondlik pidu võib tähendada ka lihtsalt seda, et linnarahvas ise teeb ise asju, mis talle meeldib ja teeb seda omaenda linnas kohas, kus ta end kõige mugavamalt tunneb. Selleks võib olla ka tänapäevane Paide linna süda - ala, kus on kultuurikeskus, kaasaegsed „üliturud" ja suur ilus roheline park. Mõned asjad võivad kukkuda välja ka üsna hullud ehk „kreisid" aga las olla, peaasi on tunda end hästi ja vabalt.

Selle aasta kreisilinnapäeva mõte on selles, et linnarahvas tuleks kokku linna südames asuvasse ilusasse Lembitu parki ja teeks peo iseendale. Kõigis pargi tegevustes on oodatud igaüks osalema mitte ainult külalisena, vaid ka tegevustes endis. Näiteks saab tulla kirbuturule oma kasutatud asju pakkuma, korraldama töötuba töölaagri sektoris, pakkuma lastele tegevusi, osalema vabakohvikus (st pakkuma ise kohvi, mahla, kooke vms), tuua oma lemmikloomi teistele näidata jne.

Pargi 6 sektorit on jagatud eri tegevuste vahel. Rohkem infot lähiajal.

Eelkõige on see vaba päev vabadele linnakodanikele, kus ajakava ei ole väga range ning kus igaüks võib teha kõike head ja toredat, mis pähe tuleb.

Osalemiseks kirbuturul, rohealal rohelise pakkumises, oma töötoa läbiviimises töölaagris, vabakohviku püstipanekus või mistahes oma idee või tegevusega väljatulemiseks anna palun teada kas meiliaadressil kogukonnakeskus@weissenstein.ee või telefonil 53 56 46 23.

Samal ajal toimub Paide Kultuurikeskuse laat, mis pole kirbuturg nagu pargis. Kultuurikeskuse parklas saab osta kõike muud laadakaupa ning käsitööd. Kultuurikeskuse ees toimub lisaks Paide ilusaima koera valimine. Ja oluline on ka see, et sõidutee pargi ning Kultuurikeskuse vahel on liikluseks suletud, et kõigil oleks võimalus vabalt ja ohutult edasi-tagasi sõeluda.
Kultuurikeskuse laada kohta vt lähemalt www.paidelaadad.ee

Kreisilinnapäeva korraldavad Paide Linnavalitsus, Paide Kultuurikeskus ja Paide Kogukonnakeskus, selle üritusi toetavad lisaks Kultuurkapital ja Kodanikuühiskonna Sihtkapital.