"Elektri, puude, põlevkivi, gaasi ja muu sellise eest tuleb maksta järjest kallimat hinda, kuid päike paistab ja me ei pea selle eest midagi välja käima. Veel enam, me saame vähemalt 60% sooja vett toota päikesega, seega hoiame me ju kokku teiste tasuliste energiat tootvate kütuste arvelt," lisas ta.

Näide: Kahe inimese aastase sooja vee vajadused 60% ulatuses lahendab ära üks 2-ruutmeetrine kollektor. Kollektori saab paigaldada maja katusele, suvila katusele, kuuri katusele, fassaadile jne, ühesõnaga sinna, kuhu päike kõige enam paistab. Arvestama peab sellega, et päikest ei varjutaks kollektori eest puud või kõrged hooned. Kollektor on praktiliselt hooldusvaba, kui on tegu plaatkollektoriga.

Komplekt vastavalt vajadusele

Sooja vett saab kasutada tarbeveena koduses majapidamises, suvilas, saunas, basseinivee soojendamiseks. Päikesesoojendatud vett saab kasutada veel ka küttetoena. Kõige efektiivsem on see põrandaküttes. "Kui suveperioodil tekib sooja vee ületootmine võib sellega kütta niisket keldrit või suunata see basseini. Teine võimalus on elektrit toota. Selleks paigaldatakse hoonele päikesepaneel," selgitas Kostabi.

Selle sama 2-ruutmeetrise kollektori saab kätte 600 euroga. Garantiiaeg on sellel kümme aastat ja eluiga rohkem kui 25 aastat. "Kui rääkida komplektidest, milles sisaldub kollektor, salvesti, termostaat, solaarjaam, solaarantifriis, siis nende hinnad hakkavad 2000 eurost. Vaja läheb veel mõni meeter spiraaltoru ja katuseraami koos kinnitustega ja ongi olemas süsteem mis toodab majapidamises sooja vett. Müüakse ka odavamaid komplekte, mis nõuavad rohkem hoolt, kuid soovitan eelistada kvaliteeti, mille eristab natuke kõrgem hind," rääkis Kostabi.

Aga kui päike ei paista?

"Ei tasu ära ehmatada kui ilmajaam lubab pikemalt pilves ilmasid. Korralikus päikesekomplektis on olemas salvesti, mis ongi mõeldud päikeselt saadud energia salvestamiseks. Nii ei teki sooja vee puudust ka pilviste ilmadega. Selleks, et süsteem korralikult toimiks ja sooja vett jätkuks parasjagu, tuleb kindlasti valida spetsialistide poolt soovitatud komplekt," ütles Kostabi lõpetuseks.

Hea lugeja, kas sinul on kogemusi päikeseenergiaga, millised need on olnud? Ehk kasutad ka ise kodus või suvilas päikeseenergiat.