Loodusjõudude ärakasutamisele sekundeerivad muidugi ka kaasaegsed lahendused: soojustatud raamidega aknad, kolmekordsed klaasid, soojatagastusega ventilatsioonisüsteem, välispiirete parem isolatsioon ja muud teadlikult valitud tehnilised detailid. „Energiasäästlikkuse mõttes on see maja end esimese tegutsemisaastaga igati õigustanud. Kui võrrelda Laagri ja Nõlvaku lasteia maju, siis mõlemad hooned on praktiliselt ühesuurused (köetav pind ca 1600 m2), kuid Nõlvaku kulu on ca 60% väiksem. Ka on sisekliima stabiilsem," rõõmustab ehitus-, planeerimis- ja maaosakonna juhataja Kalle Pungas.

Päriselt ka päikesemaja

Mõnus sisekliima on end õigustanud mitte ainult füüsikalises, vaid ka emotsionaalses mõttes. Lasteaia direktor Merle Perm ei usu ise ka päris hästi, kuidas terve õpetajaskond on vaid aastaga kokku sulanud ühtehoidvaks ja rõõmsameelseks kambaks, keda suvisel vaheajal pidi tööle kibelemisel suisa tagasi hoidma.

Veel möödunud aasta augustis kogunes 23 täiesti erineva ea, kogemuse ja iseloomuga inimest.

Nende ülesanne oli kahe nädala jooksul maja füüsiline keskkond kujundada, omavahel tuttavaks saada, näod ja nimed meelde jätta, esmased koolitused läbida.

 „Hämmastav, kui palju rohkem võib inimese olemust lugeda koos esmaabikoolitustel nukule elu sisse puhudes," meenutab õpetaja Katrin Kiilaspää.

Mõne aja pärast sai selgeks, kes on majas kunstnik, kes laulja, õnneseen, aevastaja, atleet, tarkur, lillelaps...

 „Mul on enne ka olnud lahedaid meeskondi, aga see kamp siin on ikka uskumatult rõõmsameelne ja ühtehoidev. Ja nad kasvasid kokku tõesti vist juba selle esimese kahe nädalaga," nendib päikesemaja peaperenaine Merle Perm. Tal jätkub häid sõnu ka lapsevanemate kohta, emade-isadega on aasta jooksul loodud ajas kandvaid traditsioone - mihklilaat, olümpiamängud, lumelinna ehitamine, sõbrapäevakohvik pannkoogiõhtud loovtoas jm.

Aastast on ette näidata ka teine tänuväärne koht Harjumaa kaunimate ühiskondlike hoonete seas. „Küllap imponeeriski komisjonile nii maja ise, murupinna nappusest hoolimata rajatud köögivilja- ja lillepeenrad kui meie kõigi positiivne energia," arvab Merle. Tänavune sügis toob maja kuuele lasterühmale täiendust veel kuue näol - nimelt avatakse Tuleviku tänaval Nõlvaku lasteaia filiaal. „Kavatsen neid kahe küll eraldi asuva maja rahvast käsitleda ühe meeskonnana ja loodan, et oktoobris tööd alustav seltskond sulandub meie päikesepessa kiiresti ja valutult," loodab Merle Perm.